婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

靜左一個禮拜,62又出招點算?!

話說,可以睇我上個禮拜嘅post!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5175731

人物
62 : 冇咩它無暴力傾向 (狂躁,野蠻,不可理喻,仲要超煩!e.g. 呯門, Sleep的時候叫醒你, 超煩 "迴帶式"訴苦 .... , 發牢騷, 重重複複...etc. 因為睇人黎蝦!真係冇佢付!

99 : 好傳統, 怕事。在62長期精神虐待下, 食左抗抑鬱藥5年啦!

今日,出完3日business trip, 老公大人接我機!
不過,坐車期間,老公大人同我講,62想搬去我哋嗰層! 好驚丫!
各位,62係好可怕架!
事原,同層有單位放盤,三房,大約6xx萬。
62想賣左佢住個度,大約值350-370萬啦,其餘2xx萬加裝修就我同老公大人負責。 但層樓就寫,我同老公大人名!
睇來好So! 不過62真係勁,係好勁! 佢真係好聰明,佢令我進退兩難!
原本,我只想幚99脫離62,所以提出買間屋俾99住。
我覺得不安, 因為:
1. 我唔想同62住太近! 62唔易對付!
2. 唔想所有資金都俾62控制! 因為,佢哋一定會住到終老! 如果,只買給99住,我有更大的控制權! 你話我假好心都OK,將來既事冇人知!
3. 可能我不安好心,我有第6感,今次62有strategy , 有陰謀咁!

maymay2008  你6299 好似我個6299 ...  發表於 12-7-1 16:22

侯爵府

大家可以幫下我嗎?
我同老公大人講,I need to think about it! Let's talk when I clear my mind!

男爵府

no way!!!
諗都唔好諗! 搬咗過嚟肯定鑊鑊新鮮鑊鑊金, 就算有幾著數都補唔返之後既精神虐待!

侯爵府

貓宅 發表於 12-6-29 20:04
no way!!!
諗都唔好諗! 搬咗過嚟肯定鑊鑊新鮮鑊鑊金, 就算有幾著數都補唔返之後既精神虐待! ...

我怕左62 la

男爵府

回覆:62再發功,點算?

Tell c6 not ideal. Tell him to decline this proposal immediately

Don't give reason

Just let 62 keep proposing and you ban his plan with new excuse everytine

If you are the one who will pay and need to sign papers, playing passive and indifferent should buy you some time

Or hopefully so much time that your 62 ditches the plan

Make sure your c6 won't get dragged to sign any agreement by your 62

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+sisbro+於+12-6-29+20:18+編輯

原帖由 sisbro 於 12-06-29 發表

靜左一個禮拜,62又出招點算?!
No way. 唔要。佢上次話妳衰,要咗?後患無窮!

sisbro  Now,要or 唔要, 都衰!  發表於 12-6-30 00:05

侯爵府

say no. Don't let him live close to you and your 99
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

picture 發表於 12-6-29 20:58
Tell c6 not ideal. Tell him to decline this proposal immediately

Don't give reason

You are right! May be I over look myself at the begining. Now, I just wanna keep 62 out of my life.

I will decline his proposal anyway. But on the 99 side, how can i help her?

That is the most difficult part. Also, this is the most 62 smart play!

I m so sorry to 99. She married to a smart XX!

子爵府

同叫你99返去住有咩分別?
仲有
你要出幾百萬但未來2,30年無話事權
有咩事又走唔甩,大吉利是一陣你62發狂攪出人命
即時連住緊果個單位變埋兇宅

侯爵府

faymi 發表於 12-6-29 21:17
同叫你99返去住有咩分別?
仲有
你要出幾百萬但未來2,30年無話事權

你話, 62 係唔係好勁?!

侯爵府

drm 發表於 12-6-29 21:09
say no. Don't let him live close to you and your 99

同時, 我都唔想同99長住 !

子爵府

62再發功,點算?

緊係唔供啦,你c6應該都明白佢住得越近越家無寧日,同埋佢地2個人住,點解要買大單位

侯爵府

其實你99唔自救,你都幫佢唔到。買間樓比佢,佢都會開門比62入喎。

侯爵府

pcbu 發表於 12-6-29 21:36
緊係唔供啦,你c6應該都明白佢住得越近越家無寧日,同埋佢地2個人住,點解要買大單位

...

因為1 可以住近我哋,99有人撐! 咁,62就身冇屎咁!
2 62表面上,俾左3XX萬我哋
3 佢(62)知我地既弱點,想2人世界 or 點都好,所以先買間屋俾99住。
4 佢(62)如果提出,我同老公大人住3房,佢們住2房都得嘅 backup plan,我地又可以大D,生BB加工人⋯ 既高章祺!
咁我又蝕!
5 62知所有決策在於我。而我所建立既地位,可以基於呢吹不平等交易而破壞!

令我深深地害怕62。姜,老既辣!

男爵府

第時佢癲起上黎話你食左佢三百幾萬點算?

子爵府

62再發功,點算?

你c6有冇心陏????

侯爵府

pcbu 發表於 12-6-29 22:08
你c6有冇心陏????
講真,如果老公大人唔心動,佢一定唔會同我講! 不過,老公大人唔係因為$,而是一舉兩得而心動!
1 媽媽可以住近而可take care of her!
2 而我地可以繼續二人世界! 其實,大家可能唔明白,因為,我地好忙,而好享受相處既時間! 而好多時,我地喜歡請客用作人事,Social purpose。如果,有99在家,就事倍功半!
3 62今次所提出既方案表示出62真心改過! 而我拒絕62,就可能係我針對62。

我敗了,62你髙!

子爵府

62再發功,點算?

咁你唯有唔直接反對,只可以同佢講出你顧慮祝你好運

sisbro   I really need to think about it !  發表於 12-6-29 22:51

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係有錢又煩無錢又煩喎
我的生命由我主宰.

侯爵府

回覆 waiyuktsoi 的帖子

yes!

首頁

尾頁

跳至