自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

時間過得真係快, 之前仲講緊搵資料去英國升大學, 送機, 屋企剩底隻狗好似好寂寞咁, 眨下眼就畢業啦. 仲有, 原來佢一早已經係直昇機家長

今日蘋果名采:

接近六月尾,英國 Durham大學城裏特別熱鬧,大學各個系都在這幾天舉行畢業典禮。
六月二十九日早上起床的時候還有點擔心天氣,前一天下了罕見的暴雨,河水暴漲,附近的紐卡素連火車站都給淹了。天氣預報說連續幾天都下雨,不料拉開窗簾就看到外面陽光燦爛的世界。女兒運氣好,我在心中暗暗替她感謝了上蒼。
畢業典禮十一點在 Durham的大教堂裏舉行,這座大教堂是英國北方的標誌,壯觀雄奇,前些年還成了《哈利波特》的電影場景。儀式進行得莊嚴而冗長,所有的畢業生排着隊上台跟校長握手,見到女兒穿着畢業袍上台的時候,我精神恍惚了一下,腦子裏飛快地閃過了許多片段:她第一天上幼稚園的早上,我提着攝錄機從她起床拍到送進教室;有一天她突然抓着校車的車門大哭着不想上學;上小學的第一天我開車跟在保姆車後面,生怕她自己到校門口下車會有閃失;小學四年級臨大考她扁桃腺發炎住了醫院,結果竟然逃過了考試依然有得升學;讀國際學校的時候終於要見家長,德國籍的訓導主任跟我說因為她逃學而「追蹤」了她兩年─
我的魂魄又回到了 Durham大教堂裏,校長剛剛講完了一段丘吉爾的故事,接着說柏林圍牆之倒塌,我腦子裏依然還是女兒穿了畢業袍的身影,畢竟對我來說,這是一件僅次於她出嫁的大事。

李純恩

公爵府

回覆 w_y 的帖子

公爵府

我想知咁李純恩條數係咪已經清還完畢?! 其實嫁女係咪要使好多錢架?

禁止訪問

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

EVA222 發表於 12-7-2 21:49
睇左李純恩文章多年,我都好似睇住佢個女大咁.
嫁女洗得多唔多錢?
佢地住開賽西湖,唔想個女嫁左生活質下降, ...

EVA 姐,

知唔知佢女讀邊間小學?

仲咩講到佢嫁女?

禁止訪問

公爵府

李純恩最尾話大學畢業係僅次於出嫁的大事呀嘛! 佢債主讀書使佢唔少$$, 口痕問下嫁女係咪都要使好多囉. 賽西湖佢應該買左好多年, 升唔少啦..哈哈.

嫁女, 可以有嫌喎, 千億新抱咁..........

最大鑊係, 我都有個債主.

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:債主畢業咯! (李純恩)

好彩我債主仲細

公爵府

EVA222 發表於 12-7-2 22:12
佢所講的大事,相信不是指花錢,女兒學業有成值得高興,女兒出嫁,更值得高興.
...

我明, 不過吹下水之嘛!

伯爵府

畀面勳章

版主 的帖子

令我想起他那本小說“黑社會爸爸”,似哂佢點緊張個女!本書應該跟佢自己經驗寫

http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

首頁

尾頁

跳至