論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 印傭的共通點(通病/缺點)

比較dirty 冇common sense if 你home 有老人家可以跟住yan yan 就可以請law

大宅

上星期報了警捉印印,詳情待事情了結後再披露.
她的通病有曬,除了不停抹地方,再加1.一邊做工作(有時扮做),一邊用眼尾射住你,好似做了不可見光的事 2.好清楚我的私人物品/文件放在那兒 3.初初扮細食 4.放假buy很多bra回來 5.成日扮辛苦,放包印尼止暈藥在當眼地方,但死都不肯跟你看doctor, 6明明見住她做錯or無做的工作,第一句一定否認.

別墅

完全吻合!勁!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我本人十分同意各位的說法,但我個印印仲要加多一樣,就係浪費,佢開著冷氣又唔山窗,激死我,就黎完約,仲要咁差,真係博炒!
:-? :-?

洋房

睇咗你哋寫嘅嘢,我突然覺得我yan yan算唔錯,可惜佢要返印尼,唔同我續約,攪到我宜家不知請yan yan or bun bun好。

大宅

- 求其,馬虎 有時
- 只做表面功夫 有時
- 唔明扮明 Yes (多數係電話內分付佢做野)
- 唔識扮識 有時
- 做事無common sense 有時
- 無記性,無耳性(教極唔肯記住) 有時
- 自把自為 有時
- 無衛生常識/意識 抹完地立即開奶,唔洗手 有時
- 蠢 Yes (辦蠢)
- 做事慢吞吞,甚至特登拖慢o黎做 有時會好快 有時(多數夜 晚洗碗都係個幾鍾)
- 唔小心 Yes
- 鍾意不停抹野,有無野做都搵野o黎抹,但從來唔會搵複雜/需要仔細o既野做 ,容易做就會做,難做就話冇時間做 叫佢都做
- 有體臭
- 成日匿埋廚房 YES
- 得閒發白日夢......

Add
~講大話
~做錯事唔肯認 & 黑面

別墅

不如睇埋"菲傭的共通點(通病/缺點)":

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=378660&forum=16&11

別墅

又要補充一點:

- 唔志在

明明已口頭直接及經agent警告印傭,在限期前做野要達到要求,否則會遭解僱,但鬧完即日又犯,真係搏炒?!

別墅

今晚最得人驚o既發現係:

- 偷食
- 講大話

晏晝同老公講開,話雪櫃樽燕窩呢兩日好似少左d,求先奶奶諗住瞓之前食佢樽燕窩,發現唔見左半樽! 激到紮紮跳!

我再攞我燕樽窩望下,比今朝又少左d!

跟住奶奶講開呢排煮餸,煮出o黎總係少左d,例: 牛扒煮完無端端少左,佢話求先叫工人裝湯俾我地三個飲,佢裝了兩碗俾我同老公,奶奶問佢仲有無得剩,佢話無,點知俾奶奶裝到廚房角落擺左碗湯,即係佢偷偷地裝定一碗自己飲

本來叫左agent星期六接佢走,而家要聽朝打去agent叫佢即刻接佢走,今晚仲要收埋所有貴重物品添!

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個個就成日冇記性,而且仲好大”帽”,衛生意識亦不高,但用清潔用品就好快。但係佢對我個仔好好,呢度已經可以抵消佢既唔好地方。

洋房

煮餸,煮出o黎總係少左d,例: 牛扒煮完無端端少左,即係佢偷偷地裝定一碗自己飲---------我隻yan yan 都是這樣的、所以我的生活指數都不斷下降、燕窩我會放在公司

:-?

複式洋房

仲有
- 屋企日用品永遠用到最後先識出聲話用晒,唔識早些叫買
- 無力(仲話自己耕田,少少野都話好重,唔想拎)
- 平時黑面,出糧個日就笑晒
- 一見到同鄉就乜都唔記得晒,自己做緊野都可以停晒,當我哋唔存在
- 做錯時,先生係到就話太太叫,太太係到就話係先生叫,當我們兩公婆無溝通,賴得就賴
- 對爺爺嫲嫲,婆婆哋無禮貌,佢哋係到都可以偷賴唔做野,唔理佢地

男爵府

我個工人仲試過送我小朋友返學唔記得帶個書包tim....

又試過出門唔記得(蚊)返條key出來....

你地話佢做mug野????? 都唔知好:( 定好笑

複式洋房

重有係...好多時病左唔鍾意睇醫生架...自己買印尼藥食就算.. ?-(
:-)

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

moni 寫道:
重有係...好多時病左唔鍾意睇醫生架...自己買印尼藥食就算.. ?-(

我個都係,我以前試過捉佢醫生佢唔肯,點知又俾佢食印尼藥好返,幾次之後我就有得佢自己攪掂.

複式洋房

最慘有一次佢拗親隻手都唔出聲呢....我見佢隻手腫起至知...咪即刻帶佢睇鐵打囉...好彩發現得早&佢後生咋...依家佢話比我知佢隻手有時都會有小小痛(翻風落雨個陣時)..平時都ok啦...
:-)

男爵府

我第一個工人都係印印, 不過俾佢激死, 所以今次請左個菲菲, 點之仲衰過以前, 我都好煩呀

複式洋房

我近排發現我個印印襯我返工,帶左我個女去麥當勞食雪糕,重教佢講大話,唔好話比我聽。我個女比佢洗晒腦,要我兩公婆慢慢同個女思想輔導,個女先至肯講小小,因為個女驚姐姐唔彩佢!我點發現?係我個兒甥女話比我聽,重教埋我個兒甥女講大話,叫佢唔好話比阿姨知,又扮唔記得幫佢地帶外套,我個女叫凍都唔理!我warn佢又驚佢對我個女唔好,大家教我點做啦?

首頁

尾頁

跳至