自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... E7%A0%94%E7%A9%B6ai

「係咪嬲咗我」協恩女生屢奪辯論獎 讀政政到聯合國實習研究AI
近日彈起的2011年小學辯論賽影片,反方協恩中學附屬小學女學生的團隊連番質問正方油蔴地天主教小學(海泓道)第一副辯男生「你係咪嬲咗我呀」,引來熱議,13年過去,主角長大後情況如何?

當日擔任「結辯」,首向正方問「係咪嬲咗我」的阮曙淇後來直升協恩中學,繼續參加學校辯論隊,成為協恩普通話辯論隊隊長,帶領協恩獲得基本法盃全港校際辯論比賽七連冠。她後來升讀香港大學政治與公共行政學系,並取得政府「香港卓越獎學金」赴巴黎政治大學修讀國際治理及外交碩士,曾到聯合國教科文組織(UNESCO)研究AI人工智能,今年1月起在全球最大的社會影響力政治風險諮詢機構London Politica任職顧問。當日在辯論賽「打圓場」的第二副辯梁逸琛,現時則在英國公司任職實習律師。

打圓場第二副辯梁逸琛在國際公司任實習律師

反方一隊的女學生,後來升讀協恩中學的其中兩位女生,她們透過母校老師婉拒受訪,但同意分享二人的近期發展。昔日隊中第二副辯、以「睇嚟你今日唔答係咪嬲我,睇嚟你真係好嬲」打圓場的梁逸琛,現時在國際公司任職實習律師。

而隊中的結辯、在「自由辯」中首個質問正方「你係咪嬲咗我呀」的女生阮曙淇,曾在聯合國教科文組織(UNESCO)實習研究人工智能。她在今年1月起加入London Politica任職顧問,該公司為全球最大的社會影響力政治風險諮詢機構。

阮曙淇獲政府香港卓越獎學金赴巴黎政治大學讀碩士
據網上資料,阮曙淇升讀協恩中學後仍有繼續參與辯論,在中五時隨隊在大律師公會辯論賽奪冠,更成為比賽中的最佳辯論員;2017年,她成為協恩普通話辯論隊隊長,在她帶領下,協恩也獲得基本法盃全港校際辯論比賽七連冠。

另有資料顯示,阮曙淇後來升讀香港大學政治與公共行政學系,其後她獲2022/23年度的香港卓越獎學金,前往巴黎政治大學修讀國際治理及外交碩士。該獎學金由政府設立,所有得獎者毋須通過入息資產審查均可獲發獎學金以支付學費,以每年30萬港元為上限,得獎者必須修畢指定課程,並承諾畢業後回港工作最少兩年,或相當於獲獎學金資助的年期,兩者以較長者為準。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

winwint 發表於 24-4-16 10:16
同意,似唔夠講夾硬用奇招,跟住見佢都冇再點發表,反而男仔真係叻,轉數快論點有文路。
...

我都覺得個女仔無端端咁講好9唔搭8, 反而仲突出咗男仔轉數同反應好快

子爵府

新城財經台
2024-05-09 23:00-00:00
漫生活禔案 - 精神食糧補給站

有相關人士講述此事,值得重溫:
https://www.metroradio.com.hk/MetroFinance/Program/ProgramDetail.aspx?Program=Esther_Lifeway_Depot

珍珠宮

同意,似唔夠講夾硬用奇招,跟住見佢都冇再點發表,反而男仔真係叻,轉數快論點有文路。
...

其實好多時佢哋都有老師的訓練,小朋友學嘢快,表現仲勁過大人

男爵府

...
策略溝通顧問兼中大粵辯顧問黃潔慧解釋,此問題看似「無厘頭」,其實是反方設下的「陷阱」,目的是引對手入局,等待對方回答後,再重錘出擊。她解釋,正方無論答「嬲」或者「冇嬲」都會給反方機會,指對方回答自打嘴巴,或突出其立論的弱點,然後「打蛇隨棍上」,這是在自由辯論或攻辯時常見策略。

黃潔慧又讚賞正方的第二副辯陳加維,反應快有急智,避開陷阱之餘,還反問對方該問題與比賽有何關係,以「四兩撥千斤」的方法打亂對方的部署,所以他當日奪得最佳辯論員,是實至名歸。事實上,她教導辯論多年來亦經常以此片段作為教材,所以不少辯論界人士都曾看過這影片。

至於當日表現出色的油天男同學陳加維(Kevin),小學畢業後升讀九龍華仁書院,亦繼續參與辯論活動。據了解,他已移居加拿大多倫多。

https://liff.line.me/1544998575-dRP8PO9n/v2/article/WB7voPR?utm_source=copyshare

複式洋房

男爵府

piv 發表於 24-4-15 20:20
唔覺個女仔叻,反而覺得佢表現差

大宅

已經見到唔同傳媒放呢則舊聞,然後開始讚女嘅大個又叻又靚女,出咗名就好怏現真身

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

一定有後續啦
幾廿年前嘅事
無啦啦拉出嚟(鞭屍)
背後都出咗唔小力
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

畀面勳章

kwokdicken 發表於 24-4-14 22:21
應該係佢自己或者佢個團隊搵返條舊片, 鋪緊路捧紅自己, 有D搞作

我估可能係有校友做記者/傳媒

珍珠宮

油天做正方有絕對優勢,好多評判會偏向判香港學童幸福,否則一陣有參與甚至觀看小童自殺賴左佢
協恩好難打

男爵府

回覆樓主:

我睇過條片少少開頭,
聽咗好幾次 「里係咪褸咗Or呀」
再加上 D 女仔嘅嘴臉,
我已經頂唔住,冇再睇落去

男爵府

iamiam 發表於 24-4-14 23:01
睇完覺得協恩班女似潑婦,輸唔起夾硬出呢句

油天个男仔口才叻好多,高下立见!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

好靚女吖

公爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-15 08:32
咪就係,本身個題目就係正方勁有利,反方好難辯。正如bk成日剷d人移民,話香港邊度唔幸福,根本生係香港係 ...

我睇完條片,都覺得協恩好難打,不過比賽無絕對公平,評判應該會睇埋呢點嚟俾分

子爵府

kwokdicken 發表於 24-4-15 12:59
呢個年代啲行銷手法
一條片係社交媒體係咁傳,
個焦點全部晌哂一度,

我都係咁諗,有曬鋪排手法

公爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-15 21:09
我冇講個男仔有問題,只係覺得單單條辯題做反方嘅本身就難,成年人何必為左十幾年前嘅片段去欺凌當年只係 ...

你睇我上面的讚賞,已經覺得為讚而讚啦!

公爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-15 21:09
我冇講個男仔有問題,只係覺得單單條辯題做反方嘅本身就難,成年人何必為左十幾年前嘅片段去欺凌當年只係 ...

係因為有太多不合理的讚賞,明眼人睇唔過眼咪要講真話囉。
咁用啲過火言詞批評當然唔啱。

公爵府

yan12345678 發表於 24-4-15 07:31
個男仔而家係英國做緊見習律師,個女仔就犀利啦,內容請睇以下
所以話非池中物,當日個女仔問個男仔係咪嬲 ...

又靚又叻!

珍珠宮

piv 發表於 24-4-15 20:27
咁對手都係一樣12,3歲的。

我冇講個男仔有問題,只係覺得單單條辯題做反方嘅本身就難,成年人何必為左十幾年前嘅片段去欺凌當年只係小學生嘅女仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊