論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

表格I.D. 407 是不是最先到菲領事館蓋章?

請問 : 是不是最先到菲領事館蓋章, 然後拿取一份已蓋章的表格, 連同其他證明文章文入境處申請外籍僱工呢?

別墅

Re: 表格I.D. 407 是不是最先到菲領事館蓋章?

Yes, all correct!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁去領事館蓋章駛唔駛僱主o既I.D. COPY ga?

水晶宮

DoReMi媽媽 寫道:
咁去領事館蓋章駛唔駛僱主o既I.D. COPY ga?

要僱主o既I.D. COPY .

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

birdbird 寫道:
要僱主o既I.D. COPY .

請問是否新例? 因我舊年2月同我賓姐續約時不需要I.D. COPY. 因如無意外, 我出年會同佢再續, 所以想早啲了解詳情.

男爵府

thanks lhmum!

要不要僱主親自去呢?

洋房

一家三口 寫道:
thanks lhmum!

要不要僱主親自去呢?
唔需要

水晶宮

DoReMi媽媽 寫道:
請問是否新例? 因我舊年2月同我賓姐續約時不需要I.D. COPY. 因如無意外, 我出年會同佢再續, 所以想早啲了解詳情.

我諗係新例. 因為2年前我同工人開新約時, 係唔需要我個 ID copy, 工人以為今次都唔洗.

我之前在呢個 forum 睇到有媽咪同工人續約時, 去菲律賓領事館需要僱主 ID copy, 於是我工人去攪手續之前, 我便比埋我個 ID copy 工人傍身, 而turn out, 領事館真係要僱主個 ID copy. 好在咋, 如果唔係我工人要行 2轉.

象牙宮

我諗係新例. 因為2年前我同工人開新約時, 係唔需要我個 ID copy, 工人以為今次都唔洗.

我之前在呢個 forum 睇到有媽咪同工人續約時, 去菲律賓領事館需要僱主 ID copy, 於是我工人去攪手續之前, 我便比埋我個 ID copy 工人傍身, 而turn out, 領事館真係要僱主個 ID copy. 好在咋, 如果唔係我工人要行 2轉.

唔該晒birdbird!

水晶宮

講開菲律賓領事館, 就激死人.... 我叫工人上星期日拎份新 contract 去菲律賓領事館攪 contract renewal, 諗住工人今個星期日 (即今日)可以拎番份 contract 加埋果張 OEC form. 點知, 個菲律賓領事館今日 close. 我工人話明天才是菲律賓本土假期, 不明點解個領事館今日 close, 又冇 advance notice, 我工人要去到先知close.

咁比個領事館阻一阻, 又要遲多個星期先至可以拎番份 contract. 至慘就係我今個星期有假, 可以去入境處攪埋工人個 working visa, 而家..... 唔得啦, 又要我請假, 我仲要怕得番太少時間添呀...... 真係比菲律賓領事館吹漲.

象牙宮

講開菲律賓領事館, 就激死人.... 我叫工人上星期日拎份新 contract 去菲律賓領事館攪 contract renewal, 諗住工人今個星期日 (即今日)可以拎番份 contract 加埋果張 OEC form. 點知, 個菲律賓領事館今日 close. 我工人話明天才是菲律賓本土假期, 不明點解個領事館今日 close, 又冇 advance notice, 我工人要去到先知close.

咁比個領事館阻一阻, 又要遲多個星期先至可以拎番份 contract. 至慘就係我今個星期有假, 可以去入境處攪埋工人個 working visa, 而家..... 唔得啦, 又要我請假, 我仲要怕得番太少時間添呀...... 真係比菲律賓領事館吹漲.

咁又離譜啲喎! 不嬲菲律賓領事館開星期日都係為咗方便啲maid啫! 點解特登放星期日咁離奇ga! ?-(

洋房

我件新 bun bun 今日有 new contract 攞,
但因佢前僱主唔放人住,
所以無得拎,
想問下, 遲左拎 contract,
會否 delay 新 visa ???
因 agent 話份 contract 拎完都係放响佢到,
要到入境處 interview 個日先再拎上去見官.

請指教.
因唔想 visa 遲出.

男爵府

想請問是不是上領事館, 放低份合約, 和交錢, 便可以即走.

如果不是 : 需要幾多時間辦理呢?

水晶宮

qmaqma 寫道:
想問下, 遲左拎 contract,
會否 delay 新 visa ???
因 agent 話份 contract 拎完都係放响佢到,
要到入境處 interview 個日先再拎上去見官.

請指教.
因唔想 visa 遲出.

遲去菲律賓領事館領回 contract, 那去 immigration攪 visa 的日子便會遲o左, visa 應該會遲d.

男爵府

今天我叫個工人去領事館交I.D. 407, 他們說要僱主親自交FORM.
真煩!
:tongue:

象牙宮

吓? 要僱主親自去領事館交form? 乜而家咁麻煩ga!

男爵府

因為我工人會唔做, 我請另一個, 而叫現在的工人去交FORM, 他們說不可以.

伯爵府

醒目開學勳章

咁請問大家知唔知道可以係完約前最早幾時入紙去菲律賓領事館?可唔可以係完約前1.5個月前入紙。
因為又要就埋去入境處同要係Visa到期前攪掂繼續留港。

大宅

係呀, 我啱啱先攪完, 菲領事館的instruction是 employer must personally file the application. 另外, 以下是所需要的文件:

1. Original employment contracts ID407 signed by the domestic helper & employer
2. Photocopy of the domestic helper's passport with her signature;
3. Original & photocopy of the employer's HK ID card
4. Original & photocopy of the employer's latest income tax (with annual income of at least HK$200,000)
5. Original & photocopy of letter from the employer's company stating her position in the company & her salary & allowance.
6. Original & photocopy of the employer's proof of address. Mobile phone bill is NOT acceptable
7. Photocopy of air ticket or original Ticket Exchange Voucher one-way with open day
8. Photocopy of any of the following domestic helper's documents (a) old contract; (b) previous employment visa; (c) HK ID card or any proof that she had been in HK on an employment visa
9. In the case of workers who have been asked by the HK Immigration Dept to leave HK after their application has been denied; submit copy of the refusal letter given by the Immigration dept;
10 Processing Fee is HK$297 (cash)

男爵府

hi, 一家三口,
仲咩你又轉人呀....
我新 bun bun 都係由佢自己拎哂d 文件去領事館 同入境處嫁.
我都唔洗自己去.

ixzp :
最快係工人完約前一個月入紕申請

首頁

尾頁

跳至