自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... E7%A0%94%E7%A9%B6ai

「係咪嬲咗我」協恩女生屢奪辯論獎 讀政政到聯合國實習研究AI
近日彈起的2011年小學辯論賽影片,反方協恩中學附屬小學女學生的團隊連番質問正方油蔴地天主教小學(海泓道)第一副辯男生「你係咪嬲咗我呀」,引來熱議,13年過去,主角長大後情況如何?

當日擔任「結辯」,首向正方問「係咪嬲咗我」的阮曙淇後來直升協恩中學,繼續參加學校辯論隊,成為協恩普通話辯論隊隊長,帶領協恩獲得基本法盃全港校際辯論比賽七連冠。她後來升讀香港大學政治與公共行政學系,並取得政府「香港卓越獎學金」赴巴黎政治大學修讀國際治理及外交碩士,曾到聯合國教科文組織(UNESCO)研究AI人工智能,今年1月起在全球最大的社會影響力政治風險諮詢機構London Politica任職顧問。當日在辯論賽「打圓場」的第二副辯梁逸琛,現時則在英國公司任職實習律師。

打圓場第二副辯梁逸琛在國際公司任實習律師

反方一隊的女學生,後來升讀協恩中學的其中兩位女生,她們透過母校老師婉拒受訪,但同意分享二人的近期發展。昔日隊中第二副辯、以「睇嚟你今日唔答係咪嬲我,睇嚟你真係好嬲」打圓場的梁逸琛,現時在國際公司任職實習律師。

而隊中的結辯、在「自由辯」中首個質問正方「你係咪嬲咗我呀」的女生阮曙淇,曾在聯合國教科文組織(UNESCO)實習研究人工智能。她在今年1月起加入London Politica任職顧問,該公司為全球最大的社會影響力政治風險諮詢機構。

阮曙淇獲政府香港卓越獎學金赴巴黎政治大學讀碩士
據網上資料,阮曙淇升讀協恩中學後仍有繼續參與辯論,在中五時隨隊在大律師公會辯論賽奪冠,更成為比賽中的最佳辯論員;2017年,她成為協恩普通話辯論隊隊長,在她帶領下,協恩也獲得基本法盃全港校際辯論比賽七連冠。

另有資料顯示,阮曙淇後來升讀香港大學政治與公共行政學系,其後她獲2022/23年度的香港卓越獎學金,前往巴黎政治大學修讀國際治理及外交碩士。該獎學金由政府設立,所有得獎者毋須通過入息資產審查均可獲發獎學金以支付學費,以每年30萬港元為上限,得獎者必須修畢指定課程,並承諾畢業後回港工作最少兩年,或相當於獲獎學金資助的年期,兩者以較長者為準。

子爵府

琴日先話做左律師 到底邊樣真

子爵府

子爵府

水晶宮

lopoto 發表於 24-4-14 19:24
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/1010156/%E4%BF%82%E5%92%AA%E5%AC%B2%E5%92% ...

非池中物

男爵府

回覆樓主:

好勁,真係由細叻到大!唔知個男仔點呢

子爵府

好媽媽勳章

想知個男仔多d,好似話移左民

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

喺段片未hit前,我侄女已經send 俾我睇,我一早已經同侄女講個女仔好醒目,d人覺得協恩女亂黎,但我明白點解佢要問"你係唔係嬲左我‘’,係一種策略,不過確實演繹得唔好所以輸左,但我已經驚歎個女仔幾醒。

而男仔方面,logic/論據亦唔係全無破綻的, 但佢表達好好,贏係實至明歸

伯爵府

又靚又叻女

大宅

協恩女仔相對其他女名校生,真的比較低調,(emoji)(emoji)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

即三個都唔係香港?
真係想知個男仔而家點

男爵府

回覆樓主:

點解呢段影片十幾年幾先放出嚟?

伯爵府

回覆樓主:

協恩係策略
隊友一致問相同問題!

伯爵府

回覆樓主:

尋人記
幫下手

伯爵府

應該係佢自己或者佢個團隊搵返條舊片, 鋪緊路捧紅自己, 有D搞作

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-4-14 19:58
喺段片未hit前,我侄女已經send 俾我睇,我一早已經同侄女講個女仔好醒目,d人覺得協恩女亂黎,但我明白點 ...

我唔識咩辯論策略。 只睇個女仔辯論緊加一句係咪嬲咗我,我好認同個男仔既應對,係咪嬲佢同題目無關,無受女仔出奇不爾既誤導同轉移視線,反而光明正大回應,斥責,引返去主題。 我欣賞個男仔,同時覺得背後教協恩女仔呢種轉移視線,引導對方離題既策略既導師「心術不正」。 我記得協恩喺縮骨遮霸街時期出咗隻女曱甴,難怪!

uglytwins    發表於 24-4-15 02:52

伯爵府

sunnymama2 發表於 24-4-14 19:58
喺段片未hit前,我侄女已經send 俾我睇,我一早已經同侄女講個女仔好醒目,d人覺得協恩女亂黎,但我明白點 ...

擺明係老師教架啦呢句

仲要全隊個個女仔第一句都係呢句
而且有個仲拎住紙仔跟住講

公爵府

RelaxHippo 發表於 24-4-14 22:21
我唔識咩辯論策略。 只睇個女仔辯論緊加一句係咪嬲咗我,我好認同個男仔既應對,係咪嬲佢同題目無關,無受 ...

無錯 贏要光明正大
下三流手段
仲話係名校?

男爵府

睇到個發展好似好勁
不過可能我係平民,我覺得當時辯論太過搶功同離題

珍珠宮

睇完覺得協恩班女似潑婦,輸唔起夾硬出呢句

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊