烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

PART 4 啦!
有冇人用緊柏翠PE8800S面包机呢??>> http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3793727&extra=&page=1

柏翠麵包機,揮手區part 1 >> http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4672659&extra=page%3D1

柏翠麵包機,揮手區part 2 >> http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4885864&extra=&page=1

柏翠麵包機,揮手區part 3>> http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5046780&extra=

T大blog >>>http://blog.yahoo.com/_IJVWYXEDAR3YBRVNETZPAHOWRI/articles/photos/page/3

獨角仙

http://blog.yahoo.com/_6ZSRZGA2CR5XZBBZD3EUXVSUUI/category/17小時包包

Carol

http://tw.myblog.yahoo.com/carol-jay/archive?l=f&id=43

新手第一機

各新手: 這裡提供既只係最基本既, 希望你有一個好開始. 但要做好麵包, 要多睇多試啊. 所以請你繼續爬文!!!!

新買機反來: 洗桶,查油空燒10 分鐘。

第一機:跟次序落: (全部係g)

水280,糖40,鹽5,奶粉50,油40,粉450,酵母5;用menu 5 啦。

或 :

每100g高粉 配 :
1 tbsp 奶粉 (全脂)
1 tbsp 糖
1/4 tsp 鹽
1 g 快速酵母
10g 牛油
水份 62%

(濕料先放, 可跟上面次序)

happy baking ~!~~!!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

水晶宮

水晶宮

子爵府

版主 的帖子

第一

jenniecatcat    發表於 12-7-6 19:57

大宅

我都報到先,多謝Jenniecatcat開新post。

男爵府

回覆:柏翠麵包機,揮手區PART 4 之 學無前後,買死罷就軍團!

咁快part4,但係part3我都未追哂

伯爵府

插枝旗先.

:;pppp:

伯爵府

上2批的label...嗚...

大宅

柒子 發表於 12-7-6 22:28
上2批的label...嗚...
我哋油麻地附近有間南貨鋪有隻叫深圳南順麵粉廠高級麵粉,$200/25kg,不知是不是金象?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

揮手先....
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

柒子 發表於 12-7-6 15:40
係都唔奇.

佢當業界都價覺改良劑好d.

睇左都有D唔明?? 其實會唔會因改良劑期限短影響粉GE表現, 即是就算過左期, 粉係OK 但佢地想提高果D氧化效果等會差左而已....

水晶宮

引用:Quote:柒子+發表於+12-7-6+22:28+上2批的la

原帖由 Chumeiying 於 12-07-06 發表
我哋油麻地附近有間南貨鋪有隻叫深圳南順麵粉廠高級麵粉,$200/25kg,不知是不是金象? ...
喂小心,係高級咋,唔係高筋呀!你叫佢俾個袋你睇下先好

水晶宮

引用:柒子+發表於+12-7-6+15:40++++係都唔奇.+++

原帖由 hinhin_ma 於 12-07-06 發表
係都唔奇.
咁你會唔會繼續用呀?

伯爵府

jenniecatcat 發表於 12-7-6 23:35
咁你會唔會繼續用呀?

大家都唔豬食左幾多年啦..哈..

你估日仔粉茂咩..睇下加左乜野.

hinhin_ma  AGREE, D泰,韓粉直頭睇唔明佢地寫咩, 唔信佢地無加野.....  發表於 12-7-7 00:03

伯爵府

hinhin_ma 發表於 12-7-6 23:12
係都唔奇.

我覺廠家有D吹.

加左個D..通常會延長shelf life ..唔加仲會長左...唔係化.

如果係咁..佢全部唔駛加啦.

業界你估自己唔識加咩..反正佢地一會再加料.

所以覺有D鬼..

珍珠宮

jenniecatcat 發表於 12-7-6 23:35
咁你會唔會繼續用呀?

用, 手上散裝就用完, 另買左D盒裝, 有排用....此終佢都是算經濟,味道又算好GE 香港粉....

伯爵府

頂...大家快搶有雞麵粉..

相信一定會有人搶..哈..

珍珠宮

柒子 發表於 12-7-6 23:41
我覺廠家有D吹.

加左個D..通常會延長shelf life ..唔加仲會長左...唔係化.

AGREE, 不過 ....麵粉要唔要防腐??

金象有另一隻散粉, 叫特級金象, 價錢好似貴平時隻少少, 果日行開火炭果間, 佢有得賣, 話有13.6%旦白質, 買左一包2磅來試...等手上果隻金象散粉食完就開來試下.....佢E隻唔知又有D 咩加左....

伯爵府

hinhin_ma 發表於 12-7-7 00:13
AGREE, 不過 ....麵粉要唔要防腐??

金象有另一隻散粉, 叫特級金象, 價錢好似貴平時隻少少, 果日行開火炭 ...
聽人講..我地用開個D高筋唔係最高筋..

最高筋唔合做麵包..

首頁

尾頁

跳至