烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如題~

同埋, 請問最好用咩沙煲"晏"餐?

男爵府

我用真空煲.

1) 牛腩出水
2) 放入真空煲, 加水過面, 放花椒八角, 一粒冰糖 (冰糖係所有炆送的秘訣,會令肉類"林")
(人地教牛腩炒一炒會香 d, 但我怕油煙, 所以唔炒, 同埋試過整另一味炆送, 一次炒一次冇炒, 我就食唔出有乜分別了).
3) 中火煲滾, 轉細火.
(如果整清湯腩, 要全程用細火, d 湯先會清).
4) 放入外煲焗一個鐘, 取出加柱候醬(清湯腩唔使落柱候醬)同蘿卜, 煲返滾再放返入外煲
5) 到食先取出來。

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-8 15:37 發表
如題~

同埋, 請問最好用咩沙煲"晏"餐?

侯爵府

唔用真空煲得唔得呢~ 我無買呀...

男爵府

同瓦煲囉, 不過明火時間要耐少少, 同埋要耐唔耐用筷子督下夠唔夠淋.

蘿卜同調味最後個15-20分鐘先落.

成個過鐘, 我預計要至少45 分鐘. 如果整清湯腩, 全程細火, 仲要再耐 d.

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-8 16:09 發表
唔用真空煲得唔得呢~ 我無買呀...

侯爵府

好...明....

其實唔用花椒八角...

其實係唔係可以用豪油 or 其他東西?

我見我婆婆整, 都好似無用花椒八角...

但又唔係清湯腩...

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-8 16:15 發表
同瓦煲囉, 不過明火時間要耐少少, 同埋要耐唔耐用筷子督下夠唔夠淋.

蘿卜同調味最後個15-20分鐘先落.

成個過鐘, 我預計要至少45 分鐘. 如果整清湯腩, 全程細火, 仲要再耐 d.

...

男爵府

其實係 d 人覺得牛有蘇味, 所以要加花椒八角, 您唔怕蘇, 咪唔加囉.

可以用豪油, 之不過通常會講柱侯牛腩, 所以我多數用柱候醬, 南乳都試過, 都唔錯架.

原帖由 RonicaKwok 於 09-7-8 16:18 發表
好...明....

其實唔用花椒八角...

其實係唔係可以用豪油?

我見我婆婆整, 都好似無用花椒八角...

但又唔係清湯腩...

禁止訪問

侯爵府

原帖由 咕怪媽媽 於 09-7-8 16:29 發表
其實係 d 人覺得牛有蘇味, 所以要加花椒八角, 您唔怕蘇, 咪唔加囉.

可以用豪油, 之不過通常會講柱侯牛腩, 所以我多數用柱候醬, 南乳都試過, 都唔錯架.

...

侯爵府

嘩....baby... 呢到都撞到你~~~

原帖由 yoyo18 於 09-7-8 16:44 發表
等我偷人野過2招比你...

http://hk.myblog.yahoo.com/veronicams_tsim/article?mid=7002

p.s. 轉自V女廚房...

禁止訪問

侯爵府

驚~~

喂喂...

佢咪即係用 wok 煮? wakakakakakak 連買煲都慳埋~

------------------------------------------------------------------

http://hk.myblog.yahoo.com/veronicams_tsim/article?mid=7002

1. 牛腩原塊飛水10分鐘左右,取出瀝乾切大件 + 拌以少許胡椒粉、生抽和紹酒醃一會。
2. 爆香薑數片和拍碎蒜頭數粒,加入已搞成泥狀的南乳略炒後,加入牛腩、八角和果皮,兜勻炒至牛腩變色。
3. 加水至覆蓋牛腩面,放入冰糖和切大塊的紅蘿蔔,一同兜勻煮滾。
4. 滾後轉小火炆2小時至牛腩肉稔,灑上蔥花即成。

原帖由 yoyo18 於 09-7-8 16:52 發表

驚5驚....

禁止訪問

大宅

我用電子煲係咪都好似真空煲咁煮法就ok呢?

侯爵府

明明人地都係用 wok

哼~ 我去買煲囉....哼
原帖由 yoyo18 於 09-7-8 16:59 發表

wok驚會痴底...一係用果好d ga煲炆...

禁止訪問

侯爵府

喂, 我真係無呢d煲....

我平時煮果d送... 都唔洗多炒過10mins... 你知啦, 我要返工麻, 最緊要快~令~正~

我屋企得 2個鑊, 1個 細不秀鋼 煲, 一個大不秀鋼 煲 咋~ 我都唔煲湯既...湯可以行過去對面呀媽屋企飲麻

我其實想買一個正方形既康 0 煲好內~ 炆牛腩係一個好借口麻~

原帖由 yoyo18 於 09-7-8 17:23 發表

用鑊兜完d野先放入煲到....煲湯果d都得ga la...你唔係無牙...如果要為一餐半餐去買個煲...好似唔係咁化算wormouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> 哼哼 錢多...由你

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至