想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人試過為生B而針灸? 要大概針咩位呢?
因本人吾怕打針,吾怕痛,但吾知點解,真係好驚好驚針灸。
我都有針過既,但針腳同後頸已差不多係極限....

不過o向TV 見到有講針灸助生育case, 好矛盾..!

洋房

回覆:請問有無人試過為生B而針灸?

我前幾日隻腳拗柴去左睇跌打,個醫師問我針唔針,快啲好,之後佢知我想生BB, 就話我知佢有幾個客,都係搞左好耐都無,之後佢幫佢地拮左個療程就OK, 佢話我知係腹針,要兩公婆一齊去最有效。我剛剛先開始計畫要生,所以無諗住針灸,不過個醫師就講到好似好神奇咁!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都針緊! 係腹針! 不是想像中那麼痛, 應該講輕微痛!

大宅

我有很多朋友都有針,針完真的可能懷了孕,包括我,其實醫師話現今男性及女性身體很差,男(腎及肝都虛),女(氣血不足,子宮寒),所以現在有這麼多人都是不育,就算可以懷孕,多數都會流產1,2次,我看了約3個月便可以調理身體,針3個月但我身體好了及學會了解自己身體!

HumptiDumpti  請問你針咩位呢?  發表於 11-6-22 21:23
Kit_ming  你針完之後生再BB未?  發表於 11-6-22 20:53

大宅

我知道CELINE DION都係靠腹針加舊薑就有咗龍鳳胎!

HumptiDumpti  加舊薑?? o向邊度呢?  發表於 11-6-22 21:05

男爵府

我針咗一個月,果個月冇bingo之後就放棄了!!!中醫話要我針連續7日,我問佢有咩用,佢好似話加速排卵,令卵成熟D!!!咁講法我咪要個個月都要針肚,如果果個月咁岩冇排卵咪白白哂咗一個月錢????

HumptiDumpti  不過又真係好難針一個月就即中WOR,人既身體要改變固有既體質,要D時間  發表於 11-6-22 21:11
耐心地等待成功

男爵府

我心大細想試下。
因好試過3次m/c , 西醫做過大 check, check 吾到實際問題,
我其實係好易”中“ 既人, get pregnant 一D 問題都無, 不過每次都 carry 吾到。
見電視之前有個學節目(類似’新聞透視‘之類)講針灸有幫助,令IVF 既胎成功佗得穩.... 不過我見到o個個case 有針面呀, 所以好驚。

男爵府

見以上jm 既 post, 係咪即係你地有針過o個D 都吾使針面,or 頭,只針肚?
我估針肚,我頂得住 ge....

大宅

回覆 lengkwan 的帖子

我記得係針舊薑先然後針落個肚到!

大宅

我都有針, 但係醫生係同針尾龍骨果個位,點解會唔同架

Kit_ming  你係唔係同佢講要生仔呀?生仔係針肚架!不過有一日佢係針我條腰!!  發表於 11-6-22 22:31

大宅

http://tw.myblog.yahoo.com/gracelee-9807/article?mid=140

絕孕穴同助孕穴原來好近. 真係好靠醫師經驗.

To Kit_ming: 係呢? 我睇完幾驚訝. 再搵下search下石門穴位置, 只係差一隻手指位, 就絕孕.
中醫要按番病人身體比例, 以病人一隻手指闊為一寸. 實在太近了.

我本來想找出助孕穴, 得閒自己按下...

好了, 沒事了, 我絕對不會亂按肚皮的.

但腿上有個大穴, 好像很有意思. 做fet前會得閒按下...
http://everythingisgood2011.blogspot.com/2011/05/blog-post_5087.html

HumptiDumpti  oh, NO!  發表於 11-6-22 23:26
Kit_ming  吓......  發表於 11-6-22 22:31

男爵府

回覆 yaya_pig 的帖子

自經期結束至排卵日後一周。<<<我個中醫係我M完一星期就針,咁咪錯哂

yaya_pig  但係醫師唔知係唔係針同一樣穴位呢?  發表於 11-6-22 23:30
耐心地等待成功

大宅

回覆 conniebbq 的帖子

回覆Kit_ming, 我唔識回覆點平, 我有同醫生講架, 每個星期針一次,

針左都有7~8次, 但次次都是針尾龍骨果個位, 沒變過

男爵府

我全部針肚 手腳ja

男爵府

如果只係手, 腳, 同肚, 我都想鼓起勇氣試下呀,
請問每次歷時幾耐呢?

男爵府

回覆 HumptiDumpti 的帖子

歷時30MIN
耐心地等待成功

男爵府

回覆 Kit_ming 的帖子

wah... 都幾耐... 驚驚...

男爵府

回覆 HumptiDumpti 的帖子

唔洗驚,針肚冇咩感覺,都唔會痛嘅!!!!為咗生仔咩都要試啦
耐心地等待成功

大宅

回覆:請問有無人試過為生B而針灸?

其實針灸真的有幫,因為我做ivf時醫生唔準我食中藥,所以唯有只做針灸,況且醫師話可以幫助排卵同埋d卵靚d!現在7w6d囉!
我多數針肚同腳,不過可能子宮比較差,所以都幾痛!

大宅

回覆:bb_angel 的帖子

可唔可以pm中醫資料比我。thanks

首頁

尾頁

跳至