論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

經朋友介紹第一次幫襯這間黑店就上當。

佢地介紹一名聲稱在星加坡工作過,操流利英語及可煮豬肉之印傭。但到港工作三日,完全貨不對板,不按指示工作,不肯煮豬肉,並且態度極差,不肯工作時就扮唔識英文。工作了三日,晚上就自己執行李話要返agent度。

第二朝送印傭返黑店處,黑店印尼翻譯在電話中教唆該印傭反口話僱主叫佢執行李走,不承認是自己執行李叫走。黑店其後亦教唆印傭去勞工處投訴僱主,令其可延期居留。可使黑店再次幫印傭再揾另一個水魚僱主,黑店又可賺多筆介紹費用。

這黑店完全企起印傭個邊,介紹印傭貨不對板,又教唆印傭投訴僱主,我俾三千蚊介紹費用完全有被欺騙感覺。

這是現時很多黑店常用欺騙僱主的方法,教唆印傭投訴僱主,令其可延期居留。可使黑店再次幫印傭再揾另一個水魚僱主,黑店又可賺多筆介紹費用。請大家小心。

男爵府

黑店

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

開佢名 ,
去渠道投訴佢 ,
令黑店唔好咁放肆 ,
繼續呃人 ,
工人亦無得留低 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

其實好多黑店都係用咁o既手法, 但估唔到高盛都出呢招. 我之前都畀佢呃咗$680, 係畀咗訂作為請本地完約, 點知佢的完約姐姐費太貴, 想將呢$600幾蚊轉為舊姐姐續約都唔得, 咁即係明搶你d 錢囉.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

去消委會告佢

大宅

去消委會投訴佢.

男爵府

你令我有D擔心。之前找過這間公司續約2次也沒問題,今次也找她們請了個印。10月到希望沒事。

民房

請你記住此印傭 : RUSMIYATI, HKID: WXX121820(2),千萬不要請佢,否則後悔莫及。

因為呢間黑店,為咗令此印傭可以延長居留,已經教佢向小額錢債法庭入稟向僱主追討機票費。但機票錢僱主己經一早俾咗間黑店,代買機票,此黑店亦報稱於上機前一天交咗機票俾印傭。但上機當日,此黑店打電話來報稱印傭並無上機,並要求僱主俾多伍佰多元延期機票錢。僱主當然唔肯俾。因為己經盡咗僱主責任。
此黑店及印傭的做法,無非是為了延長在港居留,希望揾到第二個水魚僱主。
希望各位僱主小心,千萬不要上當。

禁止訪問

別墅

其實而家好多Agent都用好多低劣嘅手法呃僱主. 怪就怪政府由頭到尾都無保障過我哋呢班真正受害者

複式洋房

我也是用呢一間,個印尼工人做左兩個月就失蹤, 依家走左去勞工處告我哋冇買機票俾佢.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

嘩, 好驚, 有個本地完約印就係響呢間. 叫我搵呢個AGENT 再傾... 其實如果同本地完約印簽新合約係咪是但搵間AGENT 就得架?

男爵府

chankc2011 發表於 11-8-16 14:29
經朋友介紹第一次幫襯這間黑店就上當。佢地介紹一名聲稱在星加坡工作過,操流利英語及可煮豬肉之印傭。但 ...

樓主,請問間公司係咪係旺角近油麻地附近, 果agent係好瘦架男人mouth:

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:投訴投訴投訴投訴

原帖由 珠珠妹dy 於 11-09-08 發表
投訴投訴投訴投訴
仲要打去生果日報到報料 反正呢期話題熱 迫正苦做下野

大宅

I also have such experience in following 黑店.

"皇壹 Kings One" 及 "樂瑤 Happy Yo Yo", 2間公司同一個老闆

Be careful!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

[img][/img][img align=left

首頁

尾頁

跳至