自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人24歲,已婚,有了小朋友,因為冇工做,在深水步"吉"魚蛋,有朋友見我咁慘,他肯讓半間舖俾我賣野,但係個商場冇人行,我一直都驚搵唔到錢,依家除左係網上搵批發商,仲要搵下網上商店,希望能找到熟客,唉...其實依家經濟真係好差,都唔知做唔做得黎,因為我做"吉"魚蛋果度生意都係一般~
KATHY.LIN

水晶宮

吉魚蛋都當係一個經驗啦, 好過無野做無收入; 而家市道好似好返好多喎, 出年又話有得加人工, 不過你朋友讓半間舖比你係咪即係唔使交租呀? 如果係咪試下lor, 個成本無咁大, 當多個經驗; 如果要交租又無人行就濕滯d! 唔好担心啦, 你咁後生一定搵倒工, 可以做個sales/waitress打住工儲下$先!

大宅

租係唔洗交呀...我仲打算開時裝,不過唔知做唔做得來,依家周街都係...開始有d失望~
KATHY.LIN

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔洗失望,你仲後生大把機會,支持你

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 kathylin 於 09-11-22 20:38 發表
租係唔洗交呀...我仲打算開時裝,不過唔知做唔做得來,依家周街都係...開始有d失望~

比d信心自己, 妳一定得架.

加油呀.

大宅

多謝大家支持,但係我不知現在市場需要d咩,因為我在馬鞍山及天水圍既格仔店租左格仔箱,但是生意很差,所以已經影響了我的心情...真不知是經濟差還是香港人要求高>.<
KATHY.LIN

大宅

每一年黃金檔期就係聖誕同新年, 個商場無生意個倉用黎擺貨啦. 你應該係淘寶/深水埗搵下有d乜野貨可以賣, 少少地入住貨. 例如有年$4個手機動物套, 入咗100個都係$400蚊. 賣$15/個, 做小販. 你要混熟d隔離擺檔小販, 佢地會話你知邊度旺場, 或者會幫你霸位, 走鬼都會叫埋你. 成本唔需要多, 只睇你好唔好眼光入貨. 希望幫到你啦.

大宅

NEVER GIVE UP!!!
加油!!

你肯自食其力, 個天一定會幫你!!

大宅

多謝你地支持同埋俾意見我,但係呢件事已經令我每日既睡眠都唔充足,成日都諗點搞生意,煩惱如果生意唔好又有d咩後果,因為我有小朋友,依家讀緊k1,我應唔應付到將來既壓力呀.............help>.<
KATHY.LIN

大宅

畀面勳章

哎,我同你一樣,開左間舖四個月,人工都搵唔到,仲要日日開支,我都好擔心,又好煩惱,白頭髮都唔知多左幾多.我開一間,都煩死我,嘩你仲開2間格仔舖, 又魚蛋檔,仲話時裝,我真佩服你呀! 我都好想有人支持我呀!

大宅

魚蛋檔唔係我嫁...我只是打工的>.<
你是做甚麼生意呀?可否一起分享一下,我地要互相支持呀€
KATHY.LIN

大宅

畀面勳章

哎,我呢個生意係好少人做的!
四個月前,我被公司炒了,就和我家姐夾份開了一間網巴專供菲律賓工人來的,但星期一至五既生意都很差,星期六日既生意額都未能交到租,好煩呀! 我好似係度浪費緊時間咁樣!

大宅

你地係邊區開呀??我見荃灣都有好多呢d舖提供俾賓賓上網...我見都好多人嫁wor,你地有冇做宣傳呀?
KATHY.LIN

珍珠宮

Add oil ~

Support you!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

畀面勳章

我在九龍城呀! 比傳單,或在賓妹寄貨既公司,我都有放傳單呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 迪士尼 於 09-11-23 10:43 發表
哎,我呢個生意係好少人做的!
四個月前,我被公司炒了,就和我家姐夾份開了一間網巴專供菲律賓工人來的,但星期一至五既生意都很差,星期六日既生意額都未能交到租,好煩呀! 我好似係度浪費緊時間咁樣! ...
sorry, 工人多數放假on Sat / Sun, Mon - Fri多數打工, 生意好難會旺,just advise. 

禁止訪問

洋房

加油呀, 願主祝福您 !

原帖由 kathylin 於 09-11-22 19:38 發表
本人24歲,已婚,有了小朋友,因為冇工做,在深水步"吉"魚蛋,有朋友見我咁慘,他肯讓半間舖俾我賣野,但係個商場冇人行,我一直都驚搵唔到錢,依家除左係網上搵批發商,仲要搵下網上商店,希望能找到熟客,唉...其實依家經濟真係好差,都唔知 ...

子爵府

加油呀

首頁

尾頁

跳至