自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好慘呀...
其實係醫院可能開心過係屋企, 起碼唔駛成日對住呢對父母..
就咁睇都想喊..點可以咁樣對小朋友架

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 20# 咕b 的文章

只好講句: 一樣米養百樣人, 對女甘細, 而且佢地仲病緊tim

公爵府

我會即時同姑娘投訴

公爵府

對姊妹好慘,我睇到都想喊.

珍珠宮

環保接龍勳章

對小姊妹好淒涼,父母對自己咁差,仲要病緊!
人生本是苦

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 karkar39 於 11-1-18 15:35 發表
我會即時同當值姑娘投訴,若姑娘不理會就找護士長

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

對女冇病架.....嗰時我都有問過d嬸嬸, 對女咩事入院, 因為幾日嚟我都唔覺得對女有咩唔妥, 仲好精神, 好精靈, 咁d嬸嬸同護士學生就同我講 "佢哋冇病.......不過要入嚟住一段時間, (我仔入院前3個星期佢哋已經入院)".......其實佢哋入院唔係因為病, 聽聞當時對女係經由社工跟進, 似乎係虐兒之類嘅問題由社工安排入院住一段時間 (冇問得太深入, 但言語間都估到八九成), 唔可以返屋企 (我估應該係由社署暫時監管嗰d).......所以個大女先會同我哋講 "唔知幾時先返得屋企.....有排都唔返得屋企"......嗰幾日醫生巡房時, 同2個女檢查, 我都見佢哋身上有傷, 家姐仔手腳有好明顯嘅瘀傷, 滕條印......, 阿妹對腳就有滕條印, 同界傷......(已經入咗院3個星期, d滕條印都未退......)
我哋走嗰日, 醫生嚟巡房, 同姑娘講, 阿妹界傷嘅傷口已經好返, 可以唔駛貼膠布, 但阿妹一聽到冇膠布就唔開心喊 (唔係大聲喊 / 扭計嗰種, 只係眼紅紅流眼淚) 個醫生都唔忍心, 問阿妹係咪想要貼膠布, 阿妹點頭, 跟住醫生叫姑娘即刻攞膠布嚟幫阿妹貼, 阿妹見到可以貼膠布, 即刻開心返哂, 笑返........
只係一塊普通膠布 (唔係有卡通嗰種)..... 阿妹就開心成咁.......
我問過家姐仔~ 家姐仔話平時係屋企, 佢阿媽都係6,7點就熄燈要佢哋瞓, 唔准佢哋睇電視, 冇玩具玩.....乜都冇.......
其實嗰4日3夜裡面, 我見呢對女真係算好乖, 嬸嬸知道佢哋老豆阿媽日頭唔會去睇佢哋, 所以都會偷雞食完早餐或者午餐時就由佢2姊妹落地行吓, 一落地2姊妹都會超開心, 係有少少嘈, 但任何一個家長 / 姑娘 / 嬸嬸叫佢哋細聲d, 佢哋都會即刻靜哂, 好聽話咁住定定睇電視.......
有2晚對女玩到11點幾都唔瞓, 2姊妹講嘢大聲咗, 同房好多小朋友都食完藥瞓咗, 咁我哋d家長叫佢哋細聲d, 佢哋即刻好細聲......有晚我氹完自己個仔瞓, 我都過去叫佢哋瞓 (佢哋就係我仔對面床), 我話而家已經好夜, 所有小朋友都瞓哂, 叫佢哋聽日先玩, 佢哋即刻好聽話瞓係床, 咁我同家姐仔蓋被, 阿妹就係隔離床拍我同我講 "我又要蓋被, 媽咪幫我蓋被丫......." 我當堂呆咗......阿妹叫咗我做媽咪......我只係諗到, 呢對女係屋企應該係冇人會咁對佢哋, 冇人會理佢哋, 連好聲氣d對佢講句說話都冇, 照顧吓佢哋都冇..........真係好心up........所以成個病房d姑娘同嬸嬸都好錫佢哋........其實2個都好乖女

子爵府

好媽媽勳章

真係睇到心都實晒
希望呢對姊妹搵到一個開開心心嘅家喇!呢啲所謂父母,要唔要都‘吧’!
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

首頁

尾頁

跳至