跳至

首頁

尾頁

別墅

今年9月你地會唔會比bb入幼兒園

各位2003年8月的精靈bb:
你地今年9月會唔會比bb入幼兒園,我想比bb今年讀幼兒班可以比bb早d習慣學校生活,但又怕剛剛兩歲會唔會太細個,請問各位媽媽會黠決定呀

禁止訪問

醒目開學勳章

今年9月你地會唔會比bb入幼兒園

大宅

Re: 今年9月你地會唔會比bb入幼兒園

會呀, 我覺得比佢學下野,而家佢都未戒片, 不過我都搵緊學校, 有無介紹呀, 係九龍灣?

複式洋房

我個女係9月會讀西寶城維記,不過只係兩日班,已寫信要求5日班,希望得呢!

男爵府

已經有幼兒院收Amanda喇,叫佢今年4月番學仔,學校會幫佢介片,但我唔想俾佢返住,因為Amanda到時得二十個月大。四月我會自己同佢介片。
2歲開始入幼兒園..?贊成..
嘻嘻!因為我係香港註冊嘅幼兒工作員囉..
2歲返學仔...啱o架喇,你阿B有冇show俾你睇佢已經想同人玩喇?Amanda已經成日"聊"人哋D小朋友....佢哋有冇show俾你睇佢嘅social needs呢?
有就送佢去nursery/day care centre/childcare centre (幼兒園)啦!全部係由社會福利署監管,絕大部份工作員係有牌嘅,剩番嘅工作員唔係冇牌,佢哋係以前一路做落,而家再半工讀唓!因為李惠利工業學院嘅幼兒護理系...佢嘅學額一向緊張...老師們嘅質素好....可以放心.
2歲班多只會教"排洗時間"學去厠所,同個人衛生...小便後女生要清潔"下體",老師會教佢哋點清潔....男生要點先唔會"疴"濕褲仔. 食嘢前要叫人,要多謝阿嬸(阿姐)煮飯..同洗手.做任何事要先舉手....小朋友係學規舉,禮貌和與人相處..學德智體群美...雖然有教寫字,但唔多....爹吔媽咪,阿B2歲咋,唔好迫佢學識A至Z同唐詩三百首啦!咁係有違美國幼兒護理之母嘅教學慨念...小朋友係由遊戲中和生活中學習.
我到Amanda兩歲都會送佢入幼兒園!

大宅

我等緊學校收我個女呀.因為都想阿女早少少學習紀律,我地舊年已經同佢報左柴灣浸信會既幼兒班.
我覺得唔駛擔心小朋友太細,佢地早啲有群體生活幾好架.
不過我女早就參加左教會既bb班(雖然真係坐唔定)^_^[img align=right]c:\0304.bmp[/img]
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

男爵府

我好想雪玲返幼兒園, 不過麻麻有D唔想, 婆婆好唔想.
我到宜家都未報名, 係咪有些遲 ?
(勁多鎖事未做, 囡囡又病倒了, 跟著到我...)

大宅

我都想今年九月俾阿仔入讀幼兒園.
阿仔宜家勁仲意同d小朋友玩
我諗遲吓入讀都唔會有太大問題即.

民房

hi各位媽咪,我bb都係03aug出生,不過我會明年2月份先俾佢入學...

洋房

各位好!!! 我囡囡03年8月11日出世, 我住青衣, 都唔知邊間幼兒園有pre-school,我好想比佢返學呀!!!!有冇人知道青衣區邊間幼兒園有pre-school??? thanks!!!
Akiko - 2003年8月11日出世, 你呢???

大宅

我諗我BB可能會出年8月先比佢入學, 因為佢婆婆唔想比佢咁早入喎.......我諗都有咩影響啊.......

禁止訪問

民房

我BB仔03年8月18日出生, 我住青衣, 幼兒園我選九龍站仁愛堂, 今年9月bb入讀幼兒園, 原因是學費合理,地方清潔, 明年便回青衣讀K1.

大宅

我B仔就係8月15日出世,今年9月都會番幼兒園!
I think it's better than staying at home to play by himself only. :lol:

大宅

幼兒園約左我地星期五去見校長呀,我地都想阿女讀一讀,反正每天都只上三小時左右.既可以訓練俾小朋友試一下過群體生活,又可以俾佢學下野,幾好呀~~~
我既小巧兒係8月12號出世架. :mrgreen:
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我啱啱上個禮拜幫阿仔報咗屋企對面個間幼兒園,八月就返學;睇咗幾間,最後都係決定呢間,始終BB仲細,返幼兒園都係希望佢可以多d同其他小朋友接觸,所以都係近屋企就OK。

Hello Qing,

咁啱係呢個topic又見到你,我個仔8月4日出世,大你個女8日!
Happy Everyday      

大宅

Hi nicnicchu,
真係好啦,又見到你.
我都係想阿女可以多d同其他小朋友接觸,所以同你一樣揾一間近屋企少少既幼兒園.其實仲有啲更近既,不過我又想係基督教學校,所以最後揀左柴灣既浸信會所附屬既幼兒園.希望阿女上堂會定定地啦.
後註 : 比我女大八日既小朋友,宜家有幾高呀?我女女3月時度係83cm,重21磅. :lol:

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

Qing,
我個仔上兩個月打針時就重25磅,高84cm;但最近唔肯食嘢,估計而家冇25磅,因肚腩細咗,面仔又瘦咗 不過無計啦, 唔食都迫唔到!

我估我個仔返學都唔會好定,而家同佢返playgroup已經捉佢唔到,先生唱歌佢就係都要玩玩具,storytime又要走黎走去,不過佢見到其他小朋友就好開心,雖然最後都係自己同自己玩,但同其他小朋友一齊,佢地會有同伴的感覺,所以都係比佢返幼兒園
Happy Everyday      

大宅

nicnicchu,
我女女宜家肯食番野,塊面仔同肚腩仔又吹漲左啦. 不過就無去磅過.
上星期五去左幼兒園(柴浸附屬果間)面試.小朋友除左有少少怕羞,唔肯講自己既名之外,一般都ok,因為玩砌積木難佢唔到,又肯合作,將桌面既積木收入盒子.唔知係咪因為我係旁邊既緣故~~~
我地已經交左留位費,七月左右會再去買校服.
唉,可能到時返學就會失控,真係有少少擔心.

大宅

Hi all, my boy was born on 02.08.2003. I live in TsingYi Mount Haven. There is a nursery "Creative" inside my estate.
But my boy will go to Wanchai to attend nursery since I work at Wanchai la

首頁

尾頁

跳至