自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日呀仔數考,接放學第一句就話,派咗數學卷啦媽咪吓!!老師改卷咁快嘅仲有兩科主科都未考,點解咁快比分數d小朋友睇mouth:mouth:" />老師仲話:<我唔係幾滿意你哋d成績,得1個100分,1個99分40人得19個90分以上,其如全部得8x分,最差個3個同學,巳經比我列咗入bad list,以後格外會比多d練習你哋呢3個做!!>呀仔p5未到程分試,雖則係精英班(5班有兩班),但係聽到有成半人數9字頭都唔滿意,唔知係咪今次份卷淺呢??定係老師自己有壓力呀??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:呀夢 的帖子

縂之大家都有壓力啦!

alicialee1210    發表於 11-11-7 21:30

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

而家做學生好慘

alicialee1210  AGREE  發表於 11-11-7 21:30

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

校長, 老師, 家長, 學生都有壓力, 大家都咁橙

sandra28  AGREE  發表於 11-11-7 23:10
alicialee1210    發表於 11-11-7 21:30

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

今次份卷淺!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

呀夢 發表於 11-11-5 17:03
昨日呀仔數考,接放學第一句就話,派咗數學卷啦媽咪吓!!老師改卷咁快嘅仲有兩科主科都未考, ...

我個人認為係唔應該未考完試派光, 好影響小朋友心情.

如果係精英班, 老師有咁既要求係正常.
天空之城, 快樂之地

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

份卷淺唔淺,睇下唔係精英班嗰啲既成績,就知~

我個仔都P.5.頭2個月教既嘢,根本無乜難度~到下學期教代數嗰啲,應該對佢地有挑戰性多啲.

侯爵府

做精英班老師, 話無壓力都唔多可能啦!

alicialee1210  YES  發表於 11-11-7 21:31

大宅

RE: 我仔個老師係咪有壓力呀?(剛發現我仔都有壓力,他偷哭了)

呀夢 發表於 11-11-5 17:03
昨日呀仔數考,接放學第一句就話,派咗數學卷啦媽咪吓!!老師改卷咁快嘅仲有兩科主科都未考, ...
今日放學呀仔話老師改錯卷(梗係啦!即改即派),有d同學分數變低分了,派卷時我仔望自己份卷同之前分數仲一樣,再對卷就發覺原來有一條老師又改錯,於是好誠實咁同老師講,老師就問有冇其他同學有冇錯?跟住有約9個同學行出去再改過,我仔扣分後剛跌出9字頭,可能壓力來自之前以為自己差極都有9字頭,(其實份卷我估係好淺,呀仔數科多數係班上最高分幾個,今次淺咗反而跌咗)失望之下見剛剛發現佢係房偷偷哭了,我唔敢比佢知我見到佢哭,安慰佢嘅說話我一早講咗,個個同學都去補習操卷,佢都冇補習自己同自己温,其實佢巳經考得好好了,之不過老師太早派卷搞到佢好緊張,唉!明日還要考常識,佢冇晒心機唔知仲頂唔頂得住......

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

家長壓力仲大,我都差d顛咗!

呀夢  加油吧!我好冷靜架!  發表於 11-11-7 19:44
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

象牙宮

子爵府

畀面勳章

精英班如果得一半9字頭就真係差左D啦~~~~~

精英班預差不多九成人 (最好個個)都九字頭, 入得精英班, 小朋友, 家長, 教師壓力都好大架!!!!!

我有朋友個女又係讀精英班, 佢份英文卷(小三), 九十分已經俾老師鬧.....仲話再唔努力D, 出年讀唔到精英班架啦~~~
我朋友頭都痛埋, 唯有同個女再加油努力囉~

麥兜媽  mouth:好慘  發表於 11-11-7 23:04

男爵府

你阿仔好叻,安慰吓佢la.

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔可以扮唔知,而家佢需要家人的諒解同鼓勵,你同佢頃下比番信心佢啦

sklui  X2  發表於 11-11-7 18:48

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:+縂之大家都有壓力啦! +

原帖由 foggyao 於 11-11-05 發表
縂之大家都有壓力啦!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:我仔個老師係咪有壓力呀?(發現我仔都有壓力,他偷偷哭了)

可以的話,唔入精英班得嘛比我同仔仔一定頂唔順

大宅

faye525 發表於 11-11-7 17:54
精英班如果得一半9字頭就真係差左D啦~~~~~

精英班預差不多九成人 (最好個個)都九字頭, 入得精英班, 小朋友 ...
我仔學校數卷係同區不嬲出得算深嘅,上年p4約190人大約只有1x人有90分以上......

子爵府

畀面勳章

回覆 呀夢 的帖子

咁果1X人都係精英班架啦照正常計~~
一班當你35人, 一X人都去左一半架啦~~~
如果你話有兩班精英班, 50人得1X人9字頭, 咁就份劵係應該深左D既.

不過你個仔入得精英班, 就千期唔好用全級幾多人計數, 你會算錯架
要好似頭先我咁計, 只用精英班人數黎計, 你先明白老師點諗架

如果覺得殘忍, 只可以話...入左精英班係特別殘忍架啦....教得精英班既老師, 其實都唔會放其他班在眼內架....

呢個係現實社會黎.....

呀夢  所以我覺得個老師比我仔更惨,出年我校正式取消精英班  發表於 11-11-7 19:05

大宅

jl1018 發表於 11-11-7 18:25
你唔可以扮唔知,而家佢需要家人的諒解同鼓勵,你同佢頃下比番信心佢啦

同佢再傾咗一陣,啱啱佢同我講心情ok了,而家話肚餓想食飯,有胃口就好了。

珍珠宮

好驚!如果亞仔學校係咁,顛果個一定係我!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至