跳至

首頁

尾頁

複式洋房

激活幼兒院

我女兒是12月出生,屬於小bb,因此, 相信一般好的幼稚園都不會取錄 (是嗎?),因此, 考慮先讓他上幼兒班, 唔知激活好嗎?睇佢個網頁的資料好像不錯, 不知屬實與否...德怡有冇評價呢? 我是住元朗的, 元朗有冇出色的幼兒院呢?
來看看毛霜的世界 ^_^ http://www.babyhome.com.tw/sonyamo[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78244/abc.gif[/img][size=large]來看看毛霜的世界

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 激活幼兒院

narita,

我姐姐係幼稚園教師,佢話激活多鬼仔鬼妹..多講英文~!!!
德怡係私校,但比我揀都會揀激活~!!!
但最好揀D有背景嘅幼稚/兒園!
因比較多活動&嘢食喎!!哈哈!

Joey
[url][/url]

複式洋房

thx! 其實我起初是希望幫女女選香港區的幼稚園,從而可以他日入到好我小學中學, 但是打又不太忍心他每天要周車勞頓,所以我心儀激活,覺得比較國際化,又近...我希望女女可於英語打好底呢?

以你姐姐所知, 激活多活動嗎?

來看看毛霜的世界 ^_^ http://www.babyhome.com.tw/sonyamo[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78244/abc.gif[/img][size=large]來看看毛霜的世界

複式洋房

我囝囝依家讀緊激活2歲班, 幾好架! d 先生好有愛心.
同埋佢

男爵府

SOYEE

你會唔會俾你仔仔讀3歲班. 我囡囡讀緊激活playgroup.

大宅

blee427 寫道:
SOYEE

你會唔會俾你仔仔讀3歲班. 我囡囡讀緊激活playgroup.

你覺得激活playgroup好唔好呢,我考慮緊呢間同元朗o既kid's corner....因為我係住景湖o架...同激活好近....元朗o既kid's corner,bk o既媽咪話幾好..真係唔知點算 ?-(

男爵府

Yellow

我都有去kid's corner看過, 我老公唔鐘意佢地方細同地點唔好, 但最好有weekend班, 激活就好方便同地方大, 但沒有weekend班.

激活playgroup似幼稚園返學, 上午9:00至11:00, 會同d哥哥姐姐一起做早操, 然後入課室玩玩具, 等d小朋友warm up, 跟著要小朋友幫手收拾下就畫畫or做手工, then就有外籍老師唱歌講故仔, 然後又玩玩具, 不果係大件既要同其他小朋友share玩, 跟著就出playgroup玩單車呀, 滑梯, 籃球eg.
再食茶點先放學而且仲有生日會.

而家係睇係想要mud law, 要學英文就應該kids好d, 但激活就好似平均d, 小朋友可以學下負責&share.

大宅

blee427 寫道:
Yellow

我都有去kid's corner看過, 我老公唔鐘意佢地方細同地點唔好, 但最好有weekend班, 激活就好方便同地方大, 但沒有weekend班.

激活playgroup似幼稚園返學, 上午9:00至11:00, 會同d哥哥姐姐一起做早操, 然後入課室玩玩具, 等d小朋友warm up, 跟著要小朋友幫手收拾下就畫畫or做手工, then就有外籍老師唱歌講故仔, 然後又玩玩具, 不果係大件既要同其他小朋友share玩, 跟著就出playgroup玩單車呀, 滑梯, 籃球eg.
再食茶點先放學而且仲有生日會.

而家係睇係想要mud law, 要學英文就應該kids好d, 但激活就好似平均d, 小朋友可以學下負責&share.

thanks for your informations

複式洋房

blee 427,

本來我想囝囝繼續係激活讀, 因為佢真是好enjoy 學校的生活.
可是, 我又考慮到將來升小學的問題, 所以我會嘗試同佢轉校.
而天水圍的小學中, 我比較心儀天水圍天主教小學, 因此, 我會嘗試"聖葉理諾堂". 既然如此, 不如早一點比佢習慣天主教的教學模式. 其實我都唔知咁既決定是好定唔好. Um....我都是煩緊呢個問題. 而且, 我怕依家先轉校會太遲, 如果你是我, 你又會點做? 會唔會好似我唸得咁遠? 好似唸多左咁.

SOYEE

複式洋房

yellow,

激活的playgroup 即是咪2 歲班? 我囝囝 好enjoy返學, 又唔怕外籍人.且我囝囝未返學前講野唔係咁叻, 但依家明顯是好好多(不論廣東話或英文). 可惜我無咁多錢比佢繼續升呢間小學.
至於kid's corner, 我都對呢間playgroup 唔係好認識. 所以比唔到mud comment你. sorry! 不過, 如果你住景湖, 我唸激活應該不錯.

SOYEE

男爵府

SOYEE

激活playgroup唔同2歲班, 係俾唔夠2歲返去玩下, 一星期可以上1堂or2堂or3堂咁.

我老公同我都prefer激活, 因為我地鍾意李宗德小學, 而且我想間幼稚園唔係咁差, 應該唔會派得好差.而且我地打算俾佢考德雅小學同培僑書院, 最多小一咪出九龍塘or沙田返學.

唉!而家小朋友又慘, 家長又慘, 2歲就要已經lum埋小學, 以前阿媽咪求其俾間樓下幼稚園過我地讀.

複式洋房

blee27,

Oh I see! 原來playgroup唔同2歲班.

李宗德小學是咪直資個間? 如果是既話, 我又要講下我本來的planning. 一開始時我便計劃亞囝讀激活 or 德怡, 跟住小學時報考天主教小學(第一)同李宗德小學(第二), 但早前上李宗德小學個web-site, 發現原來呢間學校都有好多人報考, 2005-2006年度小一的收生結果中, 後備都有一大堆, 都唔係話有money就收. 到時又怕亞囝會考唔到以上的小學, 而要依靠政府派位既話, 咁, 驚起上來, 個planning咪有變law. 我唸住"聖葉理諾"都是想先買個保險, 大家都是天主教, 應該會容易直升

男爵府

係呀!就是直資個間.
聽聞李宗德鍾意收激活&德怡&箂茵d學生
因為英文底好d
其實我會選校風好的學校多過好叻的學校
知識可以慢慢學
但品德&性格形成左就唔會改
品行好緊要.

複式洋房

blee427,

你說得對! 品行是好緊要.
你的小朋友都是咪返緊激活? 我的囝囝依家是返緊兩歲班, 唔知佢

複式洋房

請問激活多鬼仔鬼妹嗎?有幾多外籍教師?其餘時間是否用英語教學?有冇國際班呢?

我很希望女女有多d機會接觸英文...

另外,幼稚園有什麼額外活動?

男爵府

SOYEE

我阿b下星期一又返學,下次留意下先.

禁止訪問

男爵府

我都找緊playgroup. 我sunday 會去 kids corner 睇.
激活 playgroup 得平日, 甘好返工的家長咪陪唔到上堂, 工人陪得唔得 ? 激活 playgroup 幾錢一堂 ? thanks.

男爵府

bebeyan

我阿b都是姐姐陪的, 好多同學仔都是姐姐陪.
佢分一星期一堂, 兩堂&三堂.
我bb返一堂, 每月550, 好似2堂係每月1100
今個月有兩個星期一係假期, 咁就收半費,即是275蚊.

複式洋房

narita,
你好! 雖然囝囝讀緊激活, 以上的問題我都唔係太清楚, 最好直接問學校, lee 間學校d 職員都好nice架. 我是在職媽咪, 當初唔想囝囝成日對住姐姐, 所以比半日時間佢係學校接觸

首頁

尾頁

跳至