嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先唔出品牌名係因為我打電話去佢間公司時冇錄音,為免不必要的麻煩所以冇打品牌

今日係屈人錢到買bb退熱貼,見到有兩款,其中一款係小x退熱貼(bb用),買左,之後睇下個盒係邊到做,但係搵極都搵唔到,咪打去小x製藥(香港)有限公司問,接電話的小姐答是"MADE IN JAPAN",但我說為何未有在包裝註明,之後那小姐再查,說在包裝盒上有寫明日文宇的"小x製藥有限公司"製造,但我再查問,小x製藥有限公司是一間公司,但它的產品不代表是日本製造,最後,由一位先生回覆,產品和材料是由日本製造,但包裝是MADE IN CHINA,而且反問返我:"點解要係包裝到要寫邊到做丫",
此品牌一向給人的感覺是日本製造,但冇理由到最後工序(包裝)會係中國,因為運費都唔少啦,令我懷疑是否真的是日本製造,所以我令願選購另一標明made in japan的品牌,反正只差幾元,點解要買made in china?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

中國製= 有問題嗎??

所謂日本製,跟本好多都是中國製好,日本包裝而已。

原帖由 j947 於 11-3-9 19:13 發表
首先唔出品牌名係因為我打電話去佢間公司時冇錄音,為免不必要的麻煩所以冇打品牌

今日係屈人錢到買bb退熱貼,見到有兩款,其中一款係小x退熱貼(bb用),買左,之後睇下個盒係邊到做,但係搵極都搵唔到,咪打去小x製藥(香港 ...

我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

大宅

而家好多野都係中國整...好少真係made in japan

男爵府

有乜問題?

維他奶有d都係大陸做啦,依d唔係食,唔使太緊張,如果有2隻大牌子揀,價錢相若,揀日本做,都無可厚非,但無必要踏大陸做果隻

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

中國製= 有問題嗎??

所謂日本製,跟本好多都是中國製好,日本包裝而已。

男爵府

各位媽咪:中國製造唔係問題,最大問係係公司誠信,如果公司覺得中國製造係ok的話,點解唔打正係包裝到寫到明made in china。
打電話去問佢有誤導消費者,話係made in japan。要人問得清楚先講話係china。咁各位媽咪,咁又有冇問題呢?
我真係好懷疑,japan做生產,中國做包裝?

男爵府

原帖由 smallsam 於 10-3-2011 00:41 發表

agree!
我明白好多人好抗拒made in china, 因為文化同經濟真係落後過外國好多, 但好多有質素既中國企業其實都係d所謂外國大品牌既生產商(跟本咩種類既貨都係咁樣, 電子界代表sony/ philip, 電器界樂聲/ sanyo...et ...

咁日本仔咪會把d差d既次貨,(奶粉)運哂過香港 ?? 吓..... 會唔會呢,,大家估吓...!!

大宅

有乜問題?而家好多野都係made in china架啦...
同埋其實退熱貼無咩作用的(係醫生同我講),慳番d錢好過~

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至