自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

復活節及清明節長假期將至,入境處預計有約1,100萬人次出入境,更估計周五(29日)為高峰期,將有60.1萬人次經陸路出境。在港人持續北上熱潮下,近期本港各區已接連出現店舖結業潮,零售和食肆為重災區,有不少商戶趁長假期推減價促銷留住港人,其中尖沙咀海港城首推全「城」免費泊車日,最長可以泊足10小時,冀吸引有車人士消費。而網上近期亦出現「全港執笠關注組」及「留港消費關注組」,呼籲市民留港度復活節。
原文網址: 復活節|入境處料周五60萬人北上 商場推免費泊車日吸客留港消費 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

復活節大家北上定係留港消費

侯爵府

2024年龍年勳章

明知如此,仲去同人迫 !

伯爵府

面對現實啦
香港呢個租金, 呢個人工水平, 塘水滾塘漁係唔會維持得倒

香港既價值, 呢20年黎都係因為香港係中西出入口, 中國對外中轉點
如果因為美國要打壓中國, 而香港受牽連既話

香港既人工必然要跌三、四成, 樓價租金起碼跌一半, 先回到合理水平
因為香港人根本唔值比亞洲發展國家高3成人工, 以及比深圳高一倍人工既水平

有咁既資本一路只係因為香港獨有角色, 而呢個角色減退緊, 亦見唔倒有咩可以阻止個趨勢

亦唔好寄望背靠祖國同埋祖國強大可以救倒香港
因為香港從來唔係做呢範既, 同內地城市合作, 香港實力絕對及唔上北上深,
如果只靠祖國, 香港人工一定要跌一半

同埋唔好唔記得, 祖國進步, 物價同人工都會提,
香港如果再搵唔倒一個其他中國城市競爭唔倒既地位
香港同深圳人工同物價就會逐步同一化
最後就自然無上去深埗消費呢支歌仔唱

複式洋房

kwokdicken 發表於 24-3-28 16:29
面對現實啦

非常中肯

男爵府

kwokdicken 發表於 24-3-28 16:29
面對現實啦

非常同意,好中point,唔知高官知唔知?一味嘥錢攪埋無謂野。日本做過侍應都係1000yen一個鍾,香港呢個價無人做,長遠有乜競爭力?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vanfersen 發表於 24-3-28 16:12
復活節及清明節長假期將至,入境處預計有約1,100萬人次出入境,更估計周五(29日)為高峰期,將有60.1萬人 ...

關口已ready呢幾日既人潮
放下自在

複式洋房

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

會留港消費
頭3日都會出街消費。

男爵府

回覆樓主:

錢係自己,鍾意點駛就點駛

大宅

回覆樓主:

睇見d數字,好似打仗咁,蜂擁而上

翡翠宮

剩諗起D侍應西口西面已不想幫襯!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊