自由講場

跳至

首頁
12345...39

尾頁

伯爵府

為左方便大家追post, 我交代一下最近的情況啦, 呢間公司已經收返部機, 亦已經向銀行取消信用card受權, 不過銀行一早就已經過左數比呢間公司喇, 但呢間無良公司就只取消受權, 遲遲到唔退返錢比銀行, 所以銀行一樣要我供款, 我早兩星期已經向呢間公司的某經理詳細講述而家的情形, 佢話會叫a/c攪, 不過好可惜, 到而家都仲未退返錢比銀行囉!!!

呢間公司好窮咩, 咁大間公司, 少少錢都唔退, 我問過銀行, 銀行都話如果有需要的就報警啦!!!

14/6/2012
********************************************************************************
個sales已經上黎收返部機喇, 佢話佢公司唔會過數(我係供機的), 真係好開心佢地真係肯退返部機, 而家個心好好多喇, 多謝各位支持, thx!

(唉, 我個仔自呢件事之後, 發覺佢地D氣管敏感呀, 之前東方登左我呢件事出黎, 仲搵左D醫生訪問, 都講過吸入塵蟎會有機會引致哮喘架, 好担心, 已經cut左幾日喇)

14/5/2012

頭先個sales打比我, 都係果句, 佢地黎, 只係幫我帶走左D野, 我地無喺你屋企放低過任何野, 又話佢無誤導, 又話佢真係無聽過有人有咁嘅問題, 又話係我自己個仔對塵蟎有過敏先會咁, 仲話有好多客打黎同佢講部機好work, 我同佢講, 呢部機嘅selling point係吸走塵蟎同淨化空氣, 你又話D咩手術室要咁乾淨都會用佢地部機, 但而家你地部機拍左D塵蟎出黎之後, 根本唔可以真係完全帶走D塵蟎, 而令我個仔有機會出現皮膚敏感, 而且, 係你講話塵蟎係洗唔走嘅, 但醫生話可以, 而且唔係一個醫生咁講, 因為我朋友知我個仔出事, 佢都話佢個醫生同佢講係可以用60溫水洗走的, 佢同我講話同公司傾過, 可以退錢, 但要有醫生証明係佢地部機嘅問題, 我同佢講, 我其實唔想攪咁多野, 先比3日時間你安排同處理, 我而家做唔到skin test住, 因為BB仲未清晒D敏感, 但我已經有醫生紙, 証明佢係敏感所致, 並將會安排做skin test, 如果要我拿到晒所有証明喺手, 我就唔會係同佢傾咁簡單, 我有齊晒D料點解唔要求佢地賠償啫, 仲慢慢同佢傾??
佢到最後都係果句, 佢地無誤導, 如果skin test出黎唔關我地事, 你又會點呀?? 我話, 而家唔係一個醫生咁講, 兩個醫生分別問症, 兩個醫生都係咁講, 而且我心諗, 我一直都無開名, 人地估係咩公司係人地嘅事, 而且我唔係無中生有, 我BB只有不足20個月, 除左我當日吸過塵蟎之外, 就無接觸過任何化學物質, 無服用中藥, 無飲/食過之前未試過的食物或曾致敏的食物, 屋企附近及本人屋企都無裝修, 出疹前無傷風感冒, 總之醫生講的所有有機會會致敏的我地無做/食, 當日都無出街, 只有吸過塵蟎, 醫生就即時好大反應, 話唔可以咁做, 仲比佢話我仲乜要吸佢, 根本無需要, 亦唔可以亂做, 佢仲即時叫我唔好再做, 醫生咁講得, 問左咁多, 咁肯定嘅口吻同我講, 我信佢囉, 因為我BB真係出左事嘛, 個sales仲同我講, 如果你有齊晒料嘅, 你咪做你想做嘅野囉!! 好, 我知道佢覺得醫生唔會咁做嘛, 你地咁大間公司做生意咁唔公道, 就算我真係追唔返D錢, 我都要全香港人都知呢件事, 唔想再有任何人有相同的情況發生, 我同你地講, D塵蟎肉眼係睇唔到架, 佢地話可以淨化, 點証明呀?? 我BB已經係一個好好証明, 如果真係淨化得好似佢地講嘅咁乾淨, 我BB就唔會咁啦!!! 我唔會叫你地唔好買, 但記住, 買咩之前都唔好好似我咁唔清唔楚, 人講咩做信咩, 諗清楚先買, 嗱, 我無叫你地唔好買呀, 我無講邊間公司呀, 唔好對號入坐呀!!!!!!

更新於3/5/2012

Sorry, 有D長, 大家幫幫忙分析一下, Thx!

本人上月尾, 因有朋友介紹一家賣吸塵機的公司上黎做屋企做DEMO, 點知之後細仔(差唔多20個月)皮膚嚴重敏感, 食左3日抗敏藥都仲係咁發, 結果要睇專科醫生, 共食左一星期藥, 棄用果部吸塵機先發覺原來係部機嘅問題, 打去同佢sales投訴及退機, 同佢傾左幾次, 佢公司都係唔多想收返部機咁

前奏:
件事係咁嘅, 上個月, 有個朋友同我講佢買左部吸塵機, 介紹左我比佢上黎做DEMO, 咁之後有個sales約我時間, 點知細仔咁啱唔舒服, 果日又要出去同佢睇醫生, 又要返黎煮飯, 廢事要應酬人, 就叫個sales改期, 好啦, 改好左果個日子, 點知到左呢日, 又到我大仔隻手細菌感染, 要即時做少手術, 放膿及要每日返去洗傷口, 咁個sales係會出發前打比我嘅, 咁果日我帶大仔去做手術, 一直喺度等佢打黎, 想同佢講又要改期, 其實我都好唔好意思的, 點知到左8點幾(我地係約左呢個時間的), 個sales打黎話已經喺我門口, 以下係我地對話

我: 吓, 到左嗱, 唔係出發前再confirm咩, 我一直等你電話呀, 唔好意思呀, 我大仔有事, 我唔喺屋企呀, 可唔可以下次先呀?

sales: 唔係呀, 你唔係等一次喇喎, 又改......你幾點返呀!!

我: (我聽到咁已經好嬲) 我個仔整親, 有事唔係屋企呀, 我無咁早返, (心諗, 攪掂個仔D野仲要食飯架), 點解唔出發前打比我呀......

之後佢就打爛沙盆咁係咁問問問, 好啦, 我同C6都好嬲, 佢點做sales架, 係咪想sale野架, 我有事都唔想架, 我唔係專登玩你架, 我兩個仔輪住有事我都唔想架!! 之後我地都諗住一定唔會比佢地再上黎, 因為態度咁差, 一定唔會買, 點知約時間個姐仔成日打黎, 又話話左比上面知, 又話同我搵過個sales上黎, 又咁又咁, 衰心軟, 好啦, 又約左時間, 今次順利上左黎喇, 咁個sales上黎就做DEMO啦, 又話部機幾好幾好, 用水過濾好方便又乾淨, 又可以做空氣淨化, 又可以吸塵蟎, 講到如果屋企有人有咩鼻敏感呀、濕疹呀之類的敏感症狀係會好返的, 又話即時買又平$5000, 又送埋吸塵蟎個頭, 又唔比我諗, 一定要即時買, 咁我屋企無空氣淨化機, 咁就信左佢, 諗住要買咁多樣唔同功能嘅機返黎都唔平, 咁就買左喇, 我嘅惡夢就開始喇

做完DEMO果晚, 細仔個身有少少粒粒, 不過無咩特別, 佢又無咩唔舒服or扭計, 以為出汗疹啫, 過左幾日, 諗住個sales做DEMO時, 只吸左我張主人床, 咁就吸埋大仔張床啦, 唔吸仲好, 一吸左之後果晚, 我細仔半夜開始訓唔到, 成晚R痕, 我以為有蚊, 開燈一睇, 成身紅晒出晒疹, 勁痕, 訓唔到, 咁佢之前因為比蚊叮, 又係敏感, 有D藥水藥膏喺度, 就即刻比佢食同埋搽啦, 但都唔得, 果日我同佢都成5點幾先因為攰到訓返, 之後第二晚都係咁, 第三日不但只無改善, 仲成面都係, 呢次我真係驚, 因為面都有就唔野少, 即刻帶佢睇醫生, 醫生再轉介睇專科, 結果要食一隻好靚嘅抗敏藥先得, 專科醫生問最近做過咩黎, 有無換新床單, 食過D咩之前BB無食過的, 屋企或附近有無裝修, 有冇食過中藥等等問題, 之後好肯定咁同我講, 一定係塵蟎的問題, 問我做咩要攪D塵蟎, 根本唔需要攪佢, 塵蟎係一D好高敏感性嘅野, 唔可以亂攪, 尤其你小朋友有敏感的話, 可以好麻煩, 叫我以後唔可以再吸, 部機吸過塵蟎都要洗同消毒得好乾淨先得, 最好唔好用喇, 咁我問醫生, 我點先可以知道個仔係咪真係塵蟎敏感呀, 會唔會仲有對其他野敏感唔知, 佢就話要睇多兩次, make sure佢真係好返晒先, 就同佢做skin test, 佢仲話D塵蟎唔洗理佢架, 其實只要每4日洗一次床單(因為塵蟎每4日產卵一次), 洗果時用60度水黎洗就洗得甩D塵蟎便便架喇(塵蟎便便先係至敏源), 根本唔需要買咩機咩機黎攪!!

咁我好嬲, 打返比個sales, 同佢講佢地部機個賣點主力係吸塵蟎同做空氣淨化, 但原來會有D咁嘅問題, 你地公司根本就係誤導, 而家攪到我個仔咁真係好慘, 成個星期都唔退, 無覺好訓仲成日好痕好辛苦, 我要退機, 今日第三日同佢傾喇, 我如果唔係同佢講佢如果再唔覆我, 我就搵消委會幫手, 我諗佢都唔會覆我, 如果比著你地, 你地會點做呀?? help!!!!!

版主ZZ溫馨提示: 大家記住唔好開名呀..

呢D相係喺我個仔食左藥之後影架, 已經叫退左好多架喇!!!!

lcmanl  買左幾個月.....  發表於 12-7-11 16:59
qyeternity    發表於 12-7-8 13:09
Chirley  要睇專科, 搞成咁好只陰公  發表於 12-7-8 01:09
綿綿雨  真 陰公  發表於 12-6-28 14:13
mrschan923    發表於 12-6-14 21:45
ANN222  本來想買, 而家邊間都唔買mouth:  發表於 12-6-14 11:12
fmc  好嚴重WOR  發表於 12-6-8 23:03
哈爾濱    發表於 12-5-20 22:19
manman66  哇!! 陰公豬豬囉  發表於 12-5-19 16:33
BEACHLADY    發表於 12-5-19 12:54
cvpigpig  poor baby  發表於 12-5-15 10:10
minnayan  陰公囉  發表於 12-5-7 15:31
yuen1818    發表於 12-5-6 13:26
ippuiman  好心痛囉.......  發表於 12-5-5 21:28
iusiube  陰公豬....  發表於 12-5-4 15:49
喵媽  真陰功呀!! 我亞仔之前勁出風爛又係咁, 仲好痕架!  發表於 12-5-4 14:50
pat510  陰公豬囉..mouth:  發表於 12-5-4 11:51
pattonwong  嘩~~好慘呀~~  發表於 12-5-4 02:32
ShaShaB  好慘>"< 希望仔仔快d好返!!!!!!!!!!!!  發表於 12-5-4 01:25
emt1314  陰公囉...肉痛C, 點解小朋友要受D咁嘅苦?  發表於 12-5-3 23:04
tester888    發表於 12-5-3 21:55
Toni22  真陰公,支持你去討回公道。  發表於 12-5-3 20:51
士丹利妻  好陰公呀!!  發表於 12-5-3 20:18
YanYan2001  陰公咯  發表於 12-5-3 18:43
jessica0768  淨係睇相都覺得小朋友辛苦, 我自己都係有過敏架, 時不時就會起風癩架  發表於 12-5-3 17:57
conniechan125    發表於 12-5-3 17:35
chairhair  so poor!!!!!  發表於 12-5-3 16:24
skylydorothy  睇到都覺得心痛啦~~  發表於 12-5-3 16:07
MINIBEAN  真係肉赤死~  發表於 12-5-3 16:01
Hi-Fi  陰公囉..mouth:  發表於 12-5-3 15:53
pppfamily  陰公lor  發表於 12-5-3 15:50
lisachu888  poor boy!   發表於 12-5-3 15:22
Joanlpk  搵蘋果啦, 一定好樂意幫手  發表於 12-5-3 14:58
milktealai  肉赤死...  發表於 12-5-3 14:48
Bowiema  真係慘啊~~ 成身都係係~~~  發表於 12-5-3 14:15
crystal_elza  一定要去消委會投訴佢哋。  希望小朋友可以快d好番!   發表於 12-5-3 13:45
Racmom  有公司專幫人寫 全英文投訴信, 都平..試試無防!!  發表於 12-5-3 13:29
zoewong426  嘩, 好勁呀, 睇見都痕, 希望佢快d好番!  發表於 12-5-3 12:51
summertown  好肉赤啊!!祝早日康復! 亦多謝你的分享,叫我地知道只要勤洗床單就己足夠!  發表於 12-5-3 12:27
tough111  我都覺得心痛   發表於 12-5-3 12:07
百厭豬  嘩……好痛喎,話佢知如果唔退錢就搵傳媒跟進!  發表於 12-5-3 11:53
baby_cat    發表於 12-5-3 11:45
zone  嘩,好誇張呀.  發表於 12-5-3 11:44
kawai120  poor little boy, add oil n get well soon  發表於 12-5-3 11:37
laiyuen  陰功,好慘呀,好心痛呀!!! 希望佢快D好返晒!  發表於 12-5-3 10:47
reginacpk    發表於 12-5-3 10:45
mayvin316    發表於 12-5-3 10:44
oscarmama  心痛死  發表於 12-5-3 10:42
c4ceci    發表於 12-5-3 10:42
alphabetagamma  陰功, 搞到個小朋友咁.   發表於 12-5-3 10:34

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:被騙, 令我個仔受不必要的皮肉之苦, 咁大家公司, 不負責任!!

多得佢吾少

禁止訪問

回覆:被騙, 令我個仔受不必要的皮肉之苦, 咁大家公司, 不負責任!!

伯爵府

回覆 珊珊來遲 的帖子

真係好激氣, 又怕消委會無佢地符

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唉,樓主今次真係無啦啦整達la。我囡有鼻敏感,醫生一早叫我千祈咪浪費錢買幾萬蚊一部吸塵機。抹塵用濕布,床單熱水洗就得。

irenecc    發表於 12-8-19 00:26
eaubobo    發表於 12-5-3 14:50
kawai120  I hv learnt something  發表於 12-5-3 11:37
mayvin316    發表於 12-5-3 10:46
SmileFoReVeR    發表於 12-5-3 02:22
joycehang41010    發表於 12-5-3 01:35
liaosee    發表於 12-5-3 00:36
topkidsmom    發表於 12-5-3 00:11
肥妹心    發表於 12-5-2 23:32
rayrayus    發表於 12-5-2 23:10
wong191    發表於 12-5-2 22:24

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

甘大獲

伯爵府

回覆 peachcreamy 的帖子

激死!! 我唔洗佢賠償, 只係想要退返部機咋

march2012  老實講真係幾難  發表於 12-5-3 00:44

翡翠宮

畀面勳章

象牙宮

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你"朋友"咁好帶挈

piyosiu  我都試過...好彩無比佢黎咋!...邊有咁好死...  發表於 12-5-5 00:16
ManPL  成功介紹好似係有錢比返個 "朋友"架..  發表於 12-5-3 10:50

侯爵府

我細仔鼻敏感好嚴重,我都試用demo, 見你咁嘅情況,興幸冇買,好釆!

男爵府

畀面勳章

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

被騙, 令我個仔受不必要的皮肉之苦, 咁大家公司, 不負責任!!

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

消委會無用架賣左佢啦,可能有人鐘意用

---生命無價,請支持領養---

大宅

陪月勳章

回覆:Candy_family 的帖子

原來係咁架?真係無妄之災

大宅

回覆 回覆:Candy_family的帖子

但係宜家真係佢部機搞到你小朋友敏感喎~~你有無同醫生拎定證明文件??小朋友敏感可以好大件事!!!!再打去同佢嘈....同埋一開頭係佢地無禮貌先!!!你一定要企硬!!!

首頁
12345...39

尾頁

跳至