自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人知邊喥有酸奶賣
點解咁難買
係咪冇人鍾意飲

大宅

畀面勳章

回覆:酸奶...

酸奶唔系乳酪咩?

別墅

酸奶係冇咁"傑"架 可以當飲品
同埋味道有啲唔同 仲好有益 唔明點解咁難揾

男爵府

引用:有冇人知邊喥有酸奶賣 點解咁難買 係咪冇人

原帖由 giger 於 12-06-22 發表
有冇人知邊喥有酸奶賣
點解咁難買
係咪冇人鍾意飲
我係吉吉島見過,但係係日本貨!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆 mercy_mama 的帖子

大6好多酸奶架~~
乜乳酸菌奶超級多..香港就冇囖~得雀巢果隻!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

蒙x出事都仲有人敢買咩
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

我以為酸奶=YORGURT?這些在超級市場都有了。
我自己做都"結"GA

男爵府

香港得巢雀果隻,香港多數鮮奶多,大陸就勁多酸奶,想搵鮮奶就難

禁止訪問

引用:蒙x出事都仲有人敢買咩

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

酸奶...

我北上果時都好鍾意飲酸奶。 酸奶比乳酪仲酸啲,北方既正宗酸奶仲酸到無朋友,不過我地南方人未必受到,好易會肚疴。 但響香港都好少見,可能無咩 market

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

男爵府

酸奶唔同Yogurt, 我自從響大陸飲過,就勁愛上. 除非你d腸胃不嬲對奶類敏感,否則同飲鮮奶冇分別, 我係響超市雪櫃成pack成pack咁買番黎, 屋企人飲左都好鍾意(冇俾小朋友), 未痾過.

大陸酸奶有好多牌子, 蒙牛伊利都好飲, 仲有唔同味. 我最怕飲酸野, 但酸奶唔係點酸, 只屬冇咁甜嘅益力多.

可能香港唔興, 入口又易變質, 所以本地冇得賣. 我上親深圳最少掃一pack(8-12盒).

別墅

喺大陸就唔多敢飲 不過去趁台灣都會日日買嚟飲 仲要買多幾pack帶返香港
好似上咗癮咁
但係香港得雀巢 一啲都唔好味

男爵府

引用:有冇人知邊喥有酸奶賣 點解咁難買 係咪冇人

原帖由 giger 於 12-06-22 發表
有冇人知邊喥有酸奶賣
點解咁難買
係咪冇人鍾意飲
有無相睇下?個樽係唔係同益力多一樣。但係勁大樽嗰隻?

大宅

I like that too But only found in citysuper/apita Japanese brand. Very expensive law

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

酸奶?就咁飲架?

dhcheung  Yes. 個look同Yogurt差不多,可以插條管去飲  發表於 12-6-24 13:27

子爵府

引用:酸奶?就咁飲架?

原帖由 poonsun 於 12-06-24 發表
酸奶?就咁飲架?
但,我都上左引

大宅

回覆:giger 的帖子

超市有隻唔記得係咩名嘅乳酸飲品!係放係乳酪隔離架!希望幫到你啦

珍珠宮

引用:酸奶唔同Yogurt, 我自從響大陸飲過,就勁愛

原帖由 dhcheung 於 12-06-24 發表
酸奶唔同Yogurt, 我自從響大陸飲過,就勁愛上. 除非你d腸胃不嬲對奶類敏感,否則同飲鮮奶冇分別, 我係響超市 ...
可能令大家誤會咗。我話北方既正宗酸奶係響餐店食果啲,唔係 pre-packed 果啲。好酸,好正 ^3^ 有次去西藏,同個包車司機食野,佢見我點咗,就話好多南方人唔慣,好易疴。 我話我成日去旅行都食,唔驚。

珍珠宮

酸奶...

如果北上去超市我都會買一包包既酸奶飲。不過果啲係加咗糖同係液體狀。但我響餐店食果啲係杰杰地好似薑汁撞奶咁,同埋係要自己加糖 (我無加因為我鍾意佢夠酸 )

珍珠宮

熱血金章

引用:超市有隻唔記得係咩名嘅乳酸飲品!係放係乳

原帖由 siukuen_mak112 於 12-06-25 發表
超市有隻唔記得係咩名嘅乳酸飲品!係放係乳酪隔離架!希望幫到你啦
你係講臺灣出產的比菲多?

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至