烹飪搵食

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

高速煲(用家心得)

大家高速煲用家, 可否提供每日食譜呀?
因一d嘢妳會煮, 我未必識, 我會煮, 妳又未識, 不如大家交流吓, 等多d款式, 唔使諗到頭都痛 :mrgreen:

我首先提供, 今日剛剛煲咗竹蔗茅根水, 原來用高速煲煲涼茶真係好好飲, 先前我用普通煲三個鐘都唔係好甜, 但今日第一次用高速煲煲, 用咗9個字小火煲, d蔗水真係好甜, 好好味 :mrgreen:

子爵府

畀面勳章

Re: 高速煲(每日一煲)

Akwok,
hello 想問高速煲大約幾$...邊隻牌子好..thanks
你個竹蔗茅根水用咗9個字小火煲,好吸引
夠哂快...啱我d賴人
^.^

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我想問用個煲個時, 會唔會"興馨含含"架??好怕佢會爆. ?-(
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

我昨晚煲椰汁西米紅豆沙.

依家整緊羊腩煲 (我冇要腩, 要左羊脾).

前幾日都係煲竹庶茅根粟米甘荀馬蹄.

大宅

yanau 寫道:
Akwok,
hello 想問高速煲大約幾$...邊隻牌子好..thanks
你個竹蔗茅根水用咗9個字小火煲,好吸引
夠哂快...啱我d賴人

yanau,

我係用kern8.5公升, 剛剛買的, $710有九折,係bk網友介紹的, 用高速煲真係好方便, 最緊要慳火慳時間, 我都係懶人, 自從買咗壓力煲後, 我自己真係煲多好多嘢, 有一晚老公想食紅豆沙, 跟住就落樓下買紅豆, 我用咗半個鐘就煲好, 真係想食就食, 方便得很

大宅

mclam 寫道:
我想問用個煲個時, 會唔會"興馨含含"架??好怕佢會爆. ?-(

我唔係好明 ?-( "興馨含含"點解喎, 我用kern就會係排氣口有氣噴出, 都幾響, 因我的煮食爐只有菊花火, 所以kern職員都話我煲嘢可以減少d時間.

大宅

小白427,

我想問煲椰汁西米紅豆沙, 是不是煲好晒d紅豆, 最後先放西米落去煲呀? 因我上次煲芋頭西米露同一時間加壓5分鐘,最後西米大部份都溶晒, 所以想請教西米是不是不能加壓的.
?-(

大宅

akwok

係呀
西米只係後加攪勻咋.
因為係另一個煲巳處理好西米, 所以加落去就禮成架啦.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Akwok 寫道:
[quote]
mclam 寫道:

我唔係好明 ?-( "興馨含含"點解喎, 我用kern就會係排氣口有氣噴出, 都幾響, 因我的煮食爐只有菊花火, 所以kern職員都話我煲嘢可以減少d時間. [/quote]

sorry 呀, "興馨含含"係形容個煲用緊個時所發出的聲音, 因為見D人用國產高速煲好似好恐怖咁, 所以一路都唔敢買.
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

小白427 寫道:
akwok

係呀
西米只係後加攪勻咋.
因為係另一個煲巳處理好西米, 所以加落去就禮成架啦.

唔該晒 :-P

大宅

mclam 寫道:
[quote]
Akwok 寫道:
[quote]
mclam 寫道:

我唔係好明 ?-( "興馨含含"點解喎, 我用kern就會係排氣口有氣噴出, 都幾響, 因我的煮食爐只有菊花火, 所以kern職員都話我煲嘢可以減少d時間. [/quote]

sorry 呀, "興馨含含"係形容個煲用緊個時所發出的聲音, 因為見D人用國產高速煲好似好恐怖咁, 所以一路都唔敢買.[/quote]

我問頭買咗返屋企第一次用, 都有d驚, 所以我一路用一路打去kern客戶熱線, 有咩唔明都可以直接問, 現在識用咗, 就放心好多 :mrgreen:

大宅

Akwok

請問乜係"菊花火"﹐我只知煤氣爐大細火係好睇個爐的輸出。

Akwok 寫道:
因我的煮食爐只有菊花火, 所以kern職員都話我煲嘢可以減少d時間.

大宅

Ronald 媽媽,

"菊花火"是爐頭最外圈而且是最少的火, 我的爐頭是沒有單一個心的火, 所以最少火都會幾大吓, 當時kern職員聽到我用高速煲加壓後的蒸氣聲, 她說我的爐頭火太大, 所以可減少加壓煮食的時間law

大宅

瑤柱咸雞粥 :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我用特福
我就煮左梅菜扣肉
時間用左唔洗1個鍾,細火
好味,
唔錯

今日就煲雞骨草
又係唔洗1個鍾

大宅

雞骨草, 好味呀, 以前煲要煲幾個鐘, 高速煲真係好, 一個鐘就攪掂

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

有時我會用個煲一邊滾湯,一邊蒸野
我老公笑我一石二鳥
慳水慳石油氣慳時間

大宅

我都係用kern的

我試過炆冬菇 20分鐘攪掂
炆腩排
炆花膠

問題?

有無人試過蒸蘿蔔糕呀, 要幾多時間呀

大宅

我有試過蒸糕
記憶係用錫紙兜蒸, 每次最多2盆, 大約半個鐘左右.

大宅

夏夫草,大山地, 煲白豆.(時間加壓後計20分鐘) :mrgreen:

首頁
12345...14

尾頁

跳至