跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女已經識得自己食飯, 當然係食到成張highchair都係飯啦, 但問題係佢識食後就唔肯再自己食, 佢樣樣野都係識左就唔做, 識行又唔肯行, 點算, 你地有無辦法呀各位mami...大家分享下吧....

大宅

原帖由 pansylau 於 10-6-8 20:24 發表
阿女已經識得自己食飯, 當然係食到成張highchair都係飯啦, 但問題係佢識食後就唔肯再自己食, 佢樣樣野都係識左就唔做, 識行又唔肯行, 點算, 你地有無辦法呀各位mami...大家分享下吧.... ...

我女女相反, 唔鍾意比人餵, 要自己食....

大宅

我個女都好鍾意自己食呀...佢會唔會一路食一路掛住玩呀 !! 你或者將飯同餸分開等佢覺得有趣d ??
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

複式洋房

佢的性格係咁架, 好勝鍾意新野, 學左後就唔做, 佢現在識行去親街都唔願行要抱, 都唔知點好, 明明識自己食又要餵番, 真激死, 等佢自己食等一個鍾都唔食, 其實佢細細個時都已經唔鍾意飲奶同食飯...佢肯食已經好好了, 所以食親飯飲奶就會比佢激死, 之前佢會自已食哂成碗飯真係開心到死...你個囡自己食咁你會唔會行開或坐佢前面驚佢跌哂些飯而睇住佢....請教下我...就來人都顛...

te]原帖由 elaine407 於 10-6-9 13:17 發表
我個女都好鍾意自己食呀...佢會唔會一路食一路掛住玩呀 !! 你或者將飯同餸分開等佢覺得有趣d ?? [/quote]

大宅

原帖由 elaine407 於 10-6-9 13:17 發表
我個女都好鍾意自己食呀...佢會唔會一路食一路掛住玩呀 !! 你或者將飯同餸分開等佢覺得有趣d ??

我個女一時時,鐘意將D食物‘不’黎‘不’去,又鐘意餵我地大人食。。。

大宅

原帖由 pansylau 於 10-6-9 22:03 發表
佢的性格係咁架, 好勝鍾意新野, 學左後就唔做, 佢現在識行去親街都唔願行要抱, 都唔知點好, 明明識自己食又要餵番, 真激死, 等佢自己食等一個鍾都唔食, 其實佢細細個時都已經唔鍾意飲奶同食飯...佢肯食已經好好了, ...

我B都係咁,學識自己食就好快食...但最近就一開始即食,唔夠幾分鐘就"不"嚟"不"去,你餵佢就食,唔餵就自己玩,唔會自己餵自己,為咗費事勞氣,我就叫下佢自己"不"下啦,放入口口啦;同時我會餵佢,總之一餐要半小時內完成,除非佢同我地一齊食,咁總之我食飽佢就停,我自己食下又餵下佢,又等佢自己餵下自己咁囉...

依家行街唔夠兩步又叫抱抱,都帶定車仔出街,有時真係抱到手軟.

好多時我覺得佢咩都想玩,好多心...所以咩都要求自己做下,跟住又依賴番我地,都無法,細個B都係咁,總有一日佢會長大.當然要SET UP自己底線...

大宅

我會先準備好飯餸, 跟住同阿女食左先...佢筆飯, 我就筆下湯, 同佢講吓佢食d咩野, 等佢有興趣...有時佢都心野掛住玩架....當你見到佢用手拿飯時真係人都顛....咁我就會暫停佢, 問佢係咪飽, 飽就落地下...若果我知佢個餐食得少, 我自己一路食就會再俾d湯呀, 餸呀俾佢食....

佢地而家大個左, 要話是架....你可以俾d選擇佢, 例如, 佢想坐邊度呀, 或者想用邊條口水肩呀...咁佢都會覺得開心d....

原帖由 pansylau 於 10-6-9 22:03 發表
佢的性格係咁架, 好勝鍾意新野, 學左後就唔做, 佢現在識行去親街都唔願行要抱, 都唔知點好, 明明識自己食又要餵番, 真激死, 等佢自己食等一個鍾都唔食, 其實佢細細個時都已經唔鍾意飲奶同食飯...佢肯食已經好好了, ...
跟我做個friend
http://elaine407.pixnet.net/blog

大宅

我個女都係行兩步就要媽咪抱.....因為舒服又有安全感麻....不過佢好重, 我都抱唔到耐...係屋企樓下我就會話"行到邊度邊度媽咪就抱啦"....呢個方法都ok架 !!

原帖由 sunggie 於 10-6-11 17:44 發表

我B都係咁,學識自己食就好快食...但最近就一開始即食,唔夠幾分鐘就"不"嚟"不"去,你餵佢就食,唔餵就自己玩,唔會自己餵自己,為咗費事勞氣,我就叫下佢自己"不"下啦,放入口口啦;同時我會餵佢,總之一餐要半小時內完成,除 ...
跟我做個friend

洋房

我個仔唔伯會自己"不"飯食.

原帖由 elaine407 於 10-6-15 13:39 發表
我個女都係行兩步就要媽咪抱.....因為舒服又有安全感麻....不過佢好重, 我都抱唔到耐...係屋企樓下我就會話"行到邊度邊度媽咪就抱啦"....呢個方法都ok架 !!

...

洋房

我個仔唔伯會自己"不"飯食.

原帖由 elaine407 於 10-6-15 13:39 發表

...

複式洋房

我試左你個方法, 真係幾好, thank you

...

首頁

尾頁

跳至