自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我自己就唔鍾意出席啲家長群組,始終會有比較,可能我仔唔係話好叻,我驚我自己有壓力,會比到壓力啲小朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

我唔想 social 嘅 group 或時段就會派老公去,男人一支公少啲機會被邀請,唔 join 一句有嘢做就閃得

大宅

我都曾經為左等阿仔keep住有班幼稚園嘅同學一齊由細玩到大,
都迫自己social左幾年,一齊玩到上高小。
然後發現大部份家長都係唔洗返工,每朝同唔同嘅人一齊食早餐吹水,周圍收集同交換情報。
例如:有次問左我啲私人野,就走去話俾阿A聽。(當然都唔係啲咩秘密,否則唔會同佢講)
然後,明明同阿B好friend,但就走黎同我講佢壞話,仲爆晒人地啲私人野俾我聽,連人地老公幾錢人工都講埋。
嘩!我開始覺得唔掂,要遠離依個堆,
雖然攪到阿仔無左班朋友,但我相信如果佢地係friend,中學時,無家長一齊,佢地都會自己約,
唔洗再靠家長維繫。
而我年紀開始大,亦唔想再浪費自己時間去social,同啲唔想見嘅人一齊,
不如留返啲時間約下啲好朋友或家人食飯吧!

水晶宮

料,邊個唔想收。但太辛苦,d人太toxic,就唔好辛苦自己。

複式洋房

^^Hannah^^ 發表於 24-3-25 16:17
少接觸
少埋堆
如果唔太討厭嘅話咪出席囉!

我都係

男爵府

找對的人 發表於 24-3-25 21:40
我都曾經為左等阿仔keep住有班幼稚園嘅同學一齊由細玩到大,
都迫自己social左幾年,一齊玩到上高小。
然後 ...

明白你
我都有差唔多經歷…
後來諗通左阿囡第時點都會有自己嘅朋友,
無謂勉強自己

大宅

忍得住的話,我會去,齋聽收料囉!
頂唔住就無辦法了

大宅

最憎無野做又好熱心做家長義工隊個班人,話就話義工咪又係收風,然後把是非當人情講俾老師再轉到校長到。是非家長扮好人話關心你其實咪收風。小心啲

水晶宮

畀面勳章

December_baby 發表於 24-3-25 15:46
我仔運動圈子有班家長朋友,仔訓練後會一齊去食飯飲嘢,但家長群好多是非,我唔太投入,但唔去又怕會對亞仔 ...

聽下就算,唔好插咀

珍珠宮

慶幸自己有份比較忙嘅工作,好多藉口可以唔參加啲家長聚會,但一年總有幾次需要參加。特別學校比賽、表演之類會拉埋老公一齊,可以唔需要同其他家長social太多。
只要有人嘅地方就有是非,自己盡量以陪笑為宗旨,唔評論唔參與,啲太太團覺得冇意思,咁就唔會再同我講。

水晶宮

December_baby 發表於 24-3-25 15:46
我仔運動圈子有班家長朋友,仔訓練後會一齊去食飯飲嘢,但家長群好多是非,我唔太投入,但唔去又怕會對亞仔 ...

要跑的係細路,關家長咩事。幼稚園,小學我從不去呢d聚會。有人鐘意,我唔鐘意,我好忙,唔得閒吹水

侯爵府

有啲家長真係好麻煩,少啲接觸。 要接觸嘅話就抱住同公司同事相處嘅心態:要有戒心,唔使咁坦白,保持適當距離。
但又唔係每一個都咁嘅,我都識到啲家長係好好,互相分享支援。 不過真係要識得分辨到底對方係咩人,先至開始深交。

伯爵府

回覆樓主:

唔明,唔去飲茶對呀仔有咩重要影響?

侯爵府

牛年勳章

我一向唔埋堆,小朋友由細到大自己都同學校或其他群體家長唔熟,可能我怕煩怕八卦怕是非。我小朋友都有固定運動訓練團隊,但我都係同其他家長見到面就傾偈,私下除咗交流運動裝備就無乜其他,如果我小朋友嘅運動圈子需要埋堆先有機會有成績,唔埋堆會影響訓練咁嚴重,咁我會好好考慮呢個團隊係咪真係適合自己小朋友,係咪一個用努力去爭取機會同成績嘅地方

男爵府

回覆樓主:

少接觸, say hi & bye便算,太多是非

水晶宮

呢啲c9你喺度咪講人哋囉,你唔係度咪講你囉,你自己有性格啲,唔中意就唔去,一係就陪笑陪笑再陪笑

大宅

20162016 發表於 24-3-26 09:53
呢啲c9你喺度咪講人哋囉,你唔係度咪講你囉,你自己有性格啲,唔中意就唔去,一係就陪笑陪笑再陪笑
...

就係咁,聚會時A家長未出現就講A家長,A家長到咗就講B家長,係討論埋人哋老公人工同仔女點揀學校,但表面上又好熱心幫A家長同佢個仔搞生日會
又會叫其他家長加鐘數訓練,好似你唔加就係唔落力栽培個仔咁

珍珠宮

我不嬲唔埋堆,叫個仔訓練完就走。

別墅

2024年龍年勳章

如果係我自己我會照去, 正常社交唔俾意見唔埋堆, 有女人既地方就會有是非, 我都唔係好鐘意

子爵府

唔啱傾就收線
唔想難為自己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊