自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

南韓大韓航空(Korean Air)在美國知名旅遊雜誌《環球旅行家》(Global Traveler)2023年的評選中,獲得「最佳航空美食」大獎,同時在《今日美國》(USA Today)的「最佳讀者選擇獎」中,被評選為機上食品第2名。英國一名記者搭機實測品嘗,激讚大韓航空餐點「比餐廳好吃」,她還將返國後沒有時差問題,歸功於美味的飛機餐。
英國《太陽報》(The Sun)旅遊編輯Kara Godfrey於16日撰文指出,自己與朋友想知道大韓航空的飛機餐到底是否真的美味,於是訂了機票從英國倫敦飛往南韓首爾。她搭的是商務艙,指坐下後空中服務員立刻送上由2019年世界最佳侍酒師Marc Almert所設計的酒單。

當日主菜是韓式石鍋拌飯,Kara形容:「牛肉味道鮮美,不像其他飛機餐,一點都不難咬,蔬菜爽脆,吃起來完全不像冷藏過。」拌飯之外,還有一碗肉湯,她說空中服務員經過時,相當驚訝她很快就吃得一乾二淨。餐後甜點為一盤芝士及水果。若乘客仍未吃飽,還可以向空服員點一碗杯裝拉麵,Kara點了一碗,上頭加了醃蘿蔔、香腸及肉。她的朋友則是乘搭經濟艙,也可以無限續點杯裝拉麵。隔天的早餐還有牛肉海帶粥,若想要西式餐,同樣有提供燉牛肉、烤鱈魚和燉雞。Kara大讚「比餐廳好吃」,並指:「我不敢肯定,但我也很驚訝,當我回家時沒有受到時差影響,很可能就是因為美味飛機餐的關係。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大航飛機餐係幾好食,係我坐過嘅飛機之中,最好食嘅飛機餐,不過好食過餐廳,有些少誇張。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

只可以講佢未食過咩好野,可能餐餐老麥或煮意粉,佢坐長途機商務客位食個牛肉拌飯好平常。

伯爵府

2024勳章

pauline_c 發表於 24-3-22 08:59
大航飛機餐係幾好食,係我坐過嘅飛機之中,最好食嘅飛機餐,不過好食過餐廳,有些少誇張。
...

會唔會係唔同艙唔同質素呢?

男爵府

英國人跟本無乜食過好野

水晶宮

蛋花湯 發表於 24-3-22 09:01
會唔會係唔同艙唔同質素呢?

經濟艙個韓式石鍋拌飯已經好好食,幾出名嫁 ~

karenlyk    發表於 24-3-22 09:36
la_source    發表於 24-3-22 09:11

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果係商務,睇落好普通

水晶宮

sasalic 發表於 24-3-22 09:03
英國人跟本無乜食過好野

英國都有好嘢食,我窮,好少幫襯,不過英國人對食物,好似真係無要求咁 ~

大宅

西人食乜都話好味
唔好再講 志行、聞聞 呢對痴男怨女 好嗎!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我記得成世人第1次搭商務,印象中嘅餐賣相靚好多,當時都覺得好好食 , 不過可能回憶美化左

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢哋食來食去咪又係炸魚薯條,突然之間有其他嘢食,實會覺得特別好食㗎,況且佢哋都冇乜點食過好嘢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

第二、三張有少少似醫院病人餐(仲要係限鹽、糖、油嗰種)

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-22 08:59
...

好想試下, 好多人話Econ都好正

珍珠宮

英國人跟本無乜食過好野

都係雪藏野,煎煎炸炸

水晶宮

sanjoe 發表於 24-3-22 09:30
都係雪藏野,煎煎炸炸

其實英國真係有好嘢食嫁 ~

侯爵府

2024年龍年勳章

韓式拌飯

珍珠宮

英國人跟本無乜食過好野

我都覺得係!佢地飲食文化水準麻麻

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

蛋花湯 發表於 24-3-22 08:54
南韓大韓航空(Korean Air)在美國知名旅遊雜誌《環球旅行家》(Global Traveler)2023年的評選中,獲得「最佳 ...

咁英國真係無乜好嘢食

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

英國人跟本無乜食過好野

X 2

好明顯英國冇好餐廳~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

第二張係粥?商務餐呢兩幅相就咁睇,我聯想唔到全球最正。我個人覺得英國都有煮得好食餐廳。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊