論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下大家通常工人睇醫生前定睇醫生後比錢佢地架. 定係claim到保險後才比返錢佢地呢?

有冇叫佢地簽收返呢?你地比cash定開票呢?

thxthx

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

I give cash directly and they will give me back the receipts after seeing Dr. Then I can claim insurance. No troubles at all.

伯爵府

牛年勳章

原帖由 saiwanho 於 09-6-22 21:00 發表
I give cash directly and they will give me back the receipts after seeing Dr. Then I can claim insurance. No troubles at all.

Me too~~~~

複式洋房

我會先比錢佢睇左先.
收據寄比保險公司
保險張支票都係寫我名啦, 費事煩又要記住.

原帖由 knife 於 09-6-22 20:57 發表
想問下大家通常工人睇醫生前定睇醫生後比錢佢地架. 定係claim到保險後才比返錢佢地呢?

thxthx

大宅

Me too. However for dentist she pay first and then I pay her back because some of the payment cannot be claimed.

別墅

須唔須要個賓姐簽收, 我比咗錢佢後, 我叫個賓簽收返, 佢話唔使啦. 咁你地有無叫工人簽收呢 ?

侯爵府

原帖由 knife 於 09-6-22 20:57 發表

thxthx

比cash 佢, 看我指定的醫生
之後拿返張receipt 我寄去insurance co claim $
一直都無事

大宅

睛靈勳章

想統計下比錢工人睇醫生問題

I will pay her cash until I have received the payment from the insurance co.

珍珠宮

我俾錢佢先, 佢俾返收據我. 同埋佢睇咗醫生先, 俾收據我至俾錢, 都試過. 收據俾保險公司claim錢. 無叫工人簽收.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 knife 於 09-6-23 01:02 發表
須唔須要個賓姐簽收, 我比咗錢佢後, 我叫個賓簽收返, 佢話唔使啦. 咁你地有無叫工人簽收呢 ?

我先比錢工人, 工人睇完醫生比收據我, 我自己去claim錢, 唔使佢簽收, 我覺得要佢簽收, 好似好唔信佢喎, 都係200蚊到啫, 咁買餸唔通又要佢簽收咩?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至