母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b仲有2日就2個月,想由樽餵轉埋身!有問題想請教大家!
1)我一向泵開奶,雪櫃通常有6支150ml既奶,若我轉埋身餵點處理果d奶吖?
2)埋身餵後仲駛唔駛泵奶,咁點處理d奶呢?
謝謝各位

子爵府

我個b個1個月係要奶粉補奶第2個月全埋身自全埋身後佢已經唔肯用奶樽所以我無雪奶了亦無再泵奶咁就到而家仲係埋身無後奶前排突然奶量急跌咁就唯有餵密d而家奶量正常返.
如果你的奶有多就泵出黎做冰奶可以不時之需.萬一奶量急跌可以補奶.

原帖由 winglam118 於 10-9-28 10:32 AM 發表
我個b仲有2日就2個月,想由樽餵轉埋身!有問題想請教大家!
1)我一向泵開奶,雪櫃通常有6支150ml既奶,若我轉埋身餵點處理果d奶吖?
2)埋身餵後仲駛唔駛泵奶,咁點處理d奶呢?
謝謝各位 ...

大宅

我個仔22個月大,由始至終都係埋身餵的,我的意見如下:

1)有人話母乳可以加落水用來替BB沖涼,皮膚會好滑,我未試過。

如果妳有心想轉為全埋身,雪櫃果D其實無乜用。但可以作為後備,假使妳真係要出街,帶唔到BB一齊去,就可以搵人餵,不過要BB肯飲至得。

2)奶量係按BB需要而製造,妳埋身餵之後,其實係唔需要泵奶。因為泵奶的話,身體會以為BB需要更多,便會製造更多。只要每次餵奶時,左右兩邊乳房輪流餵,待1-2天時間,身體適應了,奶量便會適中。

除非妳遲D要返工,想儲起些奶,或者妳想搵人代妳餵,咁都係唔需要泵的。

大宅

剛剛才看到香港母乳育嬰協會POST既文章,原來母乳可以用來製作副食品,可以參考看看:
http://www.breastfeeding.org.hk/story/2021

珍珠宮

係呀可以畀bb bathing.

我每朝谷奶谷得好勁, 都會擠走啲前奶, 約三安, 雪住佢到夜晚加入bathtub水, 畀bb沖涼.

全埋身唔使泵,擠清等, 只要每次畀佢食清哂一边再食另一边就ok.

大宅

食清一邊再食另外一邊/定還是今次食左下次食右,咁呢!!.thX

大宅

如果今次食左邊先,食完左又食右,咁下次就由右邊開始,食完右再食左。

原帖由 szewai89 於 28-9-2010 17:03 發表
食清一邊再食另外一邊/定還是今次食左下次食右,咁呢!!.thX

大宅

其實"食清哂一边再食另一边"即係點?
我都唔知點為之食清?

我bb依家二星期大, 姑娘叫我一餐唔好超過40mins, 每次餵一邊先, 唔夠先餵第二邊, 我都唔係好掌握到。

例如我bb食左邊25mins自己放口瞓左, 咁係應該唔使餵第二邊啦, 係咪? 但係有時佢可以瞓3-4個鐘, 有時掃完風or有時個幾鐘又喊搵食。

又有時佢一邊已經啜40mins, 跟住掃完風又好似唔夠咁, 咁我仲餵唔餵第二邊? 仲餵埋第二邊的話, 佢如果又食40mins, 真係坐到我個patpat都硬埋....仲有個開刀傷口都好唔舒服....

大宅

明白妳既感受,我以前都係咁,出院之後一個月傷口都未好番,初時BB食奶既時間又難掌握,會辛苦D。妳可以試下瞓喺度餵,咁樣妳可以休息,唔使坐住傷口。不過要試一個新既姿勢,可能需要多些耐性,最好有丈夫幫手。

要知係咪食清,可以摸下乳房有無硬,如果好似棉花咁,軟林林,就即係食清,如果未食清,有部份位置會好硬的。如果因為乳腺未通,BB食奶時,要用手按摩硬的位置,幫助通乳腺。

如果BB食完左邊隔咗半個鐘以上,再食第二次,咁就當第二餐,可以食另一邊,但如果食完一陣,唔夠半個鐘,又要食,就可以繼續食左邊,直至食完左邊,先再食右邉。

以上係我既經驗分享,希望可以幫到妳。

原帖由 YuQ 於 28-9-2010 18:58 發表
其實"食清哂一边再食另一边"即係點?
我都唔知點為之食清?

我bb依家二星期大, 式姑娘叫我一餐唔好超過40mins, 每次餵一邊先, 唔夠先餵第二邊, 我都唔係好掌握到。

例如我bb食左邊25mins自己放口瞓左, 咁係應該唔使餵 ...

珍珠宮

原帖由 綿媽媽 於 10-9-28 19:54 發表
明白妳既感受,我以前都係咁,出院之後一個月傷口都未好番,初時BB食奶既時間又難掌握,會辛苦D。妳可以試下瞓喺度餵,咁樣妳可以休息,唔使坐住傷口。不過要試一個新既姿勢,可能需要多些耐性,最好有丈夫幫手。

要知係咪 ...

你解釋得好清楚!

大宅

妳遇到的困難都是我曾遇過的,所以希望能為妳提供一點意見,如果再有任何困難,可以隨時再傾。

妳好叻呀,BB啱啱出世,妳應該好忙,好攰,但為咗BB都抽時間上來這裡搵資料,係好難得呀!

原帖由 Happy小米 於 28-9-2010 23:24 發表

你解釋得好清楚!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊