時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係就好啦,朋友剛話我聽,唔知真定假,有冇人清楚?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

7-8月呀

你講中小學 OR 幼稚園

大宅

我朋又話所有私校喎!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

交到六月份,一年交十期。

水晶宮

Of course not, my girl's private primary school collect Jun school fee on beginning of Jun already...
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

六月個個都交左學費架啦,但係我friend話法例規定如果連續放假超過15天可以要求退款,或按比例部分退款,我估如果真係有條咁既例,學校都唔會主動話退款囉!
原帖由 bmuimami 於 09-6-19 18:30 發表
Of course not, my girl's private primary school collect Jun school fee on beginning of Jun already...

水晶宮

原帖由 jm1874 於 09-6-19 18:34 發表
六月個個都交左學費架啦,但係我friend話法例規定如果連續放假超過15天可以要求退款,或按比例部分退款,我估如果真係有條咁既例,學校都唔會主動話退款囉! ...

Oh, really? Then I should check with the school and ask for refund, thx...
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

仲有冇其他媽咪有聽聞過呀,不如一齊報報料丫?唔清楚都可以幫手推下,等多d人睇到個post丫嘛! thanks

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多私校都係交十個月學費, 即係七八月係唔駛交, 所以七八月唔收學費即係晒氣
Latte, 又名臭TE或臭喵

禁止訪問

大宅

係?我又見好多私校(幼稚園)都係收足12個月學費喎!

quote]原帖由 veronna 於 09-6-19 22:34 發表
好多私校都係交十個月學費, 即係七八月係唔駛交, 所以七八月唔收學費即係晒氣 [/quote]

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

牛仔都係讀私校, 一年十期.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

咁就真係好啦,起碼煩少一樣! 我地要交埋下個月,如果八月仲停緊課,八月都照要交!
原帖由 veronna 於 09-6-19 22:40 發表

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 veronna 於 09-6-19 22:40 發表

我囝讀私校, 一年交12期.

大宅

我女女都係讀私校...n1交12個月!K1-K3交11個月~
寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

大宅

係咪真係規定一個月內連續放假超過15日就唔可以收果個月既學費呢?有人清楚 嘛? 我岩岩聽返黎,好想問清楚!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女直資小學 , 都係一年交十期

大宅

好多幼稚園都係收12個月學費架

珍珠宮

2024年龍年勳章

你間私校放多過15天嗎? 我間政府放岩岩好14天, 12/6 - 25/6 喎!!!

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:17 發表
係咪真係規定一個月內連續放假超過15日就唔可以收果個月既學費呢?有人清楚 嘛? 我岩岩聽返黎,好想問清楚!
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

回覆 1# jm1874 的文章

我囡間私小一年交十期(7,8月唔使交).

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至