嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家有冇用過ABC 防塵蟎噴霧??or(bedding 之類) product...話專for 皮膚敏感bb。
有效嗎?

RainbXX 上門吸塵蟎功效如何...值得做嗎?

洋房

回覆:JJYau 的帖子

我前幾日試咗,好勁仲買咗,兩皮幾分期

JJYau  你買咗d乜??  發表於 12-3-4 18:57

複式洋房

RainbXX太貴啦,我有朋友買左都幾後悔,因為每次用都幾麻煩同大部,宜家一個月可能先用得一次,反而我買左另一個專吸床褥塵蟎嘅吸塵機,會平好多,3000左右,但係都好有效,有齊測試認證,你可以去百貨公司睇睇.

kelliebebe  可否pm埋我?thx!~  發表於 12-3-6 00:17
JJYau  Pls pm me the brand! Thx  發表於 12-3-5 16:43

別墅

回覆:皮膚敏感bb-防塵蟎product!!

我之前都買左!好用BB濕疹好番

JJYau  Do u mean ACB products? Bedding or cleaning detergent?  發表於 12-3-6 13:13

男爵府

我自己無買,但我識好多人買左,皮膚及鼻敏感好左喎

別墅

我最近買了個德國全透氣防塵瞞枕被旅行套裝,可在家及外遊用,全個不足600克,好輕,方便容易皮膚敏感的我常到國內酒店用.

別墅

引用:我之前都買左!好用BB濕疹好番 +

原帖由 最好的禮物 於 12-03-05 發表
我之前都買左!好用BB濕疹好番
請問是買了那樣?

別墅

引用:我自己無買,但我識好多人買左,皮膚及鼻敏

原帖由 綠荳媽媽 於 12-03-06 發表
我自己無買,但我識好多人買左,皮膚及鼻敏感好左喎
請問是那樣呢?

別墅

其實用洗衣機時,校熱水洗BB衫、床單,或者洗完後用燙頭燙下,啲塵蟎就會死晒。可以好簡單咁除塵蟎,唔駛用咁多錢、擺咁大個機喺屋企

其實塵蟎好多地方都有,BB皮膚敏感、鼻敏感未必關「塵蟎」事,用兩萬蚊買咗後,如BB皮膚敏感無改善,都唔知用唔用好!

大宅

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+12-03-06+發表我

原帖由 kaka9251 於 12-09-26 發表
請問是那樣呢?
我冇買rainbow, 我買在filter queen, 貴係貴,不過明顯鼻敏感好左好多!我係FTM, 我日日用,覺得值得買!

JJYau  Where can I  buy filter queen?  發表於 12-10-1 00:20

大宅

引用:其實用洗衣機時,校熱水洗BB衫、床單,或者

原帖由 happy.rita 於 12-09-30 發表
其實用洗衣機時,校熱水洗BB衫、床單,或者洗完後用燙頭燙下,啲塵蟎就會死晒。可以好簡單咁除塵蟎,唔駛用 ...
係會死,但條屍仲會留低。你應該冇鼻敏感,真係體會唔到。我老公冇鼻敏感,所以覺得冇咩特別,不過佢嘅濕疹都少左!

別墅

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-09-30+發表

原帖由 icecool 於 12-09-30 發表
係會死,但條屍仲會留低。你應該冇鼻敏感,真係體會唔到。我老公冇鼻敏感,所以覺得冇咩特別,不過佢嘅濕疹 ...
我有鼻敏感嫁,有咗BB後都有諗過買唔買部機,但問咗個醫生朋友後,佢就教我用熱水洗衫呢個方法,因我之前通常都係用「quick wash + cold water」,我覺得都ok喎

複式洋房

我係YouTube 睇過一段有位台灣爸爸分享有關他試坊間防塵蟎產品心得,他說產品上註明防塵蟎就一定貴,但其實不見得有用,最後他專注於家居清潔,空氣清新機,室內濕度,全棉但透氣高床品等方法,他的兒子不再過敏症狀。
近來亞女濕疹嚴重兼流鼻水,我先在意麈蟎這回事,做了好多research就知道在電器行買部有吸床辱扒頭便足夠,不用買2萬幾蚊部吸麈機。所以上星期買了即全屋大掃除,吸完化梳,床和所有咕𠱸再用熨斗熨過,跟住所有床品都60度水洗,最後用埋超市買的除塵蟎噴霧殺別。亞女現在的鼻水收了,濕疹控制中。

所以我現在所有衫都60度洗,每星期都要狂吸麈換床單啊!

JJYau  咁高溫d衫冇縮水嗎?  發表於 12-10-2 21:39

首頁

尾頁

跳至