自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-6-7 17:44 發表

直資冇得申請書簿津貼嘅咩?唔係淨係私校先冇得申請咩?

我超咗額 , 申請唔到書簿津貼 ,
就算讀津校都一樣申請唔到 :(

大宅

好媽媽勳章

直資學校是一般人都可負擔到,
國際學校收費才是貴,要高中產才負擔到.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

當然唔一定la.......直資學校學費由$3000- $50000(差不多)都有,真係睇你選邊間......(中學)

我個人覺得要留意一d雜費、學費加價等因數,呢d冇得預,尤其加學費,另外,學費資助由學校提供,批唔批 & 批幾多好難講,因為除了入息外,仲要睇申請人數,最好就預冇,有就係 bonus.........唔通讀讀下轉校咩(我都見過呢d例子)

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

水晶宮

好媽媽勳章

原來直資都可以申請學費減免...早知我都比我仔試下考啦~

原帖由 mother904 於 10-6-7 17:34 發表
凡係直資都應該可以申請學費減免,因為呢個好似係政府批辦學權既規定。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

男爵府

$3000- $50000(差不多)都有一年,分十期交,真係睇你選邊間......
唔係,應該唔洗$$都有...

原帖由 LeeAnnMama 於 10-6-7 20:18 發表
我想問有冇人知直資中學大概幾錢一個月學費呀?
thx~!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 LeeAnnMama 於 10-6-7 20:18 發表
我想問有冇人知直資中學大概幾錢一個月學費呀?
thx~!

今年阿仔升中,選了一間直資,無參加大抽獎,我地都係窮等人家,諗著慳D來供佢讀,都好擔心學費問題,睇完個post,多謝各位家長的意見,而家放心左D,不過我個間暫時學費係1,700,但唔知會唔會每個月要加些雜費呢?希望就算有都唔好太多啦!

男爵府

你可以去"初中"個邊問下,好多家長既小朋友都讀直資,應該答到你 我地成日交流下架

原帖由 Ivy07 於 10-6-7 20:48 發表

今年阿仔升中,選了一間直資,無參加大抽獎,我地都係窮等人家,諗著慳D來供佢讀,都好擔心學費問題,睇完個post,多謝各位家長的意見,而家放心左D,不過我個間暫時學費係1,700,但唔知會唔會每個月要加些雜費呢?希望就算有都唔好太多 ...

禁止訪問

男爵府

你可以去"初中"個邊問下,好多家長既小朋友都讀直資,應該答到你 我地成日交流下架

原帖由 LeeAnnMama 於 10-6-7 21:21 發表

Thanks for ur information too,
我都係做定資料搜集..想等自己有d預算呀

大宅

好媽媽勳章

我又唔係想入超勁o個d,只係想揀地區直資學校,貪佢近。

原帖由 WChan 於 10-6-7 17:03 發表
唔只咁, 我地學校既家教會每年都會叫D家長捐D舊校服及舊書出嚟, 可以比有需要既家長購買, 咁亦可以減輕佢地既負擔.

不過當然如果你想考既係超BAND 1果幾間直資, 我就唔知情況會係點.

...

子爵府

其實直資都有平有貴。
原帖由 chungtwsam 於 10-6-7 15:04 發表
直資學校係咪一定要有錢人先讀得?
如果申請學費津貼會唔會比人歧視?
學校會唔會LABLE呢D學生呢?

伯爵府

原帖由 Ivy07 於 10-6-7 20:48 發表

今年阿仔升中,選了一間直資,無參加大抽獎,我地都係窮等人家,諗著慳D來供佢讀,都好擔心學費問題,睇完個post,多謝各位家長的意見,而家放心左D,不過我個間暫時學費係1,700,但唔知會唔會每個月要加些雜費呢?希望就算有都唔好太多 ...

其實好多直資學校既學費已經包埋雜費, 所以唔需要太擔心!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 patpat234 於 10-6-7 20:11 發表
原來直資都可以申請學費減免...早知我都比我仔試下考啦~

我有同阿仔報你仔仔學校隔離嗰間~
收咗... 不過爸爸話唔讀
驚佢加學費 & 太遠! (一東一西)

其實我有問過校長關於減免嘅嘢, 佢話學生可以申請校內減免㗎~ (預咗經濟唔好, 會有家長隨時失業... 唔想因為咁而打斷小朋友學習)

水晶宮

直資中學都有平有貴
當然, 貴既未必好, 平既又未必差
但都幾參差不齊
小心D 揀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女都係讀直資, 唔係超級果D
聽聞過真係有人申請免學費, 但聽聞人數真係好少
一般黎講, 係有雜費的, 不過都好合理, 例如游水單元, 要share返旅遊巴同政府泳池入場費, 又例如一個學期要夾2,3百蚊買圖書share黎睇(學期尾派返俾學生)
不過的確, 有時d活動比較貴, 例如去外地學習, 張通告都有一句話有需要可以申請補助, 所以小朋友想去, 一樣有機會的
真係唔駛有錢喇..........有時聽到人地話我女間學校"高級", "名校", "洗費貴", 真係唔知好嬲定好笑 (係每個月要交學費不過2千幾蚊, 唔算貴lor)

侯爵府

原帖由 WChan 於 10-6-7 17:03 發表
唔只咁, 我地學校既家教會每年都會叫D家長捐D舊校服及舊書出嚟, 可以比有需要既家長購買, 咁亦可以減輕佢地既負擔.

不過當然如果你想考既係超BAND 1果幾間直資, 我就唔知情況會係點.

...

唔知可唔可以 pm 我讀邊間直資呢 ??? 我個仔今年要報啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至