自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

中文名:泳謠 (女仔)

有咩英文名好?謝謝!
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

上個topic有JM建議
Winnie / Renee

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

其實英文名唔一定要跟中文發音
跟姓氏配搭更重要

至少唔會出現
Peter Pan/Pang
Robert Ko
呢啲搞笑名字 mouth:

珊瑚宮

小倩 發表於 12-7-2 23:56
其實英文名唔一定要跟中文發音
跟姓氏配搭更重要
同意, ANNIE WEI /ANNIE TAM變咗好隨便嘅ANYWHERE/ ANYTIME, 到少女約會時俾人日日笑。

珊瑚宮

Victoria 其實係個好好嘅名, 係拉丁古名, 係著名女神, 簡單叫 VICKY就 COMMON啲,也可以暱稱叫TORI,就特別啲。

著名如Elizabeth, 屋企人可以叫ELLY, LIZ, BETTY, 英女王家人叫她LILIBETH, 但個人覺得中國人讀"th"老讀唔好。 

公爵府

回覆:B女改英文名,可有建意?thx

建議唔好咁執著於與中文名有關或讀音相近,咁樣選擇可以多好多。我覺得重要既反而係同個姓加埋之後讀起來夾唔夾或者會唔會引人想起其他攪笑含意

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

伯爵府

回覆 回覆:venus228的帖子

Audrey
Venice
Candice
Yvonne
Venice
vani

首頁

尾頁

跳至