自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

依家d店舖, 連5毫都唔收, 港幣貶晒值!!
買$102香薰, 唔收-ok 啦, 買杯珍珠奶茶$12, 又唔收, why? 結果我就收埋鬼死咁多coins

侯爵府

好媽媽勳章

我樓下間面包shop, d 包 2.5/個, 我比1個5毛佢唔收, but 佢就收3元找番個5毛比我, 想請問我可以拎去邊樹用, 你米著數晒 :;pppp:
原帖由 calculator 於 10-9-27 10:48 發表
買$102香薰, 唔收-ok 啦, 買杯珍珠奶茶$12, 又唔收, why? 結果我就收埋鬼死咁多coins

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-9-27 11:11 發表
我樓下間面包shop, d 包 2.5/個, 我比1個5毛佢唔收, but 佢就收3元找番個5毛比我, 想請問我可以拎去邊樹用, 你米著數晒 :;pppp:

哈....好搵笨丫~~ (你笨左, 大佢話唔鬼買嘛)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 calculator 於 10-9-27 10:48 發表

5毫都唔收, 政府幾時回收d 毫子?

侯爵府

好媽媽勳章

所以而家唔幫襯la 仲做傻仔咩
原帖由 lalababe520 於 10-9-27 11:14 發表

哈....好搵笨丫~~ (你笨左, 大佢話唔鬼買嘛)

瑪瑙宮

大廚勳章

5毫都唔收..... 太過份...
邊間唔收 , 唔幫襯.... 又唔係獨市

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

5毫都唔收就過份咗啲喎! 我附近街巿有啲檔連毫子都仲收(當然唔係成堆毫子咁計, 係啲零頭)

大宅

我d毫子用黎搭電車/ 巴士...

大宅

好媽媽勳章

我試過搭van仔, 車費$3, 我比1個$2, 2個$0.5, 個司機o習我。
究竟係咪我錯?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己啲毫子主要用喺超巿度, 一來可以散咗啲毫子, 二來亦可避免再找入毫子, 咁樣就好快可以散晒.

子爵府

我都試過,買左幾樣嘢總共$630.50,sales話唔收毫子,我話我都唔收毫子,跟住我話佢一係收錢,一係我唔買,卒之咪收。
我係比一個$0.50架,臨尾我仲加句`唔收毫子就咪set d 毫子尾數la`

珍珠宮

好媽媽勳章

琴日去食下午茶 埋單$61
我俾1個5毫子 2個2毫 1個1毫
其實都怕人地唔收 ,

c6去俾錢 ,
人地問 : 有無1蚊
c6 : 呢度咪1蚊囉
人地 : 咁樣我地又要拎出去唱返
c6 : 毫子唔係錢牙 ? 你要拎出去唱關我咩事

最後都係收左..........mouth:
我有兩隻大小魔怪""

民房

咁衰?佢個飽賣2.5,但係唔收五毫?咩世界!
我通常將D毫子撘巴士或係超市買野用左佢

原帖由 ShinTeresa 於 10-9-27 11:11 發表

珍珠宮

熱血金章

咁衰$2.5都唔收5毫子, 我會等佢入左袋先至比錢, 佢唔收, 我就唔買. 佢包裝完既面包, 都未必可以攞返出嚟賣la. 毎日入去一次, 睇下佢點.

我試過去荼餐廳, 共$81, 我比左兩個5毫子, 佢話唔收.
咁! 你一係收少我1蚊囉. 佢咪又係死要收.

總之唔超過$2, 都唔算違法.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

之前1,2毫子唔收搞到我入晒汽水機>.<
5毫都唔收話....唉~~

男爵府

我試過,羅硒成袋毫子去銀行捐俾玉樹,同銀行職員講可唔可以唔收手續費,果d職員都好好人,話羅去捐唔收都ok

洋房

咁又過分左d喎
好心佢唔想收毫子就唔好定個價有零頭啦

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 evawong82 於 10-9-27 19:27 發表

咁又過分左d喎
好心佢唔想收毫子就唔好定個價有零頭啦

我試過係茶餐廳俾兩5毛佢. 個收銀C奶話唔收. 我話我係得咁多散紙, 一千你又話唔要咁你想點.
佢根住打開個收銀機好大聲話: 你睇個個都俾晒D神沙佢, 已經咁多, 仲點收............
根住我同佢講.....你唔收我你又收人地? 你睇下我散紙包仲多一毛兩毛............你唔收我我有二十雞都唔會俾你找毛俾我.

我錢就俾左, 冇多冇少冇犯法, 你唔鍾意一起報警囉.......
跟住佢話算喎, 下次唔好............我話我唔會再來, 等執啦.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

而家用毫子好慘,周圍都唔願收,收都要睇面色 ~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

M記收毫子, 我試過魚柳包餐, 我係咁數咗有成廿幾三十個毫子, 不過個時三點幾四點, 唔多人. 如果唔係實比後面人鬧.

仲有巴士$5, 我問司機比10個5亳得唔得? 司機話得.

首頁

尾頁

跳至