自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

係咪我多事??
今日係九龍城單車公園, 見到一個男人, 追住個10零歲個小朋友架單車, 之後就聽到, 好響"啪"一聲, 起先已為係亞爸打仔. 之後, 就聽到個男人鬧個細路, 撞到人, 對唔住都唔講聲, 就咁走左去, 然後又聽到 "啪" 一聲再打個小朋友.
當時, 好多人圍住睇, 但無一個人出聲, 只有我問個小朋友, 爸爸媽媽係邊, 快d叫去地黎, 但個細路話亞爸, 亞媽係屋企. 咁我就出聲話個男人, 就算個細路點唔啱, 都唔應該打人, 仲要打細路. 個男人好惡咁叫個細路出門口, 又兇我唔關我事, 唔好做"嫁量". 個細路真係跟佢出左門口, 我就叫住佢快d打電話比爸爸媽媽.
原來, 事由係個細路仔, 撞到個男人個女架單車尾, 個男仔無say sorry 就走咗. 最經典係, 佢捉住個細路仔時, 佢個女(都係10零歲)仲自己踩住架單車出現, 無事無幹.
真係好小的事, 點解都咁躁, 現今的香港人, 係咪好多都癲咗.

侯爵府

係我就報警,雖然而家好多細佬都無禮貌,但大人都唔見得好好多,教壞晒.你做得啱

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-5-21 21:27 發表
係咪我多事??
今日係九龍城單車公園, 見到一個男人, 追住個10零歲個小朋友架單車, 之後就聽到, 好響"啪"一聲, 起先已為係亞爸打仔. 之後, 就聽到個男人鬧個細路, 撞到人, 對唔住都唔講聲, 就咁走左去, 然後又聽到 " ...

男人老9 打小朋友....

出聲話下咪算囉....

侯爵府

畀面勳章

原帖由 GogoCheung 於 10-5-21 21:27 發表
係咪我多事??
今日係九龍城單車公園, 見到一個男人, 追住個10零歲個小朋友架單車, 之後就聽到, 好響"啪"一聲, 起先已為係亞爸打仔. 之後, 就聽到個男人鬧個細路, 撞到人, 對唔住都唔講聲, 就咁走左去, 然後又聽到 " ...

我係你就會借個電話比個小朋友叫佢打返家,同埋我會話你打細路段野我影低左,報警,..睇下佢收唔收,重係到蝦人 !!!!:;pppp:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係咪我多事??
出手打人 ? 我一定報警, 呢d din狗:;pppp:

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小題大做, 有本事就唔好比小朋友出街玩

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

依家好多細路整倒人都冇say sorry,但係嗰個男人都得架啦郁手打人,就算唔啱極都唔好郁手打人呀,恰人父母唔在場

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

癲成咁... 一定報警處理

子爵府

好媽媽勳章

其實我當時好想借電話比個細路, 叫佢打返屋企, 但個細跟經佢出去時, 好似唔係好驚咁, 見佢跟左個癲佬出去, 我想報警, 因為我都好驚, 我自己帶住個3yrs 及8yrs+印姐, 我都好驚佢癲起上尼, 郁埋我或禍及我2個細.
但唔知點解個細路, 好快就入返尼, 但個癲佬, 就無再見到佢出現.
最搞笑係, 個男仔入返尼, 好多人對佢問長問短, 又話個男人唔啱, 但事發時, 就無人出過一聲.
講真, 之後我真係都有d擔心, 唔敢離開公園, 想c6快d放工過尼揾我地.

大宅

醒目開學勳章

版主好正義呀! 佩服. 果個男人咁惡, 你都出頭, 你唔係得一個人嘛? 如果係就真是很勇, 再佩服.

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 文迪羊 於 10-5-21 09:30 PM 發表
係我就報警,雖然而家好多細佬都無禮貌,但大人都唔見得好好多,教壞晒.你做得啱

()

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

冇病吓話,打細路

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sonic04 於 2010-5-21 23:53 發表

我都會先用報警呢個方法

在說了報警之後

睇下對方反應

如果佢有道歉的意圖就可算數 (只係小事的情況下)

如果無悔意我就 真係報警
等得警察黎,個男人都走左啦,有鬼用咩.....

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

有d咁嘅人................痴痴地....

大宅

大宅

好媽媽勳章

身教張來又多一個小霸王

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

個癲佬緊係恰個小朋友的父母不在而郁手啦!正一大蝦細,俾X餵

大宅

首頁

尾頁

跳至