烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

買回來清洗乾淨後,只用作煲水就出現以下問題,請問是否是品質問題?因為之前用過的Berndes18cm煲從沒這問題。

別墅

珊瑚宮

亞歷:德国寶迪,現在大部份在大陸做.
我以前買過一套德國做易潔煲同鑊,成一千元,結果領野.以後話過唔買佢D正價貨,費事勞氣,眼寃.
但佢柴灣開倉D出口不銹鋼pan(不是寶迪牌),厚料,鋼水又好靚喎!我買了3隻,連蓋,26cm,每套$100.
玩具萬歲!

珊瑚宮

亞歷:你買了多少錢及在那裏買?
如不超7日,可拿貨憑單去番counter叫佢換,但換番來品質都應一樣.
你夠胆可以去百貨公司叫退錢.可能得.因有網友試過買孖人鑊痴底番去退錢.
我估你套煲仔made in China,約$2xx一套或一隻.

玩具萬歲!

別墅

原帖由 fitfish 於 17/5/2010 08:46 PM 發表
亞歷:德国寶迪,現在大部份在大陸做.
我以前買過一套德國做易潔煲同鑊,成一千元,結果領野.以後話過唔買佢D正價貨,費事勞氣,眼寃.
但佢柴灣開倉D出口不銹鋼pan(不是寶迪牌),厚料,鋼水又好靚喎!我買了3隻,連蓋,26cm,每 ...

fitfish: 現還有柴灣開倉貨買嗎?想買不銹鋼pan,幸好還沒買寶迪pan,原來是大陸做。

別墅

原帖由 fitfish 於 17/5/2010 08:53 PM 發表
亞歷:你買了多少錢及在那裏買?
如不超7日,可拿貨憑單去番counter叫佢換,但換番來品質都應一樣.
你夠胆可以去百貨公司叫退錢.可能得.因有網友試過買孖人鑊痴底番去退錢.
我估你套煲仔made in China,約$2xx一套或一隻. ...

$4xx,第三日拿去換,但女售貨員拿Buffalo的潔而亮幫我清潔污點,不幸地被她清到,所以沒得換。但回來再用時,又開始出現新污點,這問題是我另一個Berndes18cm煲從沒試過的。早知先請教大家,原來有made in China。

珊瑚宮

回覆 1# 亞歷 的文章

你又拿回去叫佢換,話無信心.其實大百貨公司是可以換錢的,因有真憑實據.
如佢換貨,你話,換番去再有黑點,我要換番錢.
玩具萬歲!

珊瑚宮

其實大陸一樣有靚貨,睇你識唔識楝,無牌子一樣可以好靚.牌子出咗名,溝D渣貨,訂自己牌子,賣貴幾倍.
例如寳迪賣個名,件貨值$180,佢賣$450.
現在Fissler,有大部份貨都made in China,仲夠膽賣過千蚊.(但質地好).
孖人煲鑊,又是Made in China,賣幾千.
玩具萬歲!

珊瑚宮

你再拿住2個黑點煲去,帶埋單(過少少期都不緊要),死都叫佢換,話如果再有黑點,我要換番錢,佢多數換番比你.如佢叫你換第2樣野,如不是減價貨,死都唔好要.
你要認住個售貨員,問佢貴姓.
如換番去再有黑點,就要攞番錢或公司現金卷.
你在那間公司買架?
如你在永安買,可打去顧客投訴部,分分鐘公司會派人來你家收番,再換過比你.
玩具萬歲!

別墅

fitfish: 我是在 Taste 裡的 Berndes 檔買的。有時間我會再貼幾張照片上來給大家看。

珊瑚宮

回覆 1# 亞歷 的文章

邊間Taste呀!Taste卽是百佳,可以退錢的.
但宝迪呢D多數係走鬼檔,卽擺一頭半個月或一星期左右.你要趁檔野未走快D去換番錢(個sales梗唔換錢比你,因佢有佣),同Taste經理講,要退錢.記得帶埋原裝盒及包裝.
因如檔野走咗,我估無人會認數.因佢係租百佳擺檔.
千萬別在百佳買貴價煲鑊,好多人話是次貨.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 2# 亞歷 的文章

就算檔野真係走咗,Taste都會認數,因張單係Taste開,如Taste叫你自己揾寶迪換,你要鬧佢.要據理力爭.
我幾年前買寶迪的煲鑊,因唔用住,過咗好耐先用,單又不見了,後來用時先知領野,追究無門.
玩具萬歲!

子爵府

大公司買野有退貨保証,我曾經係吉之島買孖人牌的冰點鋼的 pan ,覺得唔好用,拿回去退都無問題,完全無難度!

珊瑚宮

由於是走鬼檔,我勸你連貨都不要換,要錢或Taste其他野,不要再買寶迪.
玩具萬歲!

別墅

原帖由 亞歷 於 21/5/2010 06:24 PM 發表
...有時間我會再貼幾張照片上來給大家看。

這是現在的情況:

寶迪售貨員告訴我所有不銹鋼煲是這樣的(有沒有人知道是否是真的?),但我以下的煲已用超過五個月,還沒出現以上的問題。我今天會去Taste處理,真是浪費時間

珊瑚宮

你又話在Taste買?個盒寫住永安!
個sales話不銹鋼係咁.........佢騙你,當你弱智.
巳用超過5個月,換野似乎難D,但仍可追究.
死都要換.
起啡點....是不銹鋼鍍得不夠厚,或電鍍工夫做得不好,以致下面的鐵銹浮了出來,這是一般中下價貨常見問題.
今日是永安大減價,好多人,因住個sales唔理你.
如個sales唔換比你,你拿住單,拿住原裝盒及包裝,揾公司經理換.
公司規舉多數是7日內換野.
如佢地問你點解過咁耐才換,你話我已來過一次理論,我比咁多錢買牌子野,點知你地D貨咁衰.
呢D唔合格貨,分分鐘係歐洲退回來的次貨.
玩具萬歲!

別墅

原帖由 fitfish 於 23/5/2010 11:49 AM 發表
你又話在Taste買?個盒寫住永安!

<---左邊那個是五個月前在永安買的,從沒出現過黑點。
--->右邊那個是最近Taste買的,啡點不絕,需要處理。

起啡點....是不銹鋼鍍得不夠厚,或電鍍工夫做得不好,以致下面的鐵銹浮了出來,這是一般中下價貨常見問題.

原來如此!你對很多方面的東西都很有研究和知識

別墅

終於在Taste退到煲,換了coupon回來。剛剛用了一張。

珊瑚宮

回覆 2# 亞歷 的文章

是不是右邊單一個双耳煲賣$4xx一個?
我估今年宝迪開倉你會見番佢,我估賣$70.
有開倉消息到時通知你.
你換coupon有無阻滯呀?
玩具萬歲!

別墅

是不是右邊單一個双耳煲賣$4xx一個?

是呀雙耳那個。

我估今年宝迪開倉你會見番佢,我估賣$70.
有開倉消息到時通知你.

好!記得通知我,先謝謝你。

你換coupon有無阻滯呀?

我直接去Taste的客戶服務台,都算順利,如果去回宝迪檔就免談。

首頁

尾頁

跳至