自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

首先,我小朋友由細到大都似乎有潔癖傾向,唔鍾意人掂到佢,每次有人掂到佢就要即刻去洗手間洗手,所以群體活動佢好唔鍾意,特別係PE堂。
PE堂有啲活動要坐地下/同其他同學身體接觸,佢已經好唔鍾意。但係每年兩次的度高磅重先至攞命,事關老師為咗方便起見,通常會叫所有同學將啲鞋除晒喺一邊,做完晒所有嘢eg度高磅重坐地前伸……先至比一次過着返。每次都佢返到嚟都黑晒面,話對襪好污糟,甚至成日想嗰堂請假

結果pe 老師覺得佢唔合群,因為最近教體操,佢成日問點解唔可以去到張體育氈隔離先至除,做完之後即刻着返。

想問吓各位JM,如果打電話俾學校,同體育老師溝通吓俾佢度高磅重/體操,去到隔離先至除鞋得唔得?學校通常會唔會覺得麻煩?

子爵府

iloveedu 發表於 24-4-8 23:18
首先,我小朋友由細到大都似乎有潔癖傾向,唔鍾意人掂到佢,每次有人掂到佢就要即刻去洗手間洗手,所以群體 ...

如果你咁樣做搞到個小朋友以後更加嚴重!

要適應群體活動, 唔好搞到自己標奇立異,污糟回家可以洗,解釋佢明白!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我以為有經歷既人先會有潔癖

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首先,我小朋友由細到大都似乎有潔癖傾向,唔鍾意人掂到佢,每次有人掂到佢就要即刻去洗手間洗手,所以群體 ...

唔好,最多比多對襪佢攞去袋住,搞惦自己換咗佢。你要等佢知道,人要適應環境,而唔係環境適應人。
同埋潔癖會越在意越嚴重。

RAA    發表於 24-4-11 11:58

洋房

D..D 發表於 24-4-8 23:27
我以為有經歷既人先會有潔癖
但其實我都唔肯定咁樣算唔算係,定係只係比較注重乾淨

洋房

peaceaa1122 發表於 24-4-8 23:32
唔好,最多比多對襪佢攞去袋住,搞惦自己換咗佢。你要等佢知道,人要適應環境,而唔係環境適應人。
同埋 ...

都係好建議,不過佢成日質疑點解唔可以去到個磅隔離先除,咁樣就唔使整污糟……

大家學校係唔係都可以咁㗎?

珍珠宮

回覆樓主:

我就係呢類人,應該天生,細個已經有啲跡象,又係唔鐘意人掂我,啲衫掂到啲我應為污糟嘅野就唔會再著,洗左都唔肯著,我媽唔知我做咩末閙我囉,但係學校冇你小朋友甘強烈,係大左先係愈來愈明顯。你可以同老師傾下,你話小朋友有甘情況,唔係唔想合群,小朋友自己都辛苦,睇吓老師有咩建議。
其實潔癖係有啲強迫症,以前啲人唔識,不過我一样好好生活多年,只係自己辛苦啲,成日要洗要抹,唔鐘意人黎我屋企,搭公車盡量唔坐。
上次去做body check 又係要除鞋磅重,心裏面好唔想,返屋企即洗晒佢
話時話,我仔都遺傳到,不過佢只限於頭髮同面唔比人掂 ,由細到大唔鐘意人掂,掂佢會發脾氣

伯爵府

iloveedu 發表於 24-4-9 07:15
都係好建議,不過佢成日質疑點解唔可以去到個磅隔離先除,咁樣就唔使整污糟……

大家學校係唔係都可以咁 ...

咁咪成個節奏好慢,班公主/王子慢慢脱,慢慢著,一陣要綁帶仲有排搞,玩多2堂都未做完,老師都係目標為本
學校係團體,唔會諗個別同學嘅習慣或者感受,
如果跟學校講咗或者有醫生紙交,學校可能畀佢skip咗呢樣嘢,可能變相佢會好多嘢冇得玩,或被孤立的
所以都係家長開解,嚴重影響到生活/情緒專業協助,如看醫生

RAA    發表於 24-4-11 12:00

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得樓主照直同老師傾吓最好,唔係要學校就小朋友,而係比老師知道佢有呢样問題先導致唔合群,佢都唔想,睇老師有冇方法引導佢。
除左呢样野,仲有冇其他方面?嚴重到影響日常生活就真係要睇醫生

伯爵府

我就唔建議遷就。呢啲咁小事已經要遷就,第日點算?
最多帶多對襪俾佢自己換囉。

佢要驚污糟可以大把嘢喎。街外啲廁所人哋一定有啲尿痾咗喺地下,唔踩入去咩? 街外啲凳人哋著超短褲痾完屎尿都有少少屎尿high 到落凳,以後唔坐凳咩?
巴士啲凳萬年冇清理,有冇見過人拍落去有幾多塵? 一定多過佢學校地下,搭巴士只企唔坐? 但又要捉實條柱企喎,全世界掂過,抹完鼻涕掂添,唔好搭巴士?
去主題公園大家流晒汗咁坐落個機動遊戲位度,以後唔玩咩?
搭電梯啲掣全世界㩒過,又係抹完鼻涕㩒,唔搭電梯?
出街食飯對筷子萬人lam 過,唔出街食飯定自備碗筷?

怕污糟就一有機會即洗囉。冇可能要人就。

瑪瑙宮

大廚勳章

好多嘢都冇得解

學校係一個群體生活。。。好難話得你一個唔鍾意就要就你。。。你係要融入社群唔係咁自我鍾意點就點

將來面對嘅嘢更加多,唔通又要間公司將就自己?

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

其實好影響日常生活,你仔仔鐘唔鐘意去公園玩?
公園滑梯,鞦韆,攀爬架都係鞋底踏過。玩完返去換衫。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔都有潔癖,但無咁嚴重,佢會照做,但之後勁消毒

珍珠宮

回覆樓主:

我都會咁㗎
如果有對物隔住都叫ok
如果冇真係好難頂
例如有啲gym room一入到更衣室就要除鞋
我係落雨有滴水入咗腳都唔得
所以我著唔到涼鞋

琥珀宮

大部分強迫症都係因為焦慮引起

伯爵府

同學校溝通,指兒子非想不合群只是他對衛生有更高的界線,他會按照學校規定進行活動,盼學校體諒他的行為表徵不是想破壞校規和師生相處。

家庭上要了解孩子背後原因,怕病毒細菌?患病後果?觸摸敏感程度?
其實背後可能同焦慮有關。

珍珠宮

好媽媽勳章

是不是樓主家人在生活中都係
較注重乾淨潔癖之上?
或疫情之前手法影響

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

老師知道後大多數會話,家長唔好咁緊張放鬆啲,應該要小朋友適應,唔可以過份遷就,如果唔係就會變公主王子。學校係群體生活唔可以話你一個人唔鐘意破壞規矩。家長要幫佢習慣,最好解決方法,家長裡帶佢睇醫生,等專業人士俾意見你點幫小朋友。
有家長試過打電話去俾老師,老師咁講。家長仲唔服氣同其他家長講,成為家長同學們笑柄。有啲同學仔仲特登整蠱小朋友,專登去摸下佢一整下佢。

男爵府

回覆樓主:

我仔都有潔癖,不過無你的咁嚴重。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有質疑係正常,家長同小朋友傾吓計,分析吓點解老師要咁做。再解釋俾佢聽,咩係合群同合作。
學校一堂時間得35~40分鐘,但一班學生有咁多人,老師會就番時間做事,好多時度高磅重多數都跟埋考體能,唔係咁做可能唔夠時間,一個星期有幾多堂體育?!
比着我整污糟對襪,再著番落鞋,鞋內籠都污糟埋,我頭頂都會發麻!但要理解有時係需要咁做,同埋自己要識變通去應對。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊