懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我係廣華~36wk驗B鏈~37wk+開始要一星期返去

原帖由 anmathychau 於 12-05-10 發表
我係廣華~36wk驗B鏈~37wk 開始要一星期返去一次~係37wk仲照左照聲波~
臨生前1定有得照嗎?

別墅

政府醫院後期產檢一問

我都係威爾斯助產士跟產檢既~但係我上次36weeks 去睇 下次兩星期後38weeks有期俾我檢查同b鏈報告喎~上次就照左超聲波 不過係因為兩個學生助產士唔confirm BBC頭仔同pat pat既位置 所以先開機俾佢地睇下

別墅

回覆 回覆:小蚊:$的帖子

我都唔清楚係唔係一定有呀

別墅

大宅

anmathychau 發表於 12-5-13 18:38
你系吾系助產仕小組牙 ?

複式洋房

我將會喺QM生,之前一直在健康院檢查,去到後期醫生話BB偏細,安排我返贊育見醫生及照超聲波,跟住贊育就安排我返QM覆診,佢話過咗36周,會返QM! QM覆診後又安排我去贊育照多一次超聲波,姑娘都好細心,只係話屬於細碼BB,一切也正常,而家我已經38周,下次再去QM覆診已到預產期了,醫生話生得就入院,未生得就照覆診......

複式洋房

回覆 細咩咩 的帖子

一般政府e院都唔會在臨生前安排照超聲波,除非在健康院摸肚時有異常,例如胎位不正,過大過細等!有問題的才會轉介去e院做詳細檢查!

就算臍帶纏頸都冇問題,b6就會因此而叫太太開刀,但HK唔會,因順產出來時醫護人員會即時處理到,很正常,不用過份擔心!

36週後一星期覆診一次很正常,到40週都冇作動就會寫入院紙俾你叫你41週果日入院催生!

大宅

我而家34wks, 仁愛健康院d護士同e生靠摸幾下就話調咗頭。好似好求其。

別墅

係呀!我入左助產士~

大宅

引用:係呀!我入左助產士~ +

原帖由 anmathychau 於 12-05-13 發表
係呀!我入左助產士~
可能因為甘先有得照

大宅

回覆:政府醫院後期產檢一問

我都係QM生,預產期係6月中...我都係地健康院產檢,未去過QM覆診過,終於今個月25號,會安排我去QM覆診,我都有些擔心,因為我淨係去健康院摸肚,除左照結構之外,就未試過出去照,我都好怕阿b會臍帶纏頸,或者bb未掉頭...如果係都唔知點算好...

複式洋房

回覆:Potato001 的帖子

點解我在贊育做b鏈佢話唔會話我知報告,要入產房先知?

大宅

政府醫院後期產檢一問

我係 QE 生的,37w後就每 wk 返一次覆診,政府去到後期未必會比你照超聲波,除非覺得胎位不正常或覺得 bb size 過大或過細先會有得照。
如果真係好擔心,自己出去睇私家,其實就算照到有臍帶纏頸都唔洗太擔心,生嗰時配合助產士指示,叫你用力先用力,唔用力就唔好用力,咁就得架喇,我都有唔少 fd 係臍帶纏頸,阿 b 出世都冇事,放心。

大宅

政府醫院後期產檢一問

補充一句,我有 fd 睇聯合,佢36w 後都 keep 住每 wk 檢查一次,直到38w 就叫佢唔洗返去,仲比埋催生紙佢 (催生紙個日期係遲佢 EDD 4日),有作動即入院,冇作動就催生日自行回去。

首頁

尾頁

跳至