跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地倆公婆都係全職返工.
之前大姑奶話幫我湊, 不過依家又話唔湊啦喎, 佢話湊 BB 壓力大時間長, 阻住佢跳舞.
所以依家開始要諗吓第時搵咩人湊 BB 啦~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一心係放BB係育嬰院嫁咋,
我冇人會幫我湊到BB,亦唔打算請工人,
我又唔想放棄份工,所以決定放係育嬰院,
放工去接BB返屋企咁囉

複式洋房

我都冇諗住請工人, 而且同你一樣唔想放棄份工.
想請問育嬰院開放時間係幾點架? 因為我地倆個都係返8點, 唔知育嬰院 07:00 咁早開未呢? 你會唔會有啲啲資料可以提供呀? 唔該晒~
唉~ 依家發現原來最幫到自己嘅人只有自己, 親戚有時都信唔過! 講過可以唔算數...

原帖由 黃二少奶 於 10-9-26 13:57 發表
放工去接BB返屋企咁囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 P車 於 10-9-26 02:10 PM 發表
想請問育嬰院開放時間係幾點架? 因為我地倆個都係返8點, 唔知育嬰院 07:00 咁早開未呢? 你會唔會有啲啲資料可以提供呀? 唔該晒~
唉~ 依家發現原來最幫到自己嘅人只有自 ...

算啦,人地又冇義務幫你湊O既,
我未搵資料呀,諗住遲少少先睇

大宅

育嬰院好似都唔平, 要4000幾蚊...同埋聽聞環境唔太好, 1個姑娘對6個BB...C6聽到都唔係咁想...寧願請工人...有人可以分擔家務又有餐飯食...不過我都係打算到時先算啦....

大宅

我比奶奶湊
不過又好驚佢來一陣就走
剩番個工人同BB
有D擔心
話曬唔同住,佢自己都仲有個家要顧...

水晶宮

原帖由 Bigtreewing 於 10-9-26 03:13 PM 發表
育嬰院好似都唔平, 要4000幾蚊...同埋聽聞環境唔太好, 1個姑娘對6個BB...C6聽到都唔係咁想...寧願請工人...有人可以分擔家務又有餐飯食...不過我都係打算到時先算啦.... ...

不過如果請工人,最好有屋企人睇住,
唔係都好難放心,我上網都見好多MANI放BB係育嬰院,
都話OK,平就唔係平,不過工人開支都唔細

大宅

原帖由 黃二少奶 於 10-9-26 15:20 發表

不過如果請工人,最好有屋企人睇住,
唔係都好難放心,我上網都見好多MANI放BB係育嬰院,
都話OK,平就唔係平,不過工人開支都唔細

係呀, 我媽咪會黎幫手睇...不過都係當部咁諗, 可能都會試下仲有無其他方法先, 我自己真係好唔慣多左個係度住....

育嬰院係咪要預早申請架?

水晶宮

原帖由 Bigtreewing 於 10-9-26 03:44 PM 發表

係呀, 我媽咪會黎幫手睇...不過都係當部咁諗, 可能都會試下仲有無其他方法先, 我自己真係好唔慣多左個係度住....

聽講好FULL,要排隊嫁,
我估我4個月度就要搵資料,
BOOK定喇

大宅

我就辭左工諗住自己湊返,因為始終俾人湊都唔係幾放心,不過c6經濟壓力就會大d,但為左阿b辛苦d都冇辦法la

複式洋房

我倆公婆都係返工,我會俾媽咪湊,因為媽咪巳經幫我湊緊阿仔,所以細B會俾埋媽咪湊,難得媽咪肯嘛

大宅

原帖由 小豬B108 於 10-9-26 17:52 發表
我倆公婆都係返工,我會俾媽咪湊,因為媽咪巳經幫我湊緊阿仔,所以細B會俾埋媽咪湊,難得媽咪肯嘛

咁都好, 起碼自己媽咪湊都係自己信得過呀...我媽咪腳唔係咁好...佢老啦, 所以佢都唔敢幫我...只可以每天黎幫我手...如果可以的話, 我都想自己唔做野湊番...不過C6經濟壓力就會好大...而且我份工工作不多, 又悠閒, 人工又高...都唔知點抉擇..

複式洋房

實在令人羨慕, 有個信得過嘅人幫你湊.

原帖由 小豬B108 於 10-9-26 17:52 發表

複式洋房

hehe
原帖由 P車 於 10-9-26 19:00 發表
實在令人羨慕, 有個信得過嘅人幫你湊.

複式洋房

係呀,媽咪同我湊我先放心返工 之前請過工人都心掛掛
原帖由 Bigtreewing 於 10-9-26 18:27 發表

咁都好, 起碼自己媽咪湊都係自己信得過呀...我媽咪腳唔係咁好...佢老啦, 所以佢都唔敢幫我...只可以每天黎幫我手...如果可以的話, 我都想自己唔做野湊番...不過C6經濟壓力就會好大...而且我份工工作不多, 又悠閒, ...

大宅

我都打算係咁,不過我諗機會唔大 ,多數係奶奶揍,因為我同佢樓上樓下,佢又好LIKE BB,但我唔係幾想,因為佢係幫人揍開小朋友,見到佢有二個契女,成日中佢地,中都壞哂,小朋友阿媽又唔多管教,攪到佢地好似公主病咁

原帖由 黃二少奶 於 10-9-26 13:57 發表
放工去接BB返屋企咁囉

大宅

但你比你姑奶揍,有冇打算比返人工錢呀?佢一係嫌少,一係真係怕,到時揍得唔好,費事同你地嘈呀!!所以搵個籍口咁推你地啫??!!
原帖由 P車 於 10-9-26 14:10 發表
唉~ 依家發現原來最幫到自己嘅人只有自 ...

水晶宮

原帖由 xglo 於 10-9-26 09:13 PM 發表
我都打算係咁,不過我諗機會唔大 ,多數係奶奶揍,因為我同佢樓上樓下,佢又好LIKE BB,但我唔係幾想,因為佢係幫人揍開小朋友,見到佢有二個契女,成日中佢地,中都壞哂,小朋友阿媽又唔多管教,攪到佢地好似公主病咁 ...

俾99湊好煩O既,我一直都冇咁O既打算,
再者我99都唔得幫我湊,仲好添

水晶宮

原帖由 Bigtreewing 於 10-9-26 03:44 PM 發表

我上網睇,好似要排WAITING LIST,
我諗諗下,都係聽日打去問下,
可唔可以申請定排住隊先

大宅

咁你都好呀,唔洗諗,直頭放育嬰院,我諗我阿B,都有9成比99揍
原帖由 黃二少奶 於 10-9-26 21:19 發表

俾99湊好煩O既,我一直都冇咁O既打算,
再者我99都唔得幫我湊,仲好添

首頁

尾頁

跳至