自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

經濟不振、港人北上消費下,連環有食肆、商戶抵受不著而結業,包括旅遊勝地的赤柱。據網上貼文指,兩間位於赤柱美利樓的高級食肆將在月中結業,其中一間餐廳今日(4月1日)在東網記者查詢時指沒有回應。

充滿異國風情的赤柱在復活節假期的最後一天未見熱鬧,美利樓一帶的人流與平日相近,但附近的赤柱新街多個舖位已經丟空,例如前身為連鎖藥妝店的舖位,以及前身為酒吧的海邊舖位。

據悉,開業逾10年、景樂集團旗下的「帝樂德國餐廳」(King Ludwig Beerhall)、「嵐.石海鮮&牛扒餐廳」(Ocean Rock Seafood & Tapas)將會在本月14日結業。記者今午分別致電兩間餐廳查詢時,前者未有接聽電話,後者則回覆指沒有回應及補充。

有網民在Facebook專頁「全港店舖執笠結業消息關注組」發文指,見證赤柱近年的變化,並引述檔戶指最近外國人幾乎「消失」。 負責管理美利樓的領展發言人回覆東網查詢時表示,相關餐廳租約尚未到期,領展亦沒有收到相關餐廳通知將會結業。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240401/bkn-20240401143750230-0401_00822_001.html

子爵府

星洲炒米 發表於 24-4-2 09:51
經濟不振、港人北上消費下,連環有食肆、商戶抵受不著而結業,包括旅遊勝地的赤柱。據網上貼文指,兩間位於 ...

拜果d北上消費嘅人所賜

alau2021    發表於 24-4-2 16:15

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-2 09:53
拜果d北上消費嘅人所賜

唔應該埋怨市民北上消費、令到香港市面生意唔好、 應該要找出問題所在、徹底解決、才是生存之道~

利申:好少北上消費~

Campenella    發表於 24-4-2 20:15
Campenella    發表於 24-4-2 20:15
alau2021    發表於 24-4-2 13:07
judycyk    發表於 24-4-2 12:27
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

noodle_noodle 發表於 24-4-2 09:53
拜果d北上消費嘅人所賜

「有網民在Facebook專頁「全港店舖執笠結業消息關注組」發文指,見證赤柱近年的變化,並引述檔戶指最近外國人幾乎「消失」。 」
.
港人就話北上啫,外國人都北上?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

兩間我都有去過... 可惜..

子爵府

19801980 發表於 24-4-2 10:04
「有網民在Facebook專頁「全港店舖執笠結業消息關注組」發文指,見證赤柱近年的變化,並引述檔戶指最近外 ...

如果果一百萬香港人留港消費,咁實會有部份人入赤柱玩,鬧市一定塞滿人喇,呢幾日假期連銅鑼灣餐廳都靜過平日

侯爵府

拜果d北上消費嘅人所賜

咁又拜唔拜搭飛機外遊嗰啲呀?點睇都係飛機外遊嗰班消費力强過北上嗰班啦。

子爵府

lojo11 發表於 24-4-2 10:05
兩間我都有去過... 可惜..

有喺度果時唔去,嫌3嫌4,人地做唔住先黎話要懷念人地,有鬼用咩,好多人嘅飯碗就咁打爛左(我其中一份兼職就咁無左,又要周圍搵工)

象牙宮

好難怪人,
疫情困係香港幾年,
而家出外走係正常。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mercurycc 發表於 24-4-2 10:07
好難怪人,
疫情困係香港幾年,
而家出外走係正常。

疫情期間、香港人被逼留港消費、全部困獸鬥、所以亦做成一個現像、令食市生意好好~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

果間德國餐廳, 我大約2個月左右會去一次
佢執我覺得係可惜
我平日晚上/假日都會去赤柱行下
以往赤柱真係外國人多過本地人
但至疫情開始, 外國人買少見少
即使復常後, 好多本身係香港做野的外國人已返家鄉唔需要再黎香港

大宅

赤柱本身大部份食店都比較西化, 當然受巨大衝擊

大宅

Lilyforest 發表於 24-4-2 10:06
咁又拜唔拜搭飛機外遊嗰啲呀?點睇都係飛機外遊嗰班消費力强過北上嗰班啦。
...

坐飛機有幾多,北上又幾多?你即係話北上嗰班人窮啦?你自己係就代表其他係,真心配服叻叻豬。

大宅

尼個位咁好,執咗咪可以比大陸店開囉。

侯爵府

2024勳章

星洲炒米 發表於 24-4-2 09:51
經濟不振、港人北上消費下,連環有食肆、商戶抵受不著而結業,包括旅遊勝地的赤柱。據網上貼文指,兩間位於 ...

冇遊客去

子爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 24-4-2 10:15
疫情期間、香港人被逼留港消費、全部困獸鬥、所以亦做成一個現像、令食市生意好好~
...

Agree

子爵府

sogreen 發表於 24-4-2 10:21
尼個位咁好,執咗咪可以比大陸店開囉。

你又知一定係大陸店開???
使唔使多謝佢地壤個舖位比大陸店?

子爵府

畀面勳章

陳小b 發表於 24-4-2 10:27
Agree

仲要呢個只係前因 後果係。服務差,態度唔好,食物垃圾又細份。。重點仲張貴先攞命。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

拜果d北上消費嘅人所賜

佢地好開心, 好興奮出貼..貼晒出黎, 話好平好正 跟住就有幾個問價問路
呢d從來吸引唔到我

從來唔北上消費, c6 有問過我北唔北上 , 我同佢講 要上你自己上, 我冇興趣

大宅

2521 發表於 24-4-2 10:27
你又知一定係大陸店開???
使唔使多謝佢地壤個舖位比大陸店?

梗係開大陸店好啦,西餐邊有市場?

梗係要多謝佢,嗰個位咁靚。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊