用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁

樓市動向 今日: 43|主題: 44335

go [討論] 打厘印手續

大宅

國民生產總值:2640

好媽媽勳章

想請教大家...
因唔經agent, 想知道間屋出租左之後有乜野手續要搞,
係咪就咁拎住兩份出租合約去打厘印就得? 去邊個部門?
係咪要填埋CR109? 謝謝~

王國熱話
木蝨、臭蟲、床蝨2
買護脊床肉比小朋友,有咩牌子好介紹?
Norwxxd訂造傢俬要小心!
如果清洗洗e機?

子爵府

國民生產總值:14143

回覆 豬仔 的帖子

可以自行上稅務局網頁打印花稅的

業主與租客簽訂樓宇租約時,租約應送交政府打釐印http://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/stamping_of_property_document.htm

業主簽約後一個月內須填妥CR109表格http://www.rvd.gov.hk/tc/doc/forms/cr109c.pdf向差餉物業估價處上報新租約的條件內容。

--------------------------------------------------------------------

網上資料:

打釐印其實是對雙方都有保障的做法 , 是出租單位的證明文件 , 如果遇上租務糾紛 , 都會參考租約中的協定為基礎 , 當然 , 未經打厘印的租約不會被法律承應 , 有權利必有義務 , 政府作為中間人保障大家 , 收費也是應該的 .

租約通常是一式兩份 , 每份租約在租期內只需去打一次厘印 , 費用以年租比例計算 , 一般只是幾百元 , 由租客和業主公平承擔 , 打厘印後業主還要主動填寫 CR109寄往差餉物業估價署 , 將來才能就有關租約追討欠租 , 當然 , 如果兩樣都沒有做而又出事了想追討 , 還是可以補辦的 , 只是兩樣都要罪錢囉 . 唔打厘印 , 沒事就沒事 , 有事就大件事 , 不過通常都是業主大件事 d , 因為通常多是業主追租客 , 多於租客追業主 .

還有一點要留意的 , 不是所有租約都可以打厘印 , 有些是非法出租的 ( 未補地價居屋 , 租用中的政府公屋 , 沒有擁有權或二三房東的 , 某部份村屋等等 ) 這些都不方便打厘印 , 而且出事了要追討 , 分分鐘比政府告翻轉頭 .

公爵府

國民生產總值:26943

馬年勳章

CR109,我無填喎!咩唔係報稅就唔使填架咩?個agent又無同我講喎!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

國民生產總值:2640

好媽媽勳章

hkaa 發表於 11-5-23 15:02
回覆 豬仔 的帖子

hkaa
睇左網頁, 明白.... 唔該晒))

大宅

國民生產總值:3996

hkaa 發表於 11-5-23 15:02
回覆 豬仔 的帖子

hkaa,

剛看完條thread, 但想問下是否要先apply 稅務易」帳戶才可在網上做租約厘印? Many thanks!!!

侯爵府

國民生產總值:20423

yankimama 發表於 11-5-23 16:18
hkaa,

剛看完條thread, 但想問下是否要先apply 稅務易」帳戶才可在網上做租約厘印? Many thanks!!!

要apply 稅務易的

男爵府

國民生產總值:7065

一係要有身份數碼証書,一係要有稅務易

大宅

國民生產總值:3996

mini_cc 發表於 11-5-23 17:31
一係要有身份數碼証書,一係要有稅務易

一係要有身份數碼証書
what is this??? How to apply???

男爵府

國民生產總值:7065

yankimama 發表於 11-5-23 17:57
一係要有身份數碼証書
what is this??? How to apply???

香港郵政電子證書

洋房

國民生產總值:77

回覆:豬仔 的帖子

回覆 豬仔 的帖子
稅務大樓三樓。

大宅

國民生產總值:4759

想問係咪剩係拎住兩份出租合約去稅務大樓三樓打厘印就得? 打完厘印之後至寄番CR109表格去差餉物業估價署? thanks!

珍珠宮

國民生產總值:32851

米妮 發表於 12-1-9 11:17
想問係咪剩係拎住兩份出租合約去稅務大樓三樓打厘印就得? 打完厘印之後至寄番CR109表格去差餉物業估價署? t ...

請問您是否親身拎去稅務大樓三樓打厘印?? 要逗留搞幾耐??

唔好將我D留言刊登報紙/雜誌/電視...., 上來傾下計吹下水, 唔好出賣我呀~

侯爵府

維港 發表於 12-4-25 22:06
請問您是否親身拎去稅務大樓三樓打厘印?? 要逗留搞幾耐??

15mins 走得.

男爵府

國民生產總值:8202

唔好意思,之前個agent話係地產代理先可以網上打厘印,但我自己租左樓俾租客無經 agent,咁其實得唔得?

侯爵府

dbbp 發表於 12-4-25 22:43
唔好意思,之前個agent話係地產代理先可以網上打厘印,但我自己租左樓俾租客無經 agent,咁其實得唔得? ...
親身去, 就人人都得

綱上, 就業主, 租客, Agent 都得, 因為Agent身份係唔駛証明的, 所以即係人人都得.

珍珠宮

親身上稅務大樓打厘印
只需帶兩份租約?
仲要差响單嗎?
唔好將我D留言刊登報紙/雜誌/電視...., 上來傾下計吹下水, 唔好出賣我呀~

男爵府

國民生產總值:6142

我搞唔掂稅務易

珍珠宮

me too la~
依加就親去打厘印

珍珠宮

完成 超方便

子爵府

國民生產總值:11389

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我無電子證書, 又懶去稅局排隊
所以我係郵寄去稅局申請
填好申請表, 計下要幾多stamp fee (想要多張copy要加$5), 連埋張cheque, 郵寄去稅局就ok
等2-4個星期 (forget the exact date), 稅局會寄返張'印花證明書 Stamp Certificate'俾你
好方便
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎