自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

我家唔係,我仔女英文好過我地多多聲

男爵府

sunnymama2 發表於 24-3-24 08:08
但對升職加薪好重要。。。

我當年in 過I bank, 人事部直接同我講我英文not good enough
夠膽去in, 證明都唔差. 只係未叫好好.

而你仔都入到英中. 只係英文無中數咁出色, 應該都好過大半同學

係你有要求, 想個仔英文更好.

大宅

不一定的,小朋友有興趣從小學英文睇YouTube,在學校有說英文的環境,父母就算英文不好,小朋友英文都算叻。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔英文好過我.. 佢睇you tube加強左listening and speaking. 另外我搵左個英文專攻writing, 大概學左3年(小六至中二)... 打好左個底.. 之後都唔洗再補, 英文科一直係頭10%..

子爵府

語文天份有遺傳,我認為有影響。知恥近乎勇,我女小學已被同學糾正佢發音,身邊大部份屋企有語境,佢有自卑過,覺得父母幫不了她。之後唯有乜英文機會都唔放過,drama, debate, writing,聽流行曲,佢嘅動力大於一切。我就借書,Neflix比佢睇,鼓勵佢多請教老師,留學幾年現進步更大。

水晶宮

回覆樓主:

咁父母英文好,一定有優勢!
但凡事無絕對,我同事文盲,個女讀好出名嘅津中,返學只能講英文,所以英文 la la 聲

伯爵府

回覆樓主:

自學英文! How I Learned English

6個月練成流利英語的小秘訣 (有演戲的部分!)

中英字幕 其實大家很多時候誤以為我說英文是外國長大/ 唸國際學校 / 海外留學,但其實都不是,我是原本英文超爛然後努力自學的,希望這6個小秘訣能幫到也在學英文的你❗❗

Growing up, English was not my first language, and it's always been pretty ... ...❗❗❗

伯爵府

回覆樓主:

自學英文! How I Learned English

6個月練成流利英語的小秘訣 (有演戲的部分!)

中英字幕 其實大家很多時候誤以為我說英文是外國長大/ 唸國際學校 / 海外留學,但其實都不是,我是原本英文超爛然後努力自學的,希望這6個小秘訣能幫到也在學英文的你❗❗

Growing up, English was not my first language, and it's always been pretty ... ...❗❗❗
attach0/tmp/php2czcpY

伯爵府

回覆樓主:

https://youtu.be/AjalM-2bPN4?si=2avTyyoD6kwnAato
attach0/tmp/phpmmpGXu

男爵府

唔係,我英文一般,我囡英文好過我,佢都係睇YouTube 自學

男爵府

yywong200 發表於 24-3-24 07:42
我仔打機學英文好快架⋯因為佢啲online打機朋友都係外國人⋯佢地傾計全英文
希望你明白⋯學英文唔可以靠逼 ...

我囡都係,Roblox 嘛?Roblox+YouTube好過你出去上英文班~

別墅

peggykwan 發表於 24-3-24 16:56
我囡都係,Roblox 嘛?Roblox+YouTube好過你出去上英文班~

係呀⋯你點知架
同意你所講好過上英文班

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔係

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

小艾美 發表於 24-3-24 08:59
我細佬10幾年前入了英中,中二要佢留班話佢英文得小三程度。之後我媽谷佢英文,找私補,15年前已500元一小 ...

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

peggykwan 發表於 24-3-24 16:56

咁神奇?

瑪瑙宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:13
我家庭係!

我哥和家姐的小朋友,全部最差係英文。

唔係,上一代连abc都未识晒

伯爵府

唔係 。我同老公英文差
但兩女英文都好好

珍珠宮

2024年龍年勳章

有同事兩公婆完全唔識英文,但3個仔女都係港大畢業。

輸在起跑線,仔女先會努力學習。

別墅

唔好理咩要同大陸做生意, 所以唔駛學英文呢D意見,
大陸學校syllabus都有英文(又唔見德文係compulsory?), 每年大陸過千萬高考考生都要考英文,
大陸人都努力學緊英文, 你反而反其道而行?
我比唔到咩意見樓主, 但認同興趣真係會浸到language, 假如個仔鍾意踢波, 試下join D多非華裔足球team, 印巴都無問題, 只要佢地都係英文溝通

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-24 07:45
我覺得英文天份唔差的。。。但佢係從來都唔肯掂英文的,除左考試默書做功課外。

間學校英文又好深,gap越 ...

我而家就系sience死晒火。因為好多都係sience嘅專有詞,所以要對英文有興趣先會易啲記到。
佢完全心機去睇去了解,星期一考sience,粒粒字要同佢講。
哎琴日已經講咗一日,我都盡咗我努力

到咗中一完全係2個世界,真係想逼都難。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊