論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印傭的共通點(通病/缺點)

我請過兩個印傭,諗緊炒而家呢個(第2個)

根據自己經驗,以及同agent了解過又問過好多過來人,總結印傭的通病/缺點如下,希望打算請印傭的有心理準備:

- 求其,馬虎
- 只做表面功夫
- 唔明扮明
- 唔識扮識
- 做事無common sense
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住)
- 自把自為
- 無衛生常識/意識(就算我呢兩個分別o係台灣,新加坡做過都係咁得人驚)
- 蠢
- 做事慢吞吞,甚至特登拖慢o黎做
- 唔小心
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做
- 有口氣,體臭
- 成日匿埋廚房
- 得閒發白日夢......

家有印傭的,不妨分享下請印傭後發現的通病

大宅

Re: 印傭的共通點(通病/缺點)

Cannot agree with you more.

大宅

some are correct, I add one more, like to talk much on phone.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

- 求其,馬虎(Yes)
- 只做表面功夫(Yes)
- 唔明扮明(Yes)
- 唔識扮識(Yes)
- 做事無common sense(一時時)
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住)(一時時)
- 自把自為](一時時)
- 無衛生常識/意識(就算我呢兩個分別o係台灣,新加坡做過都係咁得人驚)(衛生常識都算OK)
- 蠢(Yes, 但有時又覺得佢叻唔切)
- 做事慢吞吞,甚至特登拖慢o黎做(一時時, 可能屋企冇乜家務做, 佢要表現俾太太知道佢都好勤力)
- 唔小心(Yes)
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做(Yes)
- 有口氣,體臭(有小小 la, 不過佢都注意個人衛生)
- 成日匿埋廚房(佢會匿入自己間房)
- 得閒發白日夢......(如果冇野做, 都由得佢發)

佢自己做錯事, 第一時間立即卸膊賴個囡, 係妹妹叫佢咁做, 琴日己經放過唔鬧佢, 今日又重蹈覆切, 搵阿囡來對質, 剷到佢有面冇底, 仲係度hehe笑, 真係俾佢激死

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

別墅

唉,我都想對工人好,而我對佢亦唔差,亦本著對佢好,佢會對BB好o既心態對佢,不過我發現越縱容佢唔鬧佢,同佢補鑊係唔得o既,絕對係要好嚴厲,好惡,事事監察住,樣樣提住至得,否則佢完全達唔到你要求,自己又做得辛苦,總之一肚氣兼勞氣.

順帶分享激氣事一宗:
琴日係我第一次咁惡鬧工人,原因係之前一晚晚飯時,BB用淨4個奶樽,我叫佢第二朝一早留番一個,烚晒所有樽,半夜3點餵奶時我又提多佢一次,點知第二朝7:45見佢同BB換片,直至8:30開奶,我起身望下個煲一隻樽都無,只見地下有桶水同布,即係佢餵BB前,由7:45-8:30,無聊到o係度抹地,激到我忍無可忍,問佢點解唔先奶樽反而抹地,佢淨係識得講對唔住,而佢就係用呢招氹我奶奶唔鬧佢.
之前,佢做錯好多野我都係好溫和咁同佢講,亦成日提住佢照顧BB最緊要乾淨衛生,唔做家務唔緊要,但要先處理BBo既野,可惜的是烏龍百出,例如:將換出o黎o既尿片放o係BB個頭隔離,洗奶樽唔乾淨,洗BB衫/毛巾有奶跡,唔記得收BB衫,一個禮拜唔夠將全新o既洗奶樽刷(1大1小)洗到變型......

今日仲離譜,佢幫BB換屎片,打開條片見到有屎居然唔包番佢,攪到BB周身屎,仲賴低BB一個o係墊度,自己走去攞濕紙巾,但又唔記得攞膠袋,好彩我老公o係側邊護住BB;我地睇住佢用濕紙巾抹pat pat時,抹完將有屎o個面係咁抹番落BB度,自己隻手又hi晒,仲掂番落BB度,又由後抹番前,問佢抹乾淨用水洗得未,佢居然敢話乾淨,我即刻叫佢去洗手,由我親自用濕紙巾逐度逐度抹番d屎出o黎俾佢睇,佢即刻唔出聲,真係唔鬧佢都唔得

大宅

- 求其,馬虎(Yes)
- 只做表面功夫(Yes)
- 唔明扮明(Yes)
- 唔識扮識(Yes , 有一次我"IP"好晒豬扻叫佢煎 & 用碟仔裝左D豆豉叫加埋蒜蓉炒佢油墨菜 , 佢竟然將豆豉煎豬扻)
- 做事無common sense(Yes, BB唔話要飲奶唔使俾佢飲 , 唔使記住4個鍾飲一次奶)
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住)(Yes, 做左半年都唔知幾時要俾BB食野&天黑啦要煮晚飯, 唔叫唔做)
- 自把自為(Yes , 有次買左條烏頭 , 太長放唔落隻碟蒸 , 叫佢切開一半 , 佢切左四執 , 問佢是否唔明我講既野 , 佢話唔係 , 佢自己鍾意)
- 無衛生常識/意識(Yes , 我個分別係新加坡&馬來西亞做過都係咁得人驚)
- 蠢(Yes , 但有時又覺得佢叻唔切)

- 做事慢吞吞,甚至特登拖慢o黎做(Yes, 做慢D可以做少D , 我媽咪會唔抵得幫佢做埋)
- 唔小心(Yes, 將我奶瓶架和10幾個奶瓶烚溶晒)
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做(Yes, 扮忙)
- 有口氣,體臭&腳臭(Yes)
- 成日匿埋廚房(Yes ,夜晚匿入自己間房攤係床睇書 )
- 得閒發白日夢......((Yes, 夜晚鬼打甘精神 , 成12:00都唔訓 , 白天話頭痛)

最抵死係唔鬧得 , 一鬧就放聲大哭兼狂扯自己頭髮

大宅

咁即係話賓妹會好d?

大宅

中80%,但QUITE MILD可以接受

one more共通點
likes to cover up the truth

大宅

conniedodo 寫道:
咁即係話賓妹會好d?

I disagree. They are much more difficult to control.
I guess more mothers here employ 印印 than 賓妹.

別墅

yes, before i use 印妹, 真係激到要食人參. 大致上9成相同(有d重幾自私,即唔會concern你的family, 只concern佢自己的野,因好多時係溝通問題, 佢地學識底, sense都底d啦), 同時印妹d黨羽日增, 佢地d friend 講1'據'話, 勁過我地洗腦1年. that why我轉咗賓姐so far 9個月黎都幾好.

大宅

one more共通點
likes to cover up the truth[/quote]

agree!!!

佢一日內用原子筆劃花我張真皮梳化同布梳化,比我發現,佢竟然賴唔係佢,係先生。好彩bb未出世,如果唔係bb就要食死貓。

別墅

仲有好多:
- 黑口黑面
- 唔話得
- 駁咀
- 乜都話唔關佢事
- 八卦 (鐘意查家宅)

伯爵府

畀面勳章

all agreed. In addition

- 成日唔記得閂櫃門,記得閂都閂唔實

YammieMak 寫道:
我請過兩個印傭,諗緊炒而家呢個(第2個)

根據自己經驗,以及同agent了解過又問過好多過來人,總結印傭的通病/缺點如下,希望打算請印傭的有心理準備:

- 求其,馬虎
- 只做表面功夫
- 唔明扮明
- 唔識扮識
- 做事無common sense
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住)
- 自把自為
- 無衛生常識/意識(就算我呢兩個分別o係台灣,新加坡做過都係咁得人驚)
- 蠢
- 唔小心
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做
- 有口氣,體臭
- 成日匿埋廚房
- 得閒發白日夢......

家有印傭的,不妨分享下請印傭後發現的通病

別墅

mmkk203 寫道:
yes, before i use 印妹, 真係激到要食人參. 大致上9成相同(有d重幾自私,即唔會concern你的family, 只concern佢自己的野,因好多時係溝通問題, 佢地學識底, sense都底d啦), 同時印妹d黨羽日增, 佢地d friend 講1'據'話, 勁過我地洗腦1年. that why我轉咗賓姐so far 9個月黎都幾好.

我完全同意你所講, 我昨晚先比個印印激到嘔血, 食人參都無用, 即刻老左10年!!!

翡翠宮

serenacheung同意你個印妹都係鍾意黑面同駁咀呀? 佢地話自己中文唔好但一講到查家宅你講咩佢都識聽同聽得明, 但你叫佢做野永遠按自己意思去做, 問佢點解一句話我鍾意, 真係比佢吹到啤一聲, 究竟佢地明明唔白唔可以咁樣同僱主講野架

男爵府

yes,我覺賓姐好d,易教d,無咁蠢,個人衛生好d,
起碼會講英文,初初溝通都無咁難。
mmkk203 寫道:

大宅

『鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做』

呢個point好,我個maid 都係咁。好似上兩星期狂落雨,她還去抹窗外的分體機,老公都愕然 ,於是問她點解要抹,因為落雨天,她的答案是: It is not raining now sir

大宅

印印比賓賓來說情慾上係開放好多.佢地可以接受同一時間有幾個親密男朋友.因為佢地放假時會晒命.多上床既男朋友即係代表佢地好靚.就算結左婚都好.老公係唔會介意.個老公重會自豪添.這是一個印尼華僑告訴給我知的.

珍珠宮

你d舉例都好笑,但看完覺得大部份都對.
- 求其,馬虎 (都係)
- 只做表面功夫 (有人來我家時特別勤力)
- 唔明扮明 (係呀)
- 唔識扮識 (都中)
- 做事無common sense (直頭又中)
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住) (又中)
- 自把自為 (時常)
- 無衛生常識/意識 (要下下跟和講,等她入腦)
- 做事慢吞吞,甚至特登拖慢o黎做 (唔中)
- 唔小心 (成日大力到整壞野,似隻牛)
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做 (中,因怕整壞野)
- 有口氣,體臭 (簡直想死)
- 成日匿埋廚房 (又係)
- 得閒發白日夢...... (唔知)

男爵府

- 求其,馬虎 逢2, 3 個月便會整爛東西, 屋企的牆身都花哂, 就算清潔完都會發現有dirty
- 只做表面功夫 YES
- 唔明扮明 YES
- 唔識扮識 YES
- 做事無common sense YES
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住) 呢2點非常認同, 有時覺得佢似僱主多D
- 自把自為
- 無衛生常識/意識(就算我呢兩個分別o係台灣,新加坡做過都係咁得人驚) 我印印都在新加坡做過, 真係....!!
- 蠢
- 唔小心
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做 我印印全屋打掃一不出一個鐘搞掂, 其餘時間只係坐在廚房
- 有口氣,體臭
- 成日匿埋廚房 YES
- 得閒發白日夢...... YES, 咩都唔記得

首頁

尾頁

跳至