論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐來左1個月,今日放假返來。問我借錢。hk$1,000。佢話個女入了醫院。

有無類似絰驗分享?心煩中

禁止訪問

別墅

回覆:ilizlee 的帖子

借得一次好快有第二、三、四、五次!重越借越多!

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:姐姐問我借錢

借$免問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢放假, 見D鄉里咁多野, 羨慕, D壞朋友教佢用呢招借錢. 小心佢偷野.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

無錯!借錢呢家野真係無底洞!炒佢,自己都要洗一筆!勁討厭呢D工人,黎打工定借錢,自己野自己攪掂囉!
如果係我,我會比3百佢,同佢講我從不借錢比人既,你攞3百去,其他問下親友借,呢300吾使還!咁佢應該第時吾會再問你借錢,段估吾會問你攞錢掛!

伯爵府

回覆:姐姐問我借錢

佢好快會自己炒你魷魚喇

大宅

我工人今早問我借錢匯去印尼比媽媽, 我都未覆她, 因為剛出糧及做了一個月咋....點好呢?比D意見我....

子爵府

回覆:惠媽媽 的帖子

唔借:;pppp:

大宅

唔借!
借左就會有第23456789次!
呢個係他們的通病!!
我借過幾次之后,就解釋給她聼我自己都有負擔,有家庭。不能夠常常借錢,之後她就無再問我借喇。

複式洋房

唔借

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ilizlee 發表於 12-9-2 23:55
姐姐來左1個月,今日放假返來。問我借錢。hk$1,000。佢話個女入了醫院。

有無類似絰驗分享?心煩中 ...
Once you lend her money, there will be endless. Moreover, the loan amount will be larger and larger. Finally you will lose your maid the the money you lend to her.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

no way
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

洋房

真係無底洞,我都借到怕,依家唔會再借!
一次又一次,借到我唔借就出去借load, 結果都係比人追數,無心機做野要辭工!
請到呢種工人真係不幸....

大宅

我同你個件一樣..未做夠兩個月就話自己個仔仔病左.
入左院.要一千蚊...仲要哭灑口咁..同我老爷.奶奶講.
.我成日上網睇.都知道信一成都死...
但見唔係太多..又伯拒絕左佢冇心機做野或姐對自己不利.
所以借俾佢.叫佢分幾次還..唔好急
其實一方面.懶係對佢好..
另一方面.希望佢唔會咁快還完又再借.
記得搵AGENT.寫借據

別墅

唉。。。。多謝大家

我已經諗好左, 點都要借比佢。菲姐其實做野幾好, 自動波, 乾淨企理.

不過我都會 '炸死扮窮, 大負擔, 又要做到好understand her situation, and treat her daughter sick is very very special and important 先借比佢.

費事以後叫佢唔郁.

侯爵府

引用:唉。。。。多謝大家我已經諗好左,+點都要借

原帖由 ilizlee 於 12-09-03 發表
唉。。。。多謝大家

我已經諗好左, 點都要借比佢。菲姐其實做野幾好, 自動波, 乾淨企理.
既然您早有答案,good luck

愛是恆久忍耐......

首頁

尾頁

跳至