自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 shirleyauhc 於 10-2-3 09:39 發表
一人一層比華利山仲好呀,巳經好多團體俾錢.解決左住都好啦,年關到,係好慘,但唔好獅子開大口..

算係過肥年啦~~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 patpat234 於 10-2-2 16:20 發表
yes ,所以我此佢地樂

不過有時龍床真係不及狗竇

如果呢班全部都係香港人,而佢地o既行為,可以理解為
"果班大陸新移民黎香港生完就走放低個仔去拎綜援都係咁,我地身為香港人,唔拎咪好笨"

我估呢座大廈o既人似乎冇人 ...

我估佢地未必夠資格拎綜援...I MEAN黎左HK無耐呀...
夠,你估佢地拎唔拎?

大宅

仲有 "貪得無厭" 呢4個字.....

而家D人, 思想有問題.... 總是想著 "全世界人都欠佢".. 要求多多..... 唉,,,

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 我愛Corina 於 10-2-3 09:56 發表

我估佢地未必夠資格拎綜援...I MEAN黎左HK無耐呀...
夠,你估佢地拎唔拎?

agree 係到嘈個班我相信大部份都未夠資格上樓,諗住嘈大聲啲,政府怕咗佢地會俾佢地上樓囉.
我點都唔相信那間套房會好得過中轉屋mouth: 都唔知嘈咩,覺得遠咪租番隔離座囉,依家實平租,因為冇人敢租

大宅

畀面勳章

講黎講去, 班業主都無出過聲, 佢地乜都唔使做? 仲可能有得賠, 咁佢地咪好發!

大宅

無論點,佢地始終都冇左個家/屋企;要求原區安置,我覺得係合理要求,如果要我小朋友轉校,我都會十萬個不情願,就算屋企冇值錢野,但唔等於人地冇左間屋,比錢就等於解決左;家係慢慢建立有感情o向入面,佢地都需要時間適應同面對

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

華富村唔係個個都有銀的, 仲係危樓, 用支架頂住.
講真好

原帖由 patpat234 於 10-2-3 00:23 發表
咁住落左唔比人地搵到錢,可以添置到好d o既野?
你睇下華富邨果班人,幾多有錢人,人地咪又係公屋出身
生日月, 開心過

珍珠宮

留低嘅多數都係自知唔合資格上樓嘅,依家唔嘈遲啲無人理啦,希望政府守住個關,唔好讓步,否則深水埗,旺角大把舊樓俾人仆塌呀!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

別墅

原帖由 我想生三個 於 10-2-3 10:22 發表

呢D野無人幫到你,失去親人,失戀,都係要自己面對,而唔係出街閙人,要人賠返曬所有野俾你,人地幫咗你,你不但沒有絲毫感恩之心,仲要求多多,不但無禮貌,而且會自取其辱!! ...

agree!
咁耐以黎無見過一個災民多謝幫佢地既人.
成班災民一味投訴, 嫌呢樣嫌果樣.
咁先睇到大家咁反感....

子爵府

好媽媽勳章

我覺得政苦會比佢地好快上到樓 ~~

男爵府

原帖由 janetgordon 於 10-2-3 10:17 發表
無論點,佢地始終都冇左個家/屋企;要求原區安置,我覺得係合理要求,如果要我小朋友轉校,我都會十萬個不情願,就算屋企冇值錢野,但唔等於人地冇左間屋,比錢就等於解決左;家係慢慢建立有感情o向入面,佢地都需要時間適應同 ...

叫政府幫佢o地在原區搵返d套房給他們,送按金,咁咪原區安置。到時工照返,學照返。唔一定要排公屋給他們的。他們只要求原區安置。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

I want to tell you that: those 套房 in the old building in the same area ask for about 1500 per month (with toilet). If not toilet, HK$1200. I have a friend living around (the same area, but not this building).

原帖由 ireneyklo 於 10-2-3 12:08 發表

叫政府幫佢o地在原區搵返d套房給他們,送按金,咁咪原區安置。到時工照返,學照返。唔一定要排公屋給他們的。他們只要求原區安置。

子爵府

原帖由 我想生三個 於 10-2-3 10:22 發表

呢D野無人幫到你,失去親人,失戀,都係要自己面對,而唔係出街閙人,要人賠返曬所有野俾你,人地幫咗你,你不但沒有絲毫感恩之心,仲要求多多,不但無禮貌,而且會自取其辱!! ...

咪係... 同情心唔係咁用
我既同情心係會俾d, 幫左佢會感恩既人(唔係要多謝我, 但係請記得自己都算幸運), 唔係幫佢仲係到嫌三嫌四既人lor

子爵府

原帖由 janetgordon 於 10-2-3 10:17 發表
無論點,佢地始終都冇左個家/屋企;要求原區安置,我覺得係合理要求,如果要我小朋友轉校,我都會十萬個不情願,就算屋企冇值錢野,但唔等於人地冇左間屋,比錢就等於解決左;家係慢慢建立有感情o向入面,佢地都需要時間適應同 ...

我細個屋企大廈夠係火災啦. 真係燒到成間屋乜都無, 無証件無現金, 除左著住件衫之外, 就乜都無
成件事都無人想發生.. (好似係電線短路)
我地係租屋住, 唔係有錢人
我地咪去親戚度住1個星期, 搵到屋咪搬lor. 所有野都係我父母家姐靠自己(靠親戚). 仲邊有話要住親戚度三個月, 仲要搬番原區咁多要求?? 搬屋後, 我都要自己搭地鐵過海"跨"區番小學, 爸媽家姐夠要過海番工啦!!
比左錢唔等於解決左問題... 咁你試吓同佢地講, 無錢俾佢地, 淨係俾番間同區板間房, secondhand 家庭用品, 佢地係咪適應得快好多??

大宅

他們無得繼續o系原本間房住,業主係唔係應該要退返按金比他們?
原帖由 ireneyklo 於 10-2-3 12:08 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

同情係需要,但佢地太過份啦,佢地唔好彩,點解要第二d人黎承擔呢?幫左都唔滿意,覺得唔方便,咪自己幫自己,我諗極都唔明關政府咩事?樓下拆野整塌左棟樓,佢地而家唔係木屋區喎

首頁

尾頁

跳至