跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無O型血的媽媽?

尋日聽完講座,很担心...其實是否母嬰血型不合便會有機會引起的病理性黃疸(血溶症)?

"母嬰血型是否不合,血型不合有兩種明顯症狀,一是ABO血型不合,一般是指母親血型為O型,父親血型為ABAB型。ABO溶血病多見於第一胎。"

有無人聽過/有經驗?

複式洋房

係咪驗血嗰d "恆河猴因子"? 医院會幫你驗, 然後提你阿B一出世就要打針~

大宅

原帖由 kariBB 於 10-8-18 12:49 發表
係咪驗血嗰d "恆河猴因子"? 医院會幫你驗, 然後提你阿B一出世就要打針~

謝謝你的回應! 恆河猴因子不合或血型不合也有可能引致bb出生後會有病理性黃疸。(我都係聽talk先知)

因為老公係ab型而我係o型...bb一定係a/b型...血型一定不合.

我尋日問過醫生,佢話最好同佢講聲,比定父母驗血報告比佢地。其實而家無野可做。希望O型血的媽媽留意啦!

copy from web
"90%以上病嬰母親的血型為o型,嬰兒為a型或b型。這種母子abo血型不合在所有的妊娠中並不少見,約占20%。但發生新生兒溶血病的則很少,僅約1/150,而且症狀大多很輕,常常被忽視。其中只有約1 /5嬰兒可能發生黃疸,其症狀比rh溶血病輕得多。近年來有增多的趨勢 ...

第1胎血型不合可產生抗體,發生胎兒和新生兒溶血。但臨床症狀較輕,雖然abo溶血的發病率高,但新生兒溶血病只有10%。abo溶血病表現為輕、中度貧血及黃疸,極少發生核黃疸和水腫。
...

也不是所有母嬰血型不合的孩子體內都會發生沖突,因為等到孩子出生之後,嬰兒體內的來自母親的帶有抗體的血液就會在一定時間內代謝耗盡,孩子很快會恢復正常。年輕的爸爸媽媽們也不用太擔心,一般情況下abo血型溶血症狀很輕,孩子出生後大多不需要特殊治療,只要及時進行藍光炤射和藥物治療,孩子病情都可以緩解,即使是嚴重的rh溶血病、核黃疸,如果能及時進行換血,絕大多數寶寶都能轉危為安。"

複式洋房

我的血型是B負, 一有左bb後, 健康院已經把我轉介去醫院啦~
原來要打針嫁~ 因為怕會有溶血問題.
前兩日我打第一針, 原本要搞成日嫁. 我8:00am到登記, 11:30am打針, 要等到4:00PM先可以走.

zero~

大宅

原帖由 LEOZOE 於 10-8-18 17:38 發表
我的血型是B負, 一有左bb後, 健康院已經把我轉介去醫院啦~
前兩日我打第一針, 原本要搞成日嫁. 我8:00am到登記, 11:30am打針, 要等到4:00PM先可以走. ...

你會在政府生嗎?如果係負血型在政府生好似好些。

我一路都諗住係私家生既,而家會預留一筆照燈費比阿b...希望唔洗用啦!

大宅

爸B勳章

血型ABO不吻合??

咁媽咪係AB型,而爸爸係O型,咁有冇影響?
都冇唸過血型問題添。。。

大宅

我係o型,老公係ABwor...
點算?

大宅

原帖由 lazyb 於 10-8-19 11:53 發表
咁媽咪係AB型,而爸爸係O型,咁有冇影響?
都冇唸過血型問題添。。。

咁你係ab,應該無問題既。係o型媽媽煩些啦...

其實我都無諗過,亦無聽過

大宅

原帖由 奇利媽媽 於 10-8-19 14:01 發表
我係o型,老公係ABwor...
點算?

唔洗喊呀!同你醫生傾下啦!

我諗只可以準備好些囉~~

我下星期見醫生會問得好清楚。到時大家再傾下!!

複式洋房

大家唔使咁擔心, 只係負血型的有影響.
1. 血型之中有分為正負,而帶有Rh則是正,沒有帶有Rh則為負。所謂Rh,其實是彌猴因子的簡稱。1940年,科學家利用彌猴的血液製成血清,用以分辨人類血液屬於正或負,如果人類紅血球表面存有Rh因子,即屬於Rh 。在中國人當中,屬於彌猴因子(簡稱Rh)負型血的比例約為1:370,但在白種人(例如歐洲人、美洲人、澳洲人等)則所佔的比例較高,大約每七個人當中便有一位是Rh負型。

由於Rh負型血較為稀少,而屬於Rh負型血的人不可接受Rh正型的血。因而輸血服務中心必須保持Rh負型血有足夠的存量以供病人使用。再者,Rh正型的病人也可輸用Rh負型的血,所以O負型血適用於其他血型人士使用,在分秒必爭的危急時刻,O負型血的特性更顯重要和備受廣泛使用。

2. 在正血型的人的血液中沒有該因子的抗體,但若然正血型的血液與負血型的血液混合,負血型的血液會出現對抗該因子的抗體。正負血型亦會帶來一些問題。

在女性懷孕後期,若果母親是負血液,BB是正血型,那麼當生產進行時,有些嬰孩的血細胞會進入母親血液中,那麼母體的血液便會產生彌猴因子的抗體。若果是第一胎,母體血液中的抗體不足,BB出世仍然正常。但是,若第二胎仍是正血型的話,母體血液中的抗體便會攻擊BB的細胞,嬰兒便會夭折。

所以我要打針去保護BB. 醫生話共要打3針.
zero~

洋房

我都係負型O-,上一胎小產后,DR幫我打咗一針.
你的情況係点樣?現在幾多個月?第幾胎?去边間醫院?政府醫院會唔會幫你CHECK得密啲?

記著一有唔c服/見紅就要立刻去emergency重要提醫生你係負型血.

我上一胎見紅入威記急症,同個jr dr講我係負型血佢問返我轉頭"咁有什麼問題",我即刻"大佢"話之前有dr話叫我見紅要即刻入院,可能浴血有問題,佢就即刻收我去婦產科,見relevant既dr,當時個dr都話我arm.重要每次見醫生,無論私家/政府都要提醫生,驚佢地會overlook.重言之樣樣要小心啦.
原帖由 LEOZOE 於 10-8-18 17:38 發表
前兩日我打第一針, 原本要搞成日嫁. 我8:00am到登記, 11:30am打針, 要等到4:00PM先可以走. ...

首頁

尾頁

跳至