自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我之前上美容院做脫毛, 上手個女仔係幫我剪短d毛, 留返少少黎打光, 因為佢話係露少少毛頭用黎吸光先有效。
咁之前幾次定期去做, 打完之後d毛都真係生得慢同埋幼。

但上兩個月, 果部脫毛機拎咗去整, 我隔咗兩個月先再返去打, 呢段時間d腳毛又生多咗, 咁個美容師(第二個女仔)話因為今療程未完, 又隔得耐冇打光, 所以生返多咗。 呢個女仔就幫我剃晒d腳毛先打光, 咁我就同佢講話, 唔係應該留返少少架咩? 佢就講咗一堆野話應該剃完先打, 仲話睇埋今次點先啦。

過咗兩日, d毛腳出返晒黎, 又粗又硬, 效果衰過晒以往咁多次! 我懷疑係因為剃晒先打光所以唔work!

我頭先打去理論, 條八婆d語氣懶串咁話返我: 你咁勞氣都解決唔到問題架~
我終於19個字粗口爆出黎, show俾佢睇咩野係真真正正既勞氣!!

終於話可以今晚上去補打多次, 你地覺得我有d咩野要注意, 要小心??

複式洋房

你係打激光定彩光?

激光的話係要shave左先打,唔關要唔要留少少事,因為只要唔係"拔",皮膚入面都會有毛頭吸到光
另,d毛死左就死左,唔會因為'隔得耐'而'死而復生',我以家打左3次,得返80%左右,第2同第3次都隔左成4個幾月,中間無話生多左架

男爵府

醒目開學勳章

我就係唔記得係激光定彩光.....
咁係咪彩光的話, 就一定唔駛SHAVE架?

我都有問佢呀, 我話點解D毛又生返出黎, 佢答我因為條條毛既生長期唔同喎!

唔係麻?! 我打咗幾次, 無啦啦呢次出得咁犀利既?!
應該點都冇理由出得多過以前架麻!!!!

佢話叫我完晒個療程先睇下點喎 !!! 荒謬!!!!!

原帖由 PB100 於 10-11-15 16:59 發表
你係打激光定彩光?

激光的話係要shave左先打,唔關要唔要留少少事,因為只要唔係"拔",皮膚入面都會有毛頭吸到光
另,d毛死左就死左,唔會因為'隔得耐'而'死而復生',我以家打左3次,得返80%左右,第2同第3次都隔左成4個幾 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-11-15 16:52 發表
我之前上美容院做脫毛, 上手個女仔係幫我剪短d毛, 留返少少黎打光, 因為佢話係露少少毛頭用黎吸光先有效。
咁之前幾次定期去做, 打完之後d毛都真係生得慢同埋幼。

但上兩個月, 果部脫毛機拎咗去整, 我隔咗兩個月先 ...

其實剃晒再打光係絕對 ok 架 ,
因為佢係剃 , 就算剃到好貼 , 毛囊內的黑點還在 , 打光時 , 光就能接觸到那些黑色素(個d黑點點) , 過幾日再褪出來個d , 你試下約 7-10日後用眉鉗拔下 , 如果好易甩 , 冇感覺就已經好成功瓜左.....

激光 彩光都要剃的 , 如果打個時外露好多毛, 其實仲影響d 光滲透毛囊內 ...

如果你今晚再去打 , 小心點 , 因你剛打完冇耐 , 再添打會易過量 ... 而且打完很乾的 ,脫毛位置打完後記得潤膚.

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-11-15 17:04 發表
我就係唔記得係激光定彩光.....
咁係咪彩光的話, 就一定唔駛SHAVE架?

我都有問佢呀, 我話點解D毛又生返出黎, 佢答我因為條條毛既生長期唔同喎!

唔係麻?! 我打咗幾次, 無啦啦呢次出得咁犀利既?!
應該點都冇理由出 ...

如果特然冇喇喇出得好犀利 , 你呢排有冇特別食緊d 藥物? 避孕丸呢類 ? 荷爾蒙藥都會有甘既效果...

我見過1個客 , 比較特別 , 已完成腋脫毛成年冇出過 , 但係佢懷孕期內 , 竟然出番晒.....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

醒目開學勳章

"你試下約 7-10日後用眉鉗拔下 , 如果好易甩 , 冇感覺就已經好成功瓜左" <<<其實初初都係有咁既效果架, 但唔知點解今次出返D毛真係好硬, 同我以前未打光之前差唔多咁硬......

原帖由 seaheart88 於 10-11-15 17:07 發表

其實剃晒再打光係絕對 ok 架 ,
因為佢係剃 , 就算剃到好貼 , 毛囊內的黑點還在 , 打光時 , 光就能接觸到那些黑色素(個d黑點點) , 過幾日再褪出來個d , 你試下約 7-10日後用眉鉗拔下 , 如果好易甩 , 冇感覺就已經 ...

子爵府

佢答得你絕對係正路~因為的而且確係咁..你隔左兩個月先去~!其實留少少反而有風險~因為對一d比較驚青既客黎講~會聞到有d味同埋會痛d架喎!其實佢剃唔剃得乾淨真係好睇個美容師既個人喜好~!!
同埋彩光同激光既分別真係好大~如果係激光既話~真係剃哂都無所謂~因為佢係行1064~你有毛都無毛佢都行到最深..!
同埋真的每個毛囊既生長期都唔同~~!!呢樣野真係事實..佢答你都好官腔~我係你依家就唔打住...留下打最後一次~會唔會真係打完哂效果如果真係唔理想先叫佢free返多一次俾你~因為你依家去~佢都會同你較低個度數~打完等如無打~因為你隔左唔係好耐~佢幫你打都有風險架

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-11-15 17:17 發表
"你試下約 7-10日後用眉鉗拔下 , 如果好易甩 , 冇感覺就已經好成功瓜左"

甘你打個時有冇覺得閃落黎時有 "拔起" 的感覺? 如果冇 , 可能佢個光頭已冇左能量 , 冇更換 , 打左都冇用
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-11-15 17:17 發表
"你試下約 7-10日後用眉鉗拔下 , 如果好易甩 , 冇感覺就已經好成功瓜左"

甘你打個時有冇覺得閃落黎時有 "拔起" 的感覺? 如果冇 , 可能佢個光頭已冇左能量 , 冇更換 , 打左都冇用
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

醒目開學勳章

佢地好奸架, 上次我話佢另一個同事做法唔同果時, 佢話部部機唔同, 所以我點講, 佢地都話會跟返佢地既做法~

係咪真係部部激光都一樣要shave晒, 完全唔駛留條"引"吸光??

侯爵府

醒目開學勳章

我找醫生做都shave晒先打的

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-11-15 17:56 發表
佢地好奸架, 上次我話佢另一個同事做法唔同果時, 佢話部部機唔同, 所以我點講, 佢地都話會跟返佢地既做法~

係咪真係部部激光都一樣要shave晒, 完全唔駛留條"引"吸光?? ...

你講左甘耐 , 你其實係做激光 or 彩光

彩光 --- 打個時有搽 gel ...
激光 --- 直接打 ,感覺蚊叮 , 一點點打.. 冇 gel 在皮膚上
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至