樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問如果樓上做裝修。
裝修師傅要求入我單位通渠。
我有咩要做來保護我的權益?
我是有義務比佢d師傅入我屋嗎?
應該點做先最公道呢?

請指教。

複式洋房

你可以唔比佢入來, 不過, 如果日後有咩塞左, 住係樓下既你濕滯囉.

之前我屋企個喉位塞左, C FULL話要上樓上通渠, 樓上業主非常樂意比佢入去整, 做鄰居既, 行個方便, 方便到大家既咪幾好, 唔駛諗太多權益, 義務, 公道既. mouth:

珍珠宮

2024年龍年勳章

我會比佢地入黎, 不過就要講明如果有咩整爛就要賠償, 仲有, 通渠好多時會整到好dirty, 要收返清潔費.

原帖由 張家大少奶 於 09-11-12 13:09 發表
你可以唔比佢入來, 不過, 如果日後有咩塞左, 住係樓下既你濕滯囉.

之前我屋企個喉位塞左, C FULL話要上樓上通渠, 樓上業主非常樂意比佢入去整, 做鄰居既, 行個方便, 方便到大家既咪幾好, 唔駛諗太多權益, 義務, 公 ...
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

畀面勳章

之前打風, 整爛左廚房外既污水渠, 其實係樓上既部份, 點知佢去左外遊, d水就日日係咁滴, 我嘈管理處, 佢地都肯整左先, 但係要由我屋企出去整, 我照應承, 點知就搞到勁污糟囉, 比我老公鬧鬼我

原帖由 Jessy 於 09-11-12 14:13 發表
我會比佢地入黎, 不過就要講明如果有咩整爛就要賠償, 仲有, 通渠好多時會整到好dirty, 要收返清潔費.

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

我已經應承左星期六比佢地入屋睇睇情況先。
但我要求 black and white 。
起馬知會發生咩事麻。 我只知要開假天花來睇。
但佢地 see fu 話太趕出唔切信喎。

管理處尋日話只係睇睇。 今朝我 call 去
reconfirm, 又同我講有野整就星期六會一次過整喎。
咁我先驚 ~~~~

如果只係開假天花來睇都會整 dirty 我屋企呢。
我預左要做清潔。 不過無想過可以收番錢。

原帖由 Jessy 於 09-11-12 14:13 發表

男爵府

我個廁所都係新整架。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我公司專做出租物業, 上次就係咁, 樓上個業主浴缸塞左, 咁我地比佢入我地個租客度通, 不過講明要收清潔費, 睇下做完幾dirty先決定幾錢, 最後係攪到非常之dirty, 好彩我租客廁所無咩私人物件, 最後我地話收返佢$200 (因我地自己公司有清潔staff咁是旦收平d羅) 點知業主條友話自己落黎清潔.

好!! 就比佢慳$200, 叫佢清潔返, 不過佢最後攪到周圍濕晒又唔整返乾, 都係要我d清潔staff跟返. 不過叫做跟少d羅.

我比定個心理準備你, o個d塞左既野多數係d陳年頭髮呀...d昆液...之類mix埋...唉!!! 希望無嚇親你.

佢依家邊個位塞姐???!!!

原帖由 bsiub 於 09-11-12 16:00 發表
我個廁所都係新整架。

男爵府

味知邊樹塞。 管理處都話唔清楚。
樓上呢家做緊大裝修。

arm arm 又話業主當日不會在場喎。

原帖由 Jessy 於 09-11-12 16:40 發表
我公司專做出租物業, 上次就係咁, 樓上個業主浴缸塞左, 咁我地比佢入我地個租客度通, 不過講明要收清潔費, 睇下做完幾dirty先決定幾錢, 最後係攪到非常之dirty, 好彩我租客廁所無咩私人物件, 最後我地話收返佢$200 ( ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

你不如問清楚佢要通邊個位先, 如果位置不同, 未必好似我講咁誇.

咁星期6問清楚先好比佢攪, 如果你覺得有機會very dirty, 叫裝修的人call業主同佢deal清潔費.

如果只係少少野, 咪由佢整羅.

男爵府

佢就話係小小野但入左屋怕變多多野。
我最怕係咁。 業主呢家又話唔在場。
一切交比裝修公司。 未攪就咩都 ok !
攪完有事 (touch wood) 邊個彩我?
我估管理處都唔會彩我啦。
我都唔識間裝修公司, 點會信佢??

原帖由 Jessy 於 09-11-12 16:43 發表
你不如問清楚佢要通邊個位先, 如果位置不同, 未必好似我講咁誇.

咁星期6問清楚先好比佢攪, 如果你覺得有機會very dirty, 叫裝修的人call業主同佢deal清潔費.

如果只係少少野, 咪由佢整羅. ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

一係叫業主黎傾, 唔係唔比入, 咁又得唔得呢??

原帖由 bsiub 於 09-11-12 16:52 發表
佢就話係小小野但入左屋怕變多多野。
我最怕係咁。 業主呢家又話唔在場。
一切交比裝修公司。 未攪就咩都 ok !
攪完有事 (touch wood) 邊個彩我?
我估管理處都唔會彩我啦。
我都唔識間裝修公司, 點會信佢??

...

男爵府

業主不在香港但個 job 又話要趕住做。
只能同樓上業主通電話喎。
樓上話一切交比裝修公司負責。

原帖由 Jessy 於 09-11-12 16:55 發表
一係叫業主黎傾, 唔係唔比入, 咁又得唔得呢??

大宅

叫管理處到時派個人跟呢個師傅來你屋企睇住好D喎, 有乜事都叫做有第三者在場做證呀!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁叫裝修公司負責人白紙黑字寫明賠償細節又得唔得呢?

原帖由 bsiub 於 09-11-12 17:04 發表
業主不在香港但個 job 又話要趕住做。
只能同樓上業主通電話喎。
樓上話一切交比裝修公司負責。

男爵府

問佢地拎近 ... 唔係好過份姐。 是嗎?

原帖由 Jessy 於 09-11-12 17:26 發表
咁叫裝修公司負責人白紙黑字寫明賠償細節又得唔得呢?

男爵府

管理處話會有人來睇住。

原帖由 月師奶 於 09-11-12 17:23 發表
叫管理處到時派個人跟呢個師傅來你屋企睇住好D喎, 有乜事都叫做有第三者在場做證呀!!!

大宅

好媽媽勳章

一定再白紙黑字,由管理處出份文件~叫樓上業主簽名確認~千期唔好裝修公司簽~因為到時怕業主唔認賬~到時真係出左咩事~反口話有咩就你自己追裝修公司~因為當時係裝修公司簽既~業主無任何責任!

首頁

尾頁

跳至