自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

我見之前好多講學習既post,好多人話初小已唔使陪讀,唔使理。
依個post見到陪讀到中學,DSE,真係好誇張。
如果小朋友有唔明,問家長,我覺得好正常。
但如果個種陪係幫佢默書,幫佢溫書,幫佢出題對卷,我覺得好誇張。高中喎。真係分分鐘幫到大學。

男爵府

LoveCorgi2 發表於 24-5-1 02:12
中幾?
會幫佢背書記入腦嗎?
佢哋背書用得耐時間,教咗方法都溫得耐。咁樣冇效率。

中三,純粹背果D唔會溫啦,但Maths 可以解,跟住mon住佢做練習,Chem Bio 都可以解, 佢讀書方法,唔係讀,係睇,唔記住,兼且好懶,咁點會考得好。

男爵府

issactmaria 發表於 24-5-1 07:35
真係要放手,我都俾阿仔跌咗幾年,佢才會自己溫書。慶幸我無能力及時間同佢跟,有D科外判俾補習老師,佢跌 ...

俾佢跌咗兩年喇….. 以前自己讀書時,知道要考好成績至可以入U 就搏命讀,但我仔冇危機感,好chill …. 今年揀科,final exam 我冇得唔出手扶返起佢 …..

珍珠宮

虎到金來勳章

qpalzm 發表於 24-5-1 09:13
其實即係等如補習, 不過係自己黎咁解

我都係咁覺得,補習可以,父母幫手有咩問題,我仔有啲科,考試都有叫我地幫佢溫,教佢有咩重點要記

大宅

zitamamama 發表於 24-5-1 10:22
我見之前好多講學習既post,好多人話初小已唔使陪讀,唔使理。
依個post見到陪讀到中學,DSE,真係好誇張。 ...

之前聽過有人為了鼓勵個仔讀law,之後阿媽都去讀law,最後兩個一齊畢業。

男爵府

陪月勳章

外判起碼要每星期三堂
全科輪住嚟補先至有效
每個月起碼萬五

侯爵府

呢度有個回覆話有人個女大一都幫手溫書,好

珍珠宮

父母學歷好高

伯爵府

ada_fung 發表於 24-5-1 06:53
都冇乜所謂既,又唔係咩醜事。

呢一輩家長,好多大學畢業,自己仲記得,點解唔可以指導下仔女?

唔係指只係教,而係同佢温考試測驗。
唔好意思係指講比面人知父母有幫手一齊温考試

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 LoveCorgi2 的帖子

會呀,從小學到依家中一,一直都自己跟,無去過補習班,自己跟輕鬆好多,時間又好用,幾時開波都得,成績都好好!同阿女一齊學,一齊討論,話題多左,關係也一直很好

伯爵府

所以咪話就算父母有幫手中學生温習都唔好意思話比外人知。

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-1 08:51
有,當年我有幫我仔温書,佢考DSE有些科目我都有幫佢温,不過正如你所說,不會同人講呢
...

Yes yes。就係話啲家長唔敢同人講,好似呢度有啲JM 覺得咁大概仲要同佢溫書匪夷所思咁。
咁佢考得好唔好?最困難係要幫佢哋趕時間將咁多嘢入腦

珍珠宮

iris23407 發表於 24-5-1 09:54
我認,大學都會。
我會同佢討論課題,等佢專注d。唔會遊魂。只限我識果d

我囡上大學,佢起初唔識寫 Essay,我都會教,亦都幫佢改下 grammar 。但樓主係話溫書,我估係成日check 住仔女學習進度,甚至日日跟功課,考試會幫手溫嗰種。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有心無力,我只會提佢溫,阿女中一唔識點溫書,會教佢,不過冇落場一齊溫,功課只會問佢做哂未,冇跟功課

複式洋房

我以前中一上學期阿媽會幫我溫少少,印象好似係中史,會抽書問
後尾都係自己溫
冇補過習

伯爵府

baby彤 發表於 24-5-1 10:54

會呀,從小學到依家中一,一直都自己跟,無去過補習班,自己跟輕鬆好多,時間又好 ...

Same, 自己小一跟到初中,跟住放手。但愈嚟愈多嘢…,可能要出番山。

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-5-1 09:06
你講得啱,做父母要有心有力先可以跟到現今中學課程,唔止要學歷有翻咁上下,最緊要識考試技巧,我都係教 ...

係呀,自己跟知道佢哋有咩弱項,成日可以攻擊佢嘅弱項,補習老師就唔可以咁貼身。跟佢哋啲學習,自己都pick up返啲嘢,同埋學多啲新嘢。

珍珠宮

Malihong 發表於 24-5-1 11:03
我以前中一上學期阿媽會幫我溫少少,印象好似係中史,會抽書問
後尾都係自己溫
冇補過習

我就係中一上學期,教阿仔點溫I H同History,因範圍真係好多,驚佢由小學上去唔知點溫,跟住佢都要學自己溫lu,因為我都覺得好煩

男爵府

上一輩都有, 只係上一輩學歷唔高. 學歷高嘅一定會幫仔女.

有親戚中學時, 爸爸有幫佢地溫習, 當時係只得兩間大學年代. 佢爸爸都係大學畢業.
結果佢地會考成績極好.

男爵府

baby彤 發表於 24-5-1 10:54

會呀,從小學到依家中一,一直都自己跟,無去過補習班,自己跟輕鬆好多,時間又好 ...

羨慕你有咁嘅時間,亦佩服你嘅耐性。
我溫到發火,但我仔依然好chill …..

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊