懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我亞女出院體重又3.05KG跌到2.94KG 返到屋企3日去健康院再跌到2.92KG 跟住話亞B有黃疸要抽血,但唔駛照燈,好多人都話BB有黃疸會令到佢好懶訓 佢真係懶訓得好緊要 我好想餵人奶,但無法整醒佢開大口食我D奶,所以昨晚開始比奶粉佢食 佢係睡醒下都食奶粉食每兩個鐘頭 2OZ - 2OZ半 中間我都有自己Pump奶出黎等今早比亞B食 一入佢口佢就唔肯食 好似識得分 奶粉同人奶的味道 頭先我再次餵佢食pump出黎D人奶 佢食左1OZ 跟住掃風時就嘔晒出黎 系咪佢唔鐘意食我D奶呢? 我系咪應該放棄餵人奶?唔知有無媽咪都有經歷過甘既問題呢? 
祝甘多位媽咪&BB健康快樂 順利出世呀 ^_^

大宅

不如你試下給他直接餵人奶而唔用Pump奶,有d bb會分得出奶粉咀和人奶咀口感,我個bb就會分,飲奶和飲水的咀他都會分.

別墅

原帖由 chanfiona 於 09-8-2 21:29 發表
不如你試下給他直接餵人奶而唔用Pump奶,有d bb會分得出奶粉咀和人奶咀口感,我個bb就會分,飲奶和飲水的咀他都會分.

如果BB有黃及好懶訓 我應該點樣做好呀 佢完全訓到好淋 我已換片同用凍滾水抹佢面面都有醒左5mins 又再訓過 今朝佢有一次食倒3oz 奶粉 但今日成個下午都係食得 1oz - 1.5oz 隔2個半鐘頭食一次,令到我好擔心呀。。 我會試下今晚再黎過埋身餵奶 希望亞B可以合作啦

大宅

大廚勳章 畀面勳章

你同bb去健康院睇下好d,我bb之前都係黃疸,開頭話唔駛照燈,但第二日我見佢唔飲奶,成日訓,同佢睇多次,馬上要入院照燈啦.醫生話如果黃疸高左bb會成日訓

子爵府

我大女果時都係黃,照咗燈先出完,又係勁瞓,我都係係咁整醒佢,了佢喉嚨,彈腳板,用濕紙抹面,掃風,換片,除佢衫又同佢著返,做咗好多方法整醒佢食,如果都係食一陣就瞓,咪隔多個幾鐘又整醒佢,因為佢唔肯食奶粉,所以都好煩架,好彩佢滿月時重咗成3lb,無白費我心機,你再努力d試下啦,頭一個月係辛苦d,同埋都係頭10日先係黃疽高峄期,過到就唔ok啦加油
未經本人許可, 不得轉載

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果bb 有咩事, 我會更加堅持去餵人奶 (我個bb 出世有肺炎). 因為人奶係最易俾bb 吸收同埋有抗體, 呢d 係寶黎.

你而家開始補奶粉, 等bb 退左黃, 你可以慢慢轉番餵人奶啦. 而家你俾到幾多就幾多, 唔好俾壓力俾自己.

bb 個胃仔好細, 又未發育得成熟可以包實d 奶, 所以佢飲奶時連d 空氣都吞既話, 掃風時好易會嘔奶. 佢咁細個, 未識分鐘唔鐘意飲邊款奶.

初初bb 係懶d, 我個bb 冇黃但都成日訓. 我都係用彈腳板, 掃頸背等方法去整醒佢.

你要留意佢一日有冇6塊以上濕尿片呀!

別墅

原帖由 janechan 於 09-8-2 23:20 發表
你同bb去健康院睇下好d,我bb之前都係黃疸,開頭話唔駛照燈,但第二日我見佢唔飲奶,成日訓,同佢睇多次,馬上要入院照燈啦.醫生話如果黃疸高左bb會成日訓

我今日有帶小B去健康院 磅重及見醫生 BB增長得好好呀 而家有3.14KG 啦 而黃就退到 177啦 醫生話如果亞B夠食D黃疸就會退得好呀 跟住醫生話唔駛黎複診啦 到滿月先黎啦 其實係好開心但系又唔係好放心 希望BB無甘懶訓,同埋識得肚餓喊醒啦

別墅

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-3 00:09 發表
我大女果時都係黃,照咗燈先出完,又係勁瞓,我都係係咁整醒佢,了佢喉嚨,彈腳板,用濕紙抹面,掃風,換片,除佢衫又同佢著返,做咗好多方法整醒佢食,如果都係食一陣就瞓,咪隔多個幾鐘又整醒佢,因為佢唔肯食奶粉,所以都好煩架 ...

做媽咪真係好偉大,今日我去健康院 跟住去問餵人奶小組的姑娘 話我個B好懶訓 點整醒佢 姑娘話要甘兩隻手呈亞B上黎但兩隻手要托住BB條頸 又真係得左 BB真係醒黎食我奶奶呀。。希望可以keep住用呢招數黎整醒佢啦 多謝你的留言呀

別墅

原帖由 bosch 於 09-8-3 04:24 發表
如果bb 有咩事, 我會更加堅持去餵人奶 (我個bb 出世有肺炎). 因為人奶係最易俾bb 吸收同埋有抗體, 呢d 係寶黎.

你而家開始補奶粉, 等bb 退左黃, 你可以慢慢轉番餵人奶啦. 而家你俾到幾多就幾多, 唔好俾壓力俾自己.
...

多謝你的留言呀。。今日我有問醫生,話我系咪要繼續餵人奶好,醫生話要keep住餵人奶 + 奶粉 因我pump出黎得 1.5 oz - 2 oz 太少 亞B唔夠食 醫生話其實pump出黎比亞B食係比佢有抗體 已經好好了 如果野晚小B懶訓 唔肯開口埋身就要pump出黎比BB食 佢話甘樣就會keep倒餵人奶。。所以我無放棄到餵人奶啦 

多謝甘多位媽咪的留言呀。。

公爵府

親子王國15週年勳章

食得夠才不會黃架!

別墅

原帖由 BBG1 於 09-8-3 22:30 發表
食得夠才不會黃架!

我亞B要餵奶餵好耐先有2oz 唔知有咩方法可以等亞B開胃D呢?

首頁

尾頁

跳至