自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

阿仔想學、但又要自備器材、講緊係幾千蚊;佢對畫畫有興趣、但就唔鍾意去普通畫班、鍾意電繪

問題係怕佢三分鐘熱度、之後啲器材浪費曬

電繪其實係純為興趣、還是對將來工作都有幫助?

有冇電繪班係包器材?有冇推介?

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 24-4-16 11:18
阿仔想學、但又要自備器材、講緊係幾千蚊;佢對畫畫有興趣、但就唔鍾意去普通畫班、鍾意電繪

問題係怕佢三 ...

我仔都有興趣,要器材嗎?
我以為只是iPad和ipen便可

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-16 11:18

問題係怕佢三 ...

吾洗器材加喎,我女有部ipad, 佢話買software, 裝落去用支ipen就畫得,我女系自學,吾需要上d咩班
如果大學想入art and design, 電繪絕對有幫助

侯爵府

annie133 發表於 24-4-16 11:23
我仔都有興趣,要器材嗎?
我以為只是iPad和ipen便可

我係連ipad都冇、變咗要買;仲有ipad只係初步、之後好似都要用返電繪板

大宅

2024勳章

回覆 gilgilgilgil 的帖子

繪圖板平平地幾百蚊都OK,只要本身有電腦同軟件。
其實電繪算係相當便宜嘅興趣,唔洗好似傳統畫畫咁,消秏顏料工具。一塊繪圖板正常用好耐都唔壞,就算過兩年放棄,平賣出去都唔算浪費。
佢係唔係初學咋? 或者平平地買左塊板等佢接觸吓先,自學一段時間再考慮報班吧。
另外我覺得對繪圖/修圖軟件有多D認識,以及培養對畫面美感嘅觸覺,對工作都有幫助,當然都視乎從事咩行業

侯爵府

kumomos 發表於 24-4-16 12:45

繪圖板平平地幾百蚊都OK,只要本身有電腦同軟件。

我已經買咗塊二手wacom, 但而家又話太細塊;要買另外一塊報班、要二千蚊;我對呢方面冇認識、係咪需要買二千蚊嘅畫板先得呢?

複式洋房

我覺得有興趣可以俾佢試下

珍珠宮

如果冇畫畫基礎,唔建議學digital drawing,冇用兼學壞習慣

珍珠宮

現在學2D冇任何優勢,基本出concept用AI工具就可以,唔會對搵工有任何幫助。現在global Top 50 Art major、中美院級別的畢業生都搵唔到遊戲公司嘅工作(artist最大出路),學一個短期課程冇任何含金量,連上機測試都唔會考慮。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-16 13:04
我已經買咗塊二手wacom, 但而家又話太細塊;要買另外一塊報班、要二千蚊;我對呢方面冇認識、係咪需要買二 ...

唔係,有artist用mouse都可以畫,Wacom只係一種工具,如果一個人那麼受限於工具,佢好難搵到合適嘅工作

伯爵府

網上好多幾百蚊課程~

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-16 13:04
我已經買咗塊二手wacom, 但而家又話太細塊;要買另外一塊報班、要二千蚊;我對呢方面冇認識、係咪需要買二 ...

而家唔係興用ipad pencil?

水晶宮

2024勳章

首先要有繪畫基礎,有興趣之後,電繪完全可以自學
電繪板一開始可以買平平地幾百蚊嗰種練下手,但要配備電腦、iPad之類,再進一級就可能要買專業電繪軟件(幾千蚊)
如果小朋友有興趣,會支持,盡量多發掘佢興趣和長處,投資都只係有限錢

複式洋房

我覺得有興趣可以俾佢試下+1

侯爵府

mizuho 發表於 24-4-16 13:21
如果冇畫畫基礎,唔建議學digital drawing,冇用兼學壞習慣

我就係覺得有未學行先學走嘅感覺

水晶宮

回覆樓主:

有興趣就比佢試,宜家好多年青人都搵唔到自己興趣

子爵府

問題係怕佢三 ...

youtube , wechat , 小紅書 有很多免費教人畫畫的影片, 可以去睇下.
attach0/tmp/phpa7XDM4

伯爵府

mizuho 發表於 24-4-16 13:26
現在學2D冇任何優勢,基本出concept用AI工具就可以,唔會對搵工有任何幫助。現在global Top 50 Art major、 ...

我想比仔學主要因為興趣,冇稔過就業
佢本身鐘意畫畫,之前都會自己設計D生日咭送比朋友,幫學校活動設計下poster
我覺得對住個iPad畫畫,點都好過打遊戲機,替代治療

珍珠宮

器材好少事
可以買二手野玩住先
電繪出路唔差,有朋友好多年前學成,過咗日本做動畫
佢之前香港都有做廣告設計之類
都算多一種手藝

大宅

2024勳章

其實我覺得舊款板可能性能差少少,但如果wacom黎講,就算舊舊地初學都好夠用。大/細塊呢個階段都唔太重要,好多人用細細塊板已經畫到好靚既CG,講到尾都係技術問題。
話說我見官網medium szie板冇bluetooth都係一千蚊,想買咩板要2千咁貴? 唔係話買塊靚既唔好,有閒錢我都想買塊靚板,總之自己量力而為啦。我覺得無論有興趣學傳統畫畫定電繪都值得支持既,畢竟係正經嗜好,開開心心玩下先,第時想深入發展呢方面技能,咪第時先再諗囉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊