懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我亞女出院體重又3.05KG跌到2.94KG 返到屋企3日去健康院再跌到2.92KG 跟住話亞B有黃疸要抽血,但唔駛照燈,好多人都話BB有黃疸會令到佢好懶訓 佢真係懶訓得好緊要 我好想餵人奶,但無法整醒佢開大口食我D奶,所以昨晚開始比奶粉佢食 佢係睡醒下都食奶粉食每兩個鐘頭 2OZ - 2OZ半 中間我都有自己Pump奶出黎等今早比亞B食 一入佢口佢就唔肯食 好似識得分 奶粉同人奶的味道 頭先我再次餵佢食pump出黎D人奶 佢食左1OZ 跟住掃風時就嘔晒出黎 系咪佢唔鐘意食我D奶呢? 我系咪應該放棄餵人奶?唔知有無媽咪都有經歷過甘既問題呢? 
祝甘多位媽咪&BB健康快樂 順利出世呀 ^_^

別墅

原帖由 chanfiona 於 09-8-2 21:29 發表
不如你試下給他直接餵人奶而唔用Pump奶,有d bb會分得出奶粉咀和人奶咀口感,我個bb就會分,飲奶和飲水的咀他都會分.

如果BB有黃及好懶訓 我應該點樣做好呀 佢完全訓到好淋 我已換片同用凍滾水抹佢面面都有醒左5mins 又再訓過 今朝佢有一次食倒3oz 奶粉 但今日成個下午都係食得 1oz - 1.5oz 隔2個半鐘頭食一次,令到我好擔心呀。。 我會試下今晚再黎過埋身餵奶 希望亞B可以合作啦

別墅

原帖由 janechan 於 09-8-2 23:20 發表
你同bb去健康院睇下好d,我bb之前都係黃疸,開頭話唔駛照燈,但第二日我見佢唔飲奶,成日訓,同佢睇多次,馬上要入院照燈啦.醫生話如果黃疸高左bb會成日訓

我今日有帶小B去健康院 磅重及見醫生 BB增長得好好呀 而家有3.14KG 啦 而黃就退到 177啦 醫生話如果亞B夠食D黃疸就會退得好呀 跟住醫生話唔駛黎複診啦 到滿月先黎啦 其實係好開心但系又唔係好放心 希望BB無甘懶訓,同埋識得肚餓喊醒啦

別墅

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-3 00:09 發表
我大女果時都係黃,照咗燈先出完,又係勁瞓,我都係係咁整醒佢,了佢喉嚨,彈腳板,用濕紙抹面,掃風,換片,除佢衫又同佢著返,做咗好多方法整醒佢食,如果都係食一陣就瞓,咪隔多個幾鐘又整醒佢,因為佢唔肯食奶粉,所以都好煩架 ...

做媽咪真係好偉大,今日我去健康院 跟住去問餵人奶小組的姑娘 話我個B好懶訓 點整醒佢 姑娘話要甘兩隻手呈亞B上黎但兩隻手要托住BB條頸 又真係得左 BB真係醒黎食我奶奶呀。。希望可以keep住用呢招數黎整醒佢啦 多謝你的留言呀

別墅

原帖由 bosch 於 09-8-3 04:24 發表
如果bb 有咩事, 我會更加堅持去餵人奶 (我個bb 出世有肺炎). 因為人奶係最易俾bb 吸收同埋有抗體, 呢d 係寶黎.

你而家開始補奶粉, 等bb 退左黃, 你可以慢慢轉番餵人奶啦. 而家你俾到幾多就幾多, 唔好俾壓力俾自己.
...

多謝你的留言呀。。今日我有問醫生,話我系咪要繼續餵人奶好,醫生話要keep住餵人奶 + 奶粉 因我pump出黎得 1.5 oz - 2 oz 太少 亞B唔夠食 醫生話其實pump出黎比亞B食係比佢有抗體 已經好好了 如果野晚小B懶訓 唔肯開口埋身就要pump出黎比BB食 佢話甘樣就會keep倒餵人奶。。所以我無放棄到餵人奶啦 

多謝甘多位媽咪的留言呀。。

別墅

原帖由 BBG1 於 09-8-3 22:30 發表
食得夠才不會黃架!

我亞B要餵奶餵好耐先有2oz 唔知有咩方法可以等亞B開胃D呢?

首頁

尾頁

跳至