基督家庭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:點樣先可以帶領理性的老公信主?

如果神是真的,不信的代價是什麼?...如果神並不存在,這世界只不過多了一個傻瓜,但這傻瓜起碼還是個好人所以信和不信哪一個後果嚴重些?這樣分析夠理性嗎

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

引用:《鐵證待判》

複式洋房

一起看聖經, 慢慢來

大宅

開心吸收勳章

引用:我既老公係理科人,+事事都鍾意用理性角度去

原帖由 Jessachan 於 12-06-06 發表
我既老公係理科人, 事事都鍾意用理性角度去分析, 每當我同佢分享聖經上既事件, 佢會質疑事件既可信性, 唔知 ...
我老公都係咁~
每當講少少聖經嘅野,
佢都要駁我幾十句~

禁止訪問

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

naysayer 發表於 12-7-12 13:35
基督教一向都唔係好適合D理性既人-__-
國父(孫中山), 科学家(牛顿, 爱因斯坦) , 发明家(爱迪生), 天文学家(伽利略)......佢地都係基督徒,佢地都好理性

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

naysayer 發表於 12-7-13 17:33
不過比著我係果D科學家,我都寧願信教
欣賞你有心去留意基督教,簡單回應你的一D睇法
1.耶穌說:[你們不要想我來、是叫地上太平.我來、並不是叫地上太平、乃是叫地 上動刀兵。(太10:34)] ,但是耶穌同時主張[要愛你們的仇敵.為那逼迫你們的禱告。(太5:44)], 你講得無錯, 孫中山一樣發動過武裝起義, 吾單止, 神的選民以色列人都經常爭戰 ,但為何今日基督教吾主張爭戰,而主張和平呢? 你有想過原因嗎?
2.牛頓唔會去教會,但係牛頓相信聖經,相信上帝,但你可能會認為係因為佢
遇到解唔開既疑團先至信神.
3.你知道伽利略會違反教會的命令去做研究,最後仲被終身監禁,但是佢並無違反佢的信仰, 佢知道自己是信徒, 佢知道科學真理並不會冒犯上帝。而且你又知吾知道在1984年,天主教教宗若望保祿六世公開發表談話,承認當年教會迫害伽利略的行為是錯誤的,伽利略長達300年的冤屈終於獲得洗雪。
4.愛因斯坦曾說道:「有一個無限的高級智慧通過我們脆弱無力的思維可以感受的細節來顯示他自己,對此謙卑的讚美構成了我的宗教信仰。」, 愛恩斯坦在其科學推論上表示「在大自然中,確實有神的存在 。」
5.做個稱職既基督徒,只要信耶穌就可以做到,但要做個完全人,就要竭力追求,進到完全的地步.
6.一樣有D科學家遇到解唔開既疑團,都吾信神,信仰係一種經歷,如果你無這種經歷,你當然吾信,原因吾係因為你理性,係因為你無這種信仰的經歷,你可以試下認真地向神禱告,求神給你有信仰上的經歷,到時你就明白為何有D理性既人信,有D理性既人吾信.

複式洋房

回覆:點樣先可以帶領理性的老公信主?

只有祈禱,還有生命見證。記著神的話尊重你的配偶,自然地他會更體驗神的作為。祈禱。

annpoon51  非常同意  發表於 12-7-31 00:42

首頁

尾頁

跳至