親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好不容易, 終於攪定機票及住宿, 行程方面有以下想法, 想聽聽大家意見::mrgreen:

第一天 (14/5,星期一)
下午2.55 抵台北機場一號客運大樓
下午6.00 酒店(台北京站)往西門町~華西街夜市(捷運龍山寺站))

第二天 (15/5,星期四)
木柵動物園~深坑老街~貓空~五分埔~饒河夜市~回酒店(台北京站)

第三天 (15/5,星期二) 
野柳~金瓜石~九份~菁桐~平溪~十分~基隆夜市~回酒店(台北京站), 這天打算包車

第四天 (15/5,星期三)
台北101~誠品旗艦店~Hello Kitty餐廳午膳~淡水~漁人碼頭~士林夜市(捷運劍潭站)

第五天 (15/5,星期四)
上午市內觀光
下午1.15往台北機場
有以下問題,希望各位可提供意見:

1. 第一天往西門町好, 還是往東區好呢? 往東區就是想吃鼎泰豐, 因為我擔心西門町/夜市的東西, 1.5歳的BB不能吃.
2. 如第一天不去西門町, 那應該在哪一天去?
3. 這個行程安排是否合理? 我們希望輕鬆一點, 因為有老有B, 所以一定要有足夠時間休息!
4. 有沒有台北的可靠包車公司介紹?
5. 第五天時間有限, 可以去哪裡?

謝謝大家!! 麻煩您們喇!!!!

珊瑚宮

引用:好不容易, 終於攪定機票及住宿, 行程方面有

原帖由 Despeate_Mama 於 12-03-30 發表
好不容易, 終於攪定機票及住宿, 行程方面有以下想法, 想聽聽大家意見:

第一天 (14/5,星期一)
hellokitty 餐廳食物不清潔,找返三月十五資料看

大宅

回覆:Despeate_Mama 的帖子

咁個行程okay嗎?

男爵府

hello kitty餐廳我睇完個片我取消行程,好可怕 !!!!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

唉!其實除咗Hello Kitty餐廳,仲有咩其他類似選擇呢?

珊瑚宮

引用:唉!其實除咗Hello Kitty餐廳,仲有咩其他

原帖由 Despeate_Mama 於 12-03-30 發表
唉!其實除咗Hello Kitty餐廳,仲有咩其他類似選擇呢?
a 380餐廳。但不知可否適合你個bb .我知都有些餐廳是可以比三歲以下小孩,有得玩有得食十大人都有得食。但祥細資料沒有,只是順手看過。

別墅

回覆:一家大小, 有老有B, 五日四夜台北遊

華西街⼂⼀⼃

別墅

華西街夜市賣補葯架,無嘢睇

瑪瑙宮

大廚勳章

仲敢去kitty 餐廳...............好嘔心wor
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

剛去完士林,不去也罷,無野好食,地下街款式小之如抽氣好差

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

水晶宮

回覆 Despeate_Mama 的帖子

五分鋪可以不去,尤其有老有嫩,佢有D係賣俾批發,要買幾件,衣服好亂,又冇價錢,要拎起續件問,佢見你唔係批發,會提高價,所以一D都唔平,D嘢亦唔靚。去兩次都落大雨,人車爭路,重麻煩。結果冇去饒河夜市,但去西門叮-樣啦,你可改去西門叮囉。

水晶宮

去度小月食啦。

男爵府

引用:回覆+Despeate_Mama+的帖子 五分鋪可以不

原帖由 HLDMaMa 於 12-04-08 發表
回覆 Despeate_Mama 的帖子

五分鋪可以不去,尤其有老有嫩,佢有D係賣俾批發,要買幾件,衣服好亂,又冇價錢 ...
五分埔真係不去也罷,貴,也不太美,有些款好out

男爵府

饒河我幾鐘意野食好味喎

水晶宮

回覆 babycoming 的帖子

甘饒河夜市有D乜野食,兩次都落大雨,所以冇去到。

男爵府

引用:回覆+babycoming+的帖子 甘饒河夜市有D乜

原帖由 HLDMaMa 於 12-04-08 發表

甘饒河夜市有D乜野食,兩次都落大雨,所以冇去到。
比起士林多好多款式同好味,不過就真係迫又唔乾淨,魷魚撈好味,QQ果好食,雞蛋仔脆到呢燒豪正,有檔芭樂係即切,叮噹豆沙餅有不同味,有檔係1男1女,聾啞人士,果檔大件又好食,串燒羊正,胡椒餅正,排骨湯朋友話超讚,士林不行地下街,行買野嘅都ok但地下街真係多謝晒

男爵府

有日同朋友去了士林大家都失望,第日朋友們去了饒河都話勁食,連2歲bb都食不停口

男爵府

Yes.....100% agree:;pppp::;pppp::;pppp:

瑪瑙宮

大廚勳章

Despeate_Mama 發表於 12-3-30 15:33
第三天 (15/5,星期二) 
野柳~金瓜石~九份~菁桐~平溪~十分~基隆夜市~回酒店(台北京站), 這天打算包車

呢個行程你預包幾多時間? 你要司機等你行完夜市回酒店??

我剛回hk , 都有一天同你差不多 , 但你的行程太趕了 , 走馬看花 , 道道都停唔到時間 , (金瓜石~九份~平溪~十分~基隆夜市(自行坐車回台北車站)) .... 都已是8小時了 .... 你咁樣行 , 計埋車程 , 每地方都停不了30-1小時 , 金瓜石 和九份已很磨時間 , 每點其實都有一定行車時間 ... 包10小時都是緊緊 ... 而且仲要等你回家 , 有老有嫩就唔好咁緊湊啦 . 他們有車坐都辛苦 ...

我2丁友都無你安排呢日咁密.... 因為咁趕 , 同旅行團有咩分別? 點點都到此一遊

你可看看我第4天的行程 ... 同你差不多...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4842186&extra=page%3D2

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

甘多野食又真係要去多一次,希望下次唔會落雨啦。

首頁

尾頁

跳至